Все повече деца бачкат през ваканциите, докарват си до 800 лв.

Били непретенциозни към заплатата, знаят и английски
20 яну 2017 07:00, Александър Попов
50
Все повече деца бачкат през ваканциите, докарват си до 800 лв.
Най-често децата търсят работа на морето. Снимка: Булфото

Все повече непълнолетни избират да работят през лятната ваканция, вместо да се отдадат на почивка. Двойно повече деца са работили през топлите месеци на миналата година спрямо 2015-та, показват данните на Главна инспекция по труда.

Според статистиката ежегодно броят на трудещите се деца нараства. Миналата година 5009 тийнейджъри са били наети на договор. През 2015-а разрешение за работа са получили 2605 хлапета, а през 2014 г. - 2005.

"Основно се издават разрешителни в сферата на търговията, ресторантьорството и хотелиерството", обясниха пред "Монитор" от ГИТ.

Миналото лято 17-годишната Ивета Кирилова за втори път изкарва близо 3 месеца в морския курорт Лозенец, където работи като сервитьорка.

"Това е работа мечта. Цяло лято си на морето. Съчетаваш полезното и приятното. С бакшишите изкарвах толкова, колкото майка ми която е медицинска сестра", сравни момичето.

Младите служители работят за минималната заплата, а с бакшишите успяват да си докарат до 700 – 800 лв. Тийнейджърите, които избират работа на рецепцията пред сервиране на напитки, получават между 550 и 600 лв.

По-ниската заплата обаче се компенсира с осигурената им безплатна квартира. Така младежите работят само за джобни.

Според експерта по подбор на кадри Маргарита Николчева именно с офертата за безплатна квартира хотелите привличат кадри въпреки ниските заплати, които предлагат.

"Все повече работодатели наемат учениците, защото не са претенциозни и знаят английски език", твърди Николчева.

Непълнолетните, които не стигнат до морския бряг, търсят работа в градовете като продавачи. За труда си децата печелят 400 - 450 лв.

От миналата година тийнейджърите над 16 години могат да работят до 22 часа вечерта вместо до 20 часа. Според закона младежите не трябва да извършват тежък физически труд и имат право да се трудят максимум 7 часа на ден. Именно погазването на това изискване е сред най-честите нарушения, които установяват трудовите инспектори.

Не липсват и началници, наели младежи без разрешително от ГИТ. Според Кодекса на труда шефовете, които не са спазили това изискване, са заплашени от глоба между 1000 и 3000 лв. и до 1 година затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: детски трудГИТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
34
 
! Отговори
пари нямааа преди 7 години
"Работят за джобни" - страхотно! Значи 90% сме деца, които работим за джобни. До кога?
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо за тия смешни заплати само деца ще се хванат да работят и второ, дали го правят от скука или защото семейството им е много закъсало? Ако е за купона-добре, ама да не се окаже, че е въпрос на оцеляване.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да работят деца, вероятно не е редно. Но е по-добре да се занимават с някаква работа, която не е тежка и не им вреди, и работодателите нямат лошо отношение към тях, отколкото да безделничат и да правят щуротии.
12
4
 
21
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
МНОГО ДОБРЕ.....ТАКА ДЕЦАТА СИ СЪЗДАВАТ ТРУДОВИ НАВИЦИ А И РОДИТЕЛИТЕ СЪЩО СА ДОВОЛНИ....КАТО ТИЙНЕДЖЪР АЗ СЪЩО СЪМ РАБОТИЛ ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ ВАКАНЦИИПОДКРЕПЯМ !!!!!!
11
0
 
19
 
! Отговори
Циник до 14 преди 7 години
Мда...такива "перли" на ДЖУрналистическа неграмотност....са "сърцето на сайта" Те такива илитерати ме цензурират..и учат българите на български!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесмените ги използват. Трябва ЕС да се намеси.
9
1
 
24
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Добро утро! Жалко е ,че трябва деца да работят и бъдат експлоатирани с такова ниско заплащане! Когато "Бизнесът" в БГ плаче за това онова -няма основание! Жалко е ,че възможноста да видят морето е начинът да бъдат експлоатирани там!Е морски бизнесмени и тази година ,ще съм си сред природата на къщата с басеинчето,което миналата година го поставих ,спестих за него от това,че не си оставих парите,за вкисналите манджи във вашите морски заведения! :)
8
6
 
29
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Някой ще кажат - "така децата се учат на труд!"Аз мисля, че е жалко, че изобщо им се налага да го правят. Ще опитам - на сина ми да не му се налага - чака ги цял живот стрес, и трудности...ще ми се да има безоблачно детство!Аз също работих през летните ваканции навремето - не съм сигурен, че е правилно!
7
3
 
40
 
! Отговори
хххх преди 7 години
Свикват ги от малки да работят за стотинки, че и да са благодарни.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е неморална простотия, но е предизвикана от узаконена немотия...
5
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали това е за хвалба, че вместо да се насладят на ваканцията децата трябва да работят! По-скоро е обезпокоително.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 16 не бива да се считат за деца. Напротив. Трябва да има организирани агенции за почасов труд на младежи.
3
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е в БЕДНИТЕ страни от Африка
2
1
 
33
 
! Отговори
Братчетата на Гаврош преди 7 години
Пред твоите витрини блескавинакуп застават често теи колко скръб в очите трескави,и колко мъка се чете! Но тръгват си те пак одрипани,с въздишки плахи на уста,а тез витрини са обсипанис безброй жадувани неща... Ти целия скован от злоба си,о шумен и разблуден град,и твойте електрични глобусивсуе тъй празнично блестят !
1
1
 
21
 
! Отговори
Братчетата на Гаврош преди 7 години
Ти целия скован от злоба си,о шумен и разблуден град,и твойте електрични глобусивсуе тъй празнично блестят! Че всяка вечер теменуженати виждаш бедните децаи обидата незаслуженапо изнурените лица. Съдбата рано ги излъгала,живота сграбчил ги отвреди ето ги: стоят на ъгъла,с прихлупен до очи каскет. Какво им даваш от разкоша сити - толкоз щедър към едни,а към бездомните Гаврошовцижесток от ранни младини?