Жители на "Красна поляна" срещу ромите: Не са наши съкварталци!

Искат да се построи парк на мястото на Виетнамските общежития
3 фев 2017 09:20, Петя Славова
63
Жители на "Красна поляна" срещу ромите: Не са наши съкварталци!
Снимка: bTV

Виетнамските общежития от много време притесняват живущите в "Красна поляна". Недоволството на хората се засили след проект на Столична община, според който ще се  съборят 2 от вече опустошените сгради и ще се вдигне център за жени и деца в риск.

Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете.Това би означавало изселване на около една трета от живущите в блоковете роми. Жителите на квартала обаче искат цялото гето да бъде премахнато.

"Това не са наши съкварталци. Не мислят за квартала - мръсотия, кражби, набези, безотговорност... Съжалявам", казва една от живеещите в "Красна поляна" пред bTV, а друга допълва: "Не съм съгласна повече да правим компромиси, защото лично аз съм пострадала от хора, които са ме обирали, а синът ми е бит".

Хората от квартала твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Само допреди няколко години има постоянно полицейско присъствие. За да опазят реда в квартала общината и полицията поставят карулка на входа на виетнамските общежития. Днес дежурен няма, а тя е в окаяно състояние. Охраната се осигурява от патрули, които не са достатъчни, признават от общината.

Ромите също не крият, че сред тях има и проблемни. "Усмирявали се" взаимно. Не желаят по никакъв начин да се връщат от местата, от които са дошли.

Жителите на "Красна поляна" искат на мястото да се направи парк. За кмета на района обаче това не е опция, а проектът тепърва ще се обсъжда.

Оказва се няма и законово основание ромите да бъдат преместени – 360 от семействата са настанени още през 90-те години с настанителни заповеди.

Търси се вариант коректните наематели сред ромите да получат жилища, докато останалите да не могат да разчитат на евтин общински подслон.

Жителите на "Красна поляна" заплашват с ефективни протести, ако гетото не бъде премахнато.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
38
 
! Отговори
То преди 7 години
ще го премахнат,но тия после ще отидат да тормозят други части на София.Добре си беше с жителството едно време...Много ще има да ревете за бай Тошо!
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сринете всичко до основи !
1
3
 
26
 
! Отговори
хахах преди 7 години
Добър опит, а ми се струва че в крайна сметка, ако разчистят горепосочените общежития човек с точната сума ще направи хотел или апартаменти, а най-вероятно е да предяви претенции към градинките е да построи и двете.