10% тук, 10% там: Пестенето от сметки за ток – възможно!

Енергийната система не е застрашена, категоричен е експерт
Обновена: 29 яну 2017 15:39 | 29 яну 2017 10:05,
73
10% тук, 10% там: Пестенето от сметки за ток – възможно!
Снимка: Reuters, архив

Заради студеното време сметките за ток може да се окажат шокиращи. Как обаче можем да спестим? Експертите дават някои съвети по темата.

Иван Хиновски от Български енергиен форум твърди, че простите сметки показват, че намалим ли температурата у дома с дори 1 градус, сметката ни за ток ще падне с цели 10%.

Още по темата
Ако намалим нагревателя на бойлера с 5 градуса, сметката ще падне с други 10%.

Хиновски съветва да изключваме печката 5 минути преди да се сготви храната, защото по този начин се пести електроенергия и се спестяват пари.

Въпреки това обаче енергийната ни система не е застрашена, категоричен е експертът.

Хиновски препоръча още веднъж годишно да се чисти решетката на хладилника. Именно заради него са едни от най-големите загуби на ток. "Ако се натрупа повече от 1 см лед, трябва да се изчисти. Това прави разход повече от 10%", категоричен е той.

Експертът посъветва още да се пере на по-ниска температура, тъй като всеки градус надолу е и процент по-нисък разход. Хиновски подчерта още, че енергията, която изразходва сушилнята, е повече от тази, използвана от пералнята при пране.

Според сметките на Български енергиен включените в мрежата уреди, дори и да не работят, харчат по 150 kw/ч. на година. Именно затова зарядното и на лаптопа, и на компютъра, трябва да се изключват, дори и уредите да не се зареждат в момента.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: уредисметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
3
 
! Отговори
Mr.Volt преди 7 години
цената от Аец Козлодуй е около 5стотинки за киловатчас енергия ... с преноса и доставката няма как да е повече от 7.5 стотинки а останалото е обирджииство ... специално кабелите с добра изолация не се износват, няма амортизация както ви лъжат за да ви обират ...
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Иван Хиновски от Български енергиен форум твърди ..."---Иван Хиновски да не ТВЪРДИ, ами да си зав-ре един по-твърд. Това са "Залъгалки за дечица малки". Във форума може да има и електроинженери все пак. Истината е да се доставя на потребителя електроенергия по реална цена, като се изключат всички паразитиращи звена по веригата - ЕВН-та, ПРО-та, ЧЕЗ-ове и пр.
62
1
 
5
 
! Отговори
Mr.Volt преди 7 години
Свободната енергия на Тесла, ще удари теслата на ЕРПтата, енергийната мафия , ни Лук ни Ойл на крадливите рашки, и гнусния петролен бизнес дето задушава в прекия смисъл целият свят ... и ще дойде свонодата за обикновенните хора от целия свят. Имате ли безплатно електричество можете да правите всичко и сте независими от всички. Тесла го откри това нещо и гоотнесе със себе си понеже се отнесоха зле с него но ако това нещо някой отново го открие бъдете Му/И благодарни и се отнасяйте добре Него/Нея
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хах, развиваме се, стигнахме Швейцария ... и накрая стържете леда от хладилника, че дава допълнително разход, или изкючвайте печката 5мин преди храната да е готова, само и само да се икономисат 10лв, че ги нямаме. Затова смятам че България е чака светло бъдеще, накъде по-надолу, ударихме дъното, пробихме го преди години, сега следва да се върнем в кофата, което е само нагоре.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали свинетка ви обеща,че като ви санира жилището,ще спестите 50% от топлото.А,аз сам съм си санирал жилището и не 50%,а дори 5% не ми е намаляла сметката.Така че,ВЕРВАЙТЕ ИМ,ако си нямате друга работа и сте отчайващо наивни.
59
1
 
