Отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски

Ловеч се готви да отбележи 180 г. от рождението на Апостола
18 фев 2017 10:10, Петя Славова
65
Отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски
Паметникът на Апостола в София. Снимка: архив, Булфото

България отбелязва 144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Честването ще се състои в някои от големите градове, като кулминацията ще бъде тази вечер в родния град на Левски - Карлово. Там ще се проведе тържествена заря проверка в присъствието на служебния премиер Огнян Герджиков, съобщава Bulgaria ON AIR.

Честванията във Велико Търново също започват от днес. От Общинския комитет "Васил Левски" дори настояват годишнината от обесването на Апостола да се отбелязва в цялата страна на 18 февруари, а не на 19.

Причината са твърденията на историците, че всъщност Васил Левски е обесен именно на 18 февруари. Историците са категорични, че приемането на датата 19 е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.

Изложби, рецитали, прожекции, конкурси и беседи, посветени на делото и личността на Васил Левски, се предвиждат в Ловеч през тази година, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола.

По идея на председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев и кметовете на общините Ловеч и Карлово 2017-а е обявена за Годината на Левски.

"Идеята е не просто да отбележим Годината на Левски, но тя да е напълнена със съдържание, адресирано към подрастващите, както и да се обогати наличната информация за Апостола", заяви за БТА кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Целта е да преосмислим, да обогатим, да почувстваме отново този Левски, който всеки от нас има в сърцето си, допълни тя.

Още по темата

"Като учител, считам, че колкото повече се връщаме към героизма на хора като Левски и особено на него, толкова повече и ще възпитаваме. Никога не съм смятала, че Васил Левски трябва да се разглежда като идеал, а по-скоро като човек, който ни зарежда с примера и делото си, за него трябва да можем да говорим спокойно, не високопарно, да се опитваме с онова, което правим, да мислим като него, да споделяме неговите ценности", каза още кметът.

Инициативите в Ловеч, посветени на Апостола, започватс отбелязването на 144 години от гибелта му. Музеите в Ловеч и Къкрина, както и паметникът на Апостола, са сред най-посещаваните обекти. Те са и център на събитията, посветени на годишнините от гибелта и рождението на героя на българската свобода. Инициативите в Ловеч, посветени на Апостола, започват с отбелязването на 144 години от гибелта на Левски.

На 19 февруари по традиция от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост" ще премине туристически поход. Панихидата за Апостола ще бъде отслужена в църквата "Успение Богородично". В Къкринското ханче ще бъде пресъздадена клетвата на комитетските дейци.

Предвидена е също дискусия за делото на Васил Левски с представители на Фондация "Безсмъртни българи", както и среща-разговор с проф. д-р Пламен Митев от СУ "Св. Климент Охридски". Ще има и гражданско поклонение пред паметника на Апостола. Вечерта е спектакълът на Ансамбъл "Българе" "Последната нощ на Апостола".

Не е случайно, че Ловеч, заедно със София и Карлово, е в центъра на събитията, посветени на Годината на Левски. Градът е бил революционната столица на Апостола. Ловеч и ловчанци имат значим принос в дейността на създадената през 1870 - 1872 г. комитетска мрежа в страната, известна в историята като Вътрешна революционна организация /ВРО/, и в личния житейски път на нейния организатор и водач Васил Левски, разказа главният уредник в Регионалния исторически музея в Ловеч Теодор Тончев.

В Ловеч Левски се среща и запознава с хора, които го впечатляват със своето желание и готовност да се посветят на идеята за освобождение на България от турско владичество. Това е водещото съображение, поради което в хода на изграждането на освободителната организация в Отечеството Левски избира Ловеч за неин център - "революционна столица", допълни Тончев.

Днес за величавото ни минало разказват експозициите на музеите "Къкринско ханче" и "Васил Левски" в Ловеч. Къкринското ханче остава в историята като мястото, където Васил Левски е заловен сутринта на 27 декември 1872 г. През май същата година ловчанският комитетски деец Христо Цонев - Латинеца наема в намиращото се на 18 км от Ловеч село Къкрина хан. След залавянето на Левски и арестуването на двамата негови спътници Никола Цвятков и Латинеца, ханчето запустява и започва да се руши, остават само основите му.

