Трафикът на хора генерира до ?25 млрд. на година

Все по-често хора с физически увреждания стават жертва
26 яну 2017 22:45, Анисия Иванова
2
Трафикът на хора генерира до ?25 млрд. на година
Снимка: Reuters, архив

Между 20 и 25 милиарда евро годишно се генерират от трафикът на хора по оценка на Европол. Размерът на пазарите, свързани с този вид престъпна дейност, продължава да расте, каза във Велико Търново секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова.

По думите й на европейско равнище основната форма на трафик е сексуалната експлоатация - близо 70 процента от общия дял на жертвите, а трудовата експлоатация е около една пета. Тази тенденция е валидна и за България, посочи тя.

През 2016 година в Националната комисия са регистрирани 106 случая със 136 потърпевши лица. Общо 26 от случаите са за трудова експлоатация по данни на прокуратурата. За трафик на хора са били образувани 329 досъдебни производства, като от 229 разследвания за сексуална експлоатация, 209 са били свързани с жени.

Увеличава се тенденцията жертви да стават хора с физически и ментални увреждания, както и представители на ромската общност, което означава, че трябва повече да се работи за социалната им интеграция, отчитат от комисията.

"Социалните мрежи играят голяма роля при въвличането в трафик и упражняването на контрол върху жертвите", посочи Димитрова, цитирана от БТА.

Велико Търново е домакин на Националната среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

"Съвременното робство, стимулирано от икономическата и мигрантска криза, взема все по-големи размери, като освен сексуалната и трудовата експлоатация се наблюдават и нови проявления на трафика с цел принудителни бракове и продажба на органи", каза при откриването на срещата Ганчо Карабаджаков - заместник-кмет на община Велико Търново.

Според участниците във форума за проблемите, възникнали от трафик на хора, трябва да се говори, както и да има взаимодействие между институциите.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари