1 млн. румънци на туризъм у нас за година – ски, СПА

Сега е моментът за ранни записвания, отстъпките са до 20%
20 фев 2017 09:30,
15
1 млн. румънци на туризъм у нас за година – ски, СПА
Снимка: архив, Bulphoto

Над 1 млн. румънци са дошли на почивка у нас през миналата година, като се отчита ръст от 11,2 на сто спрямо година по-рано. Това съобщиха от Министерството на туризма по повод представянето на България в международното туристическо изложение TTR - I, което се провежда в Букурещ. Броят на посетителите поставя гостите от северната ни съседка на първо място в класацията по посещения.

Румънският пазар е ключов за българския туризъм, като е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Туристите от северната ни съседка идват за 3-4 дни на ски, СПА и културен туризъм. Освен това покрай празници като Великден, 1 май, Коледа и Нова година, пише "Монитор".

На изложението страната се представя с щанд на площ от 225 кв.м, на който се представят 20 български компании и общини. Участници са общините Русе, Варна, Габрово, Каварна и Елена. Организатор на българското представяне е Министерството на туризма.

Румънците се интересуват основно от лятна почивка в България, религиозен, спортен и културно-исторически туризъм с акцент старите столици.

Туроператорите очакват запазване на досегашните нива или ръст на румънските туристи през 2017 г. Те и общините поставят акцент върху съвместните усилия с Румъния за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Река Дунав е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни.

Между 10 и 20 на сто достигат отстъпките за летните ваканции при ранни записвания. Това показват данни на асоциацията на туроператорите. Промоциите са най-изгодни до края на февруари, а най-бързо местата свършват за родното Черноморие. До момента най-търсени са четиризвездните хотели. По-големи отстъпки в цените има за летните почивки в чужбина. Най-търсените дестинации си остават Гърция, Турция, Италия и Испания. Цените на пакетите варират от 250 до 1000 лв. при ранни резервации.

Пикът на сезона от средата на юли до средата на август вече в голяма степен е разпродаден, посочва Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и турагенти. В южните курорти по морето се опитват да удължат сезона, като удължат периода на ранните записвания.

Отстъпките за ранните записвания продължават до началото на летния сезон, като доста хора могат да резервират своята почивка през месец май и да ползват същата отстъпка като през февруари", уточнява Красимир Азов от туристически център – Царево.

Зимните курорти ще са с по-ниски цени от март. Цените на почивките в планината се очаква да паднат с около 30% само след малко повече от седмица. Повечето хотелиери предлагат и различни бонуси. Например това може да са безплатен транспорт до ски пистите, както и отстъпки в ресторантите на хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и турагенти сега собственик на ТА Бохемия излъгали клиентите си с онзи хотел който го даваха по Нова тв,а преди бе собственик на Дилижанс травъл в злополучната екскурзии със загиналите деца в река Лим в Черна гора.Та този човек занимаващ се с туризъм още от комунизма вместо да лежи в затвора ,продължава да лъже и *** клиентите.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, що да не им харесва у нас ? Нали нашите учени доказаха, че с румънците нямаме генетична разлика, т.е. един народ сме с тях, макар и с различни езици! По-ведри са от нас и някак по-спокойни и щастливи - за 4 години 3 пъти бях в Констанца, по-добре са от нас.
9
0
 
3
 
! Отговори
Обичай Ближния си преди 7 години
Обичай Ближния си като себе си. Ето затова е хубаво да желаеш доброто на съседите си. Добре ли са те и за тебе ще стане добре. Зле ли са и на тебе ще ти стане зле. Дай Боже всичките ни съседи да са добре.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, най-изпадналите националности почиват у нас. Пропадналите от Западна Европа и руснаци, румънци, които си броят стотинките по заведенията .... но нали са чужденци, за това ги обслужват с предимство и забравят за българите, които за разлика от руснаците и румънците когато отиват на почивка не си броят монетите за да си платят сметката, и не стоят десет човека на една пица.
7
1
 
6
 
! Отговори
... преди 7 години
Ей а беше време когато Румъния беше държава да речем от третия свят! Как само се изменят нещата! Сега България е държава от 4-тия свят! Където ако питаш наште "управници", ни корупция ни битова престъпност ни кражби ни престъпления нищо от това не ни е известно да е ставало да става! Еми докато и ние като румънците не ИЗКАРАМЕ И НЕ ИЗБЕСИМ някой от тия управляващи, дотогава все ше е така при нас!
6
0
 
7
 
! Отговори
8 преди 7 години
1 МИЛИОН РУМЪНЦИ,МИЛИОНИ ЧУЖДЕНЦИ,ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ СЕ ПУКАТ ПО ШЕВОВЕТЕ ОТ КЛИЕНТЕЛА И,КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ:"АУУУУУУУ НИЕ ПАК РАБОТИХМЕ НА ЗАГУБА!"
5
0
 
8
 
! Отговори
турист преди 7 години
Добрата почивка е когато смениш обстановката и игнорираш условностите. Най-естествено е ние да почиваме в чужбина, а чужденци да идват у нас.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търново като стара румънска столица има огромен потенциал. От написаното излиза че община Велико Търново не е присъствала. Срам
3
2
 
13
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Румънски турист - добър турист.Хареса ли, купува.
2
6
 
5
 
! Отговори
СС преди 7 години
Спа-***,това и това лято няма да видите Румънци на Черно Море ...
1
3
 
21
 
! Отговори
Трип адвайзър преди 7 години
И ние отскачаме на север да видим замъци и просперираща страна.