Социална политика: лични асистенти да върнат заплатите си

Имало двойно финансиране при гледане на деца с увреждания
10 фев 2017 21:38, Петя Славова
12
Социална политика: лични асистенти  да върнат заплатите си
Снимка: архив, Булфото

Масово принуждават личните асистенти на деца с увреждания да връщат заплатите си за януари, съобщава bTV. Промени в социалното подпомагане доведоха до прекратяване на договорите им по европрограма, а от там и до връщане на парите.

Такъв е случая с Никол, която е на 11 години. Майка й е нейният личен асистент, назначен по европрограма. Днес обаче договорът й е прекратен, заради писмо на социалния министър, с което се твърди, че новата месечна помощ от 930 лв. за Никол включва и плащане за асистент.

Според инструкциите, за да няма двойно финансиране на една и съща услуга, парите по европрограмата трябва да спрат от януари. Така община Ловеч моли асистентите на деца с над 90% ТЕЛК доброволно да върнат заплатите си за миналия месец.

"Аз като съвестен гражданин ще го направя, защото не става въпрос за пари, а за адекватна социална политика - искаме промени, които да се случат", коментира Доротея Иванова, майка на дете с увреждания.

Община Ловеч твърди, че социаното министерство е трябвало да изпрати инструкциите си още в края на миналата година. Заради закъснението, сега местната власт няма полезен ход.

Личните асистенти в един от Варненските райони пък вече са върнали заплатите си за януари. Министерството тепърва ще разработва механизъм, по който родителите да кандидатстват за асистенти по национална програма.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Sttangata преди 1 година
Депотатите да върнат заплатите си е по справдливо. Никаквици-джавкащи се чиновници.
6
1
 
1
 
! Отговори
лили преди 1 година
да ги платят тези , които не са си свършили на време работата....хората какво са виновни , да им се удържат от заплатите.........
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на децата инвалиди ли посегнахте бе.Това е социалната политика гласувана от Герб това ви чака хора
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е законно
Защо да "връщат" парите
Те са "добросъвестни получатели"
3
0
 
26
 
! Отговори
дид преди 1 година
Поредната българска некадърност, ако не е некадърност е политика, ако не е некадърност и политика е корупция. Това сме си българите. Кадърните са единствено мафиотите...
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че некадърницата Зорка Русинова съсипа Оперативната програма "Човешки ресурси" и цялото министерство! За подадени проекти се чака година и повече, хората трябва да връщат пари! За съд е тази никаквица!
1
3
 
37
 
! Отговори
Веселин Величков преди 1 година
До Т(ъпан)Т(ъп)
Откога е промяната?
"Община Ловеч твърди, че социаното министерство е трябвало да изпрати инструкциите си още в края на миналата година. Заради закъснението, сега местната власт няма полезен ход."
Чие беше правителството до 20 януари?
Или поставяме мини за сметка на обикновените хора?
***!!!