По инициатива на д-р Параскев Стоянов на 26 декември 1901 г. при основите на ханчето е поставена паметна плоча - морена, която днес е вградена на източната стена на възстановеното ханче, разказа още главният уредник в Регионалния исторически музея в Ловеч Теодор Тончев. На 11 април 1926 г. е положен основният камък. След като сградата е възстановена, следва и усилена издирвателска и събирателска работа. Сред събраните експонати попада и кичур от косите на Левски, дарен от негови родственици.

Първият музей на Апостола в България е открит на 10 май 1931 г. В двора му, освен барелефа на Васил Левски, се намира и последният "жив" свидетел на Къкринската Голгота - вековният бряст.

От къщите, в които е пребивавал Левски, единствената, която е запазена до днес, е тази на Христо Цонев-Латинеца. Тук Левски намира приют през някои от януарските и февруарски дни на 1872 г.", отбеляза главният уредник в РИМ в Ловеч Теодор Тончев.

Къщата на Христо Цонев-Латинеца в момента е с неизяснена собственост и по думите на кмета Корнелия Маринова от страна на Община Ловеч ще бъдат предприети действия за влизане във владение. Идеята е къщата да стане музей.

В Музея "Васил Левски" в Ловеч се съхранява най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. Сред най-ценните предмети са неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г. Музеят е открит е на 19 февруари 1954 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново се подиграха с Левски.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета негативните коментари които плюят по Левски и българите се сетих за думите на Паисий Хилендарски:О, неразумнии юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин ...Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 12С "отбелязване" не можеш да правиш заря в името на Апостола , а точно с Честване! Да ти имам старата школа и мозък.
23
0
 
12
 
! Отговори
наследник преди 7 години
Редакторите да се поправят - рождението на Апостола е през юли!!!!Няма да споря с предишните коментатори. Само ще кажа, че ние знаем много малко за Левски и го употребяваме както ни е угодно. Поклон Апостоле!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята се пише на кой как му е удобна;)Теории мноого!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 16Чествания са...маллоумнииик! отдава се чест на Апостола. Кое не разбра!?
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядо му на Андрей Луканов е предал Левски- ФАКТ! Но понеже е комунист Луканов и в учебниците по история по бай Тошиво време не може да се напише това и нарочват поп Кръстю. Самият бай Тошо знае това, но си премълчава...знаете защо.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чертната Легенда- филм за истината кой е предал Левски. Тогава пак плямпайте че е поп Кръстю. Има го в тубата.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:9 Да не би да си наследник на поп Кръстьо?
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не е предал Левски просто много му е станало с убийсвото от него и кражбите на съратниците му
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 9 за 3-мата тъ.панара дето са ми начаткали минуси затова, че казах че НЕ поп Кръстю е предал Левски... да се поразровят за истината за това кой е предал Левски. Четете , бе мъ.рши необразовани. В букварите по история навремето... знам- така пише.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15Ех не е лесно да си глупав ...
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Честванията" хахаха
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смотаните герберази промениха и датата на обесването на Апостола.Сигурно си мислят че така са по-еврохейзи.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На днешно време всичко е интереси, никой политик не се бори за чиста и свята република и както продължава Левски за "съжителство и разбирателство със всички етноси и религии".
11
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Русия превърна цяла Източна Европа в едно голямо село с просташки манталитет! Това направи руската ***! Отиди виж Източна Германия и я сравни със Западна! Нищо общо!
10
3
 
8
 
! Отговори
Старата школа преди 7 години
Не се "чества" обесване, ***! Отбелязва се... И не трябва да е най-голямото "честване" на Левски обесването, а раждането! Колко от вас, "чествашите" знаят кога е роден Апостола?
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10 а сега пак ли си под руско робство, оли.гофрен? или пак ти виновни руснаците че мизерстваш с 600 лева заплатка?
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той Апостола и друго е казал ама нещо не го казвате последно време понеже нещо май не ви е удобно :)"Който ни освободи, ТОЙ ще ни пороби!" Както и стана.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5 Поп Кръстю е предал *** на баща ти за да се роди такъв *** като теб!Даже вече и 5 годишните деца знаят, че не той е предателят. Нещо друго- Левски е имал пълна вяра на поп Кръстщ. Един от най-верните му хора.