17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране

Цената на кв. м е два пъти по-висока от предишни програми
24 яну 2017 08:04, Елка Василева
231
17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране
Снимка: архив, Булфото

Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лв. на един апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише "Сега".

В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м.

След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.

И референтните стойности на МРРБ, които определиха таван за общините по видове дейности, и крайните цени по "безплатната" програма на ГЕРБ излизат високи заради различните параметри. Това каза тези дни Лиляна Павлова, която опита да защити увеличението на парите до 2 млрд. лв. пред депутатите в парламентарните комисии. "Имаме различен обхват на дейностите и различни инвестиции", заяви Павлова.

Тя припомни, че в проекта на ПРООН мерките са "чиста енергийна ефективност" на малки сгради - т.е. смяна на дограми и топлоизолация. По ОПРР също са били обновени основно малки тухлени сгради. Акцентът на правителствената програма са панелните блокове, които били в много по-тежко състояние. "Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените", допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът.

Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната "недобра практика" - плаща се на домоуправителя, който "приема" обекта без забележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздвижване на икономика не се прави нито чрез временни еврофондове,нито чрез подобни противоречиви програми като тая за санирането.Има един единствен начин за събуждане на българската икономика.И това е незабавна и повсеместна реиндустриализация.Който има желание,а има и способности да я извърши,той да вземе властта.Всичко останало е чешене на езици.
78
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 82 Абе т ъ п а к хората недоволстват защото ГЕРБ от както са на власт всеки ден се хвалят само с това колко пътища са построили.И след всичкото това пъчене тези пътища се разпадат при първият по голям студ.Изобщо не ми дреме фирмите ли ще ги оправят за своя сметка или някой друг.Въпроса е ЗАЩО хората пак трябва да висят по задръствания на Цариградско например докато ПАК го ремонтират? Защо държавата не е следила за качеството на работата се пита в задачката?
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха- ха, не знам защо ме цензурираха , но хайде - вее от прозорците.
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че сметките няма да намалеят заради изолацията беше ясно още, когато беше бума на тази " нова" технология. Това че не духa е заради дограмите, но пък с тях влагата и мухъла са почти със сигурност гарантирани.
75
1
 
29
 
! Отговори
... преди 7 години
Имам позната която работи към пътностроителна фирма. 8 см асфалт е по договор, а слагат 6. Специално за контролните органи се правят участаци които наистина са по 8см и се измерва само там. Сега заменете думата асфалт със стиропор и всичко си идва на мястото.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бухахахаха скубиииии племето
73
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой я пита Лилето какво е саниране съм сигурен на 100% че ще отговори че санинирането е топло изолация на сградите и смяна на дограмата.
72
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой си мисли,че след санирането ще му паднат сметките за ток и парно,значи е голям мечтател.Апартаментът ми е саниран,както и тези на съседите.Безспорно е по-топло и по-уютно,защото топлината не излиза през дупките навън,но не знам на някой да са му намалели сметките.Нито печката пече по-бързо,нито бойлерът става бързонагряващ,нито телевизори,компютри и осветителни тела лапат по-малко ток.
71
0
 
35
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Идват поредния театър наречен избори.Горещо препоръчвам на всеки избирател и истински българин в деня на изборите да излезе на улицата вместо пред урните и да отиде пред народното събрание и да иска сметката за всичките 25 години и за милионите избягали наши сънародници.Само така ще се оправим .
70
0
 
24
 
! Отговори
торлак преди 7 години
Мутрите немогат да развиват икономика ,защото са ***. Те могат да строят молове и да получават наеми.Сега като се свърши с моловете и скапаните магистрали на *** бригади трябва да им се намери работа с голема доходоностност за тарторите от ГЕРБ.Раздвижват икономиката на малтерките и лопатите ,*** парчета ви казвам.Някой бе писал да се дадът пари за овце /нали Бойко беше уш договорил агнета Аваси за Катар. Абе сложни са им овците за тия бе колега. Те в земеделието всяка година по-зле
69
0
 
6
 
! Отговори
На Брат Грим сестра преди 7 години
До ВасилевТеб кой те избра за говорител, Беновска такава...Вещицата с отровната ябълка от приказката. Знаеш ли как свършва, приказката, не вещицата)?
68
1
 
25
 
! Отговори
Крадливи Герберчета преди 7 години
Ако бяха инвестирали 2 милиарда в малкия и средния бизнес, България нямаше да е последната по доходи страна в ЕС. Но целта е друга - да се откраднат едни МНОГООООООО пари! ГЕРБ е чума!
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73И как точно са санирали дома на твоя приятел във Финландия?
66
2
 
24
 
! Отговори
До 70 преди 7 години
Пич ти нормален ли си не виждаш ли магистралите на ГЕРБ каква трагедия са въпреки ,че са нови? И там по цени трябва да са с качествени материали но не са. Дупка до дупка като в лунен пейзаш. Те изписват разходи за качествени материали , но слагат боклучи и ти нямаш право да им държиш сметка.Лилето Павлова от тези "качествени материали " стана милионерка и обикаля света със семейството си.
65
2
 
21
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Кражби, кражби кражби безчет,все от активисти на ГЕРБ.Заеми, милиарди пари.Цял живот ще ги връщаш пак ти.
64
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗ 2 МИЛИАРДА ЛЕВА ПЪРВИЯ ПО СИЛЕН ВЯТЪР ЩЕ ГИ ИЗДУХА ОТ СТЕНИТЕ И НАВСЯКЪДЕ ЩЕ Е ЗАРИНАТО СЪС СТИРОПОРИ!КАТО ГИ ГЛЕДАМ МАЙСТОРИТЕ ОТ МААЛАТА КАК В СТУДА ГИ ЛЕПЯТ!ПЪЛЕН ТА$НАК !ОТБИВАНЕ НА НОМЕР И КРАЖБА НА ПАРИ
63
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам познат, който живее във Финландия и ми разказа как му санирали дома и после му връчили сметката, не са го питали иска или не закона е такъв.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на мен не ми харесва герб да са изпълнители, но иначе това е правилната стъпка и трябва да се действа час по- скоро. Защото и " новото " строителство след някоя- друга година ще е в това положение, след като на 10 годишни сгради мазилката вече се лющи сериозно...
61
10
 
1
 
! Отговори
Ок преди 7 години
Ако наистина са вложени толкова пари и материалите са съответно толкова качествени, то това е по-добре, отколкото ако се вложат некачествени и евтини материали и жилищата си останат скапани след 5 години, например.
60
4
 
33
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Санирането е най несправедливото разпределение на народни пари.Не намирам за нормално един човек който цял живот е безработен и нехранимайко и който живее в блок определен за саниране да има това право ,а хората на село,като родителите ми ,които 45 години са давали на държавата всякакви данъци да не могат да санират къщата си!Ако това не е гигантски популизъм ... кое е?