10
 
! Отговори
Mr.Volt преди 7 години
ми то от париците на чоко и боко тия проценти да се плащат :-) ама най добре без електромери и тока да е без пари и ЕРПтата да фалират :-) и кат се вземат на депутатите крадените слънцеферми дето и нощеска че и зимата генерират ток купен от НЕК и продават пак на НЕК техния ток 5 пъти по скъпо ми ше има кинти и кат махнат охраната на цецу с голямите уши и на боко крадливото жабоко дет никой не мое му затвори устата е тогава ше има пари и тва 10 или 20 процента нямат значение
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54 : "Икономията е майка на мизерията."***, в случая не става въпрос за икономия, а за РАЗХИЩЕНИЕ, което е майка на тъпотията !
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10% тук, 10% там: Пестенето от сметки за ток възможно! НАИСТИНА напълно е възможно и без ток:- Вместо да се правите на веган и да карате колело в снега МОЖЕТЕ да вържете генератор за колелото - полезно,приятно и социално (каните по-вече приятели на кръгче)- Нека е тишина - ел.генераторна турбина на жената и тъщата- Нека е спокойно в работата - игрален "генериращ ток" автомат (еднорък) за ШЕФА с награди : уволнение на ТОЗ и уволнение на ОНЗИ. :)
56
1
 
8
 
! Отговори
баю преди 7 години
Много хора правят грешка когато настройват хладилника на максимум през зимата. Това довежда до обледяване на камерата а от там и по висока консумация на ел. енергия. Бойлери от модела бомби не препоръчвам защото ви завишават сметката за ток с над 50 %. Проточните бойлери са най икономични. Работят само докато се къпете! Докато бомбите работят по време на къпане и продължават да работят и след като сте се изкъпали. Гответе на газови котлони само внимавайте с бутилката че може да излетите!
55
2
 
20
 
! Отговори
kifa преди 7 години
Е, Хиновси, защо нищо не казваш за преноси превози....сметка 60, лв, още 61 за разни доствки, и други...Как можеше преди, да се плаща само тока, мине инкасаторката отчете и на нея се плати....какви са сега тези суми по големи от изразходваният ток...Това е проблема , а не глупстите който ръсиш
54
1
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Еднотарифните електромери могат ли да се спират с магнит,за двутарифните съм сигурен ,че спират шайбата да върти ама някой знае ли за еднотарифните ?
53
1
 
16
 
! Отговори
Жо преди 7 години
ХОРА, които определят разхода на електроенергия в "киловати", е по-добре да не дават акъл на другите.Киловат е мярка за мощност, а разходът на електроенергия се измерва в киловатчас.
52
1
 
22
 
! Отговори
тиквоч преди 7 години
Икономията е майка на мизерията.
51
1
 
17
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 7 години
Тези съвети са пълна Глупост . Ако ги спазите ще имате по-голяма сметка .Това са образователни филми от времето на ранния соц - 1948-52 г .
50
1
 
8
 
! Отговори
Krisin преди 7 години
Pestim ot tok. kupuvame vajeta i besilki - da ima za vseki zaslujil - i na 3 mart da praznuvame kakto si mu e reda - s obeseni i feuerwerki.
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се ли възхищавате колко предвидлив е баце. Усети че се задават яки сметки и побърза да подаде оставка сега като дойдат през февруари ануарските сметки ще е виновно служебното правителство, а тия с парно вместо на море ще плащат изравнителни сметки - нали смениха методиката и високите сметки идват когато е топло!
48
2
 
15
 
! Отговори
Азза преди 7 години
До 44. Ти нормален ли си? 3 зарядни за телефон + още едно за лаптоп ще направят 60кв на месец ама друг път! Нали съм мерил всичко с ват метър...
47
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идоти, що вие не си намалите заплатите на 460 и не престанете да увеличавате тока тихомълком всеки месец. А и да не забравя, защо не пестите като живеете на 16 градуса например??И тогава ни дайте съвети
46
1
 
6
 
! Отговори
Pas преди 7 години
Topka za gazovoto parno i bg gazove ot novia ministar...?!
45
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
до 45Тези 40% са спестяване спрямо НЕинверторните климатици ли, или на цялата сметка ток ?