Масово живеем в страх: Да не станем жертва на бандити

16% от българите са получавали обаждания от ало измамници
Обновена: 21 фев 2017 19:47 | 21 фев 2017 19:30,
48
Масово живеем в страх: Да не станем жертва на бандити
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление. Притесненията се увеличават пропорционално на нарастването на възрастта, сочат данните на изследователски център "Тренд".

То е проведено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани и е по поръчка на "24 часа". Осъществено е "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Разултатите показват, че 61% от българите се страхуват  да не станат жертва на някакъв вид престъпление. Най-възрастните се чувстват най-уязвими.

Още по темата

В София хората смятат, че не са най-застрашени, но мнозинството софиянци пак се страхуват, че може да станат жертва на престъпление.

Изследването тества отношението към едни от най-масовите престъпления през последните години – телефонните измами.

16% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари, показва проучването.

Като се приеме, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците.

Най-потърпевши са хората над 60 г., като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари.

Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи, анализират от "Тренд".

Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация по региони, уточняват от Центъра за изследването си.

Размерът на статистическата грешка е плюс минус 3,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
бандит преди 7 години
за да има тези бандите е виновна само управляващата върхушка. Когато трябва да се пази властта, полицаите са безброй. Иначе ги няма никакви.
24
0
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Три пъти ми разбиваха и обираха къщата. Кварталния след време ми показа крадците - местни ромчета на 13-15 години и ме попита:"Какво ще вземеш от тия? Нема смисъл да ги арестувам." Сега тези ромчета вече са пораснали. Увеличиха се обирите с брутално насилие в района, а местни бригади ходели да обират в София. Аз сега плащам три пъти за сигурност - веднъж плащам с данъците на полицията, втори път плащам СОТ и трети път плащам такси за лично оръжие. Евтина била България, айде де!
23
1
 
3
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Вестник 24 часа съзнателно, целенасочено И НАГЛО разпространява дезинформация! "Масово ЖИВЕЕМ в страх" Кои сме тия НИЕ бе? Как смеете да се причислявате към нас, обикновените читатели! Кажете си го направо ВИЕ, НАРОДА живеете в страх! Защото целта ви е да ни плашите и да създавате безпорядък и нестабилност!
22
1
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Заглавието вярно ли е?Дето има една приказка, довчера Бойко Борисов ни убеждаваше, че видите ли колко сигурно и щастливо си живеем при ГЕРБ. Бандитите треперят от полицията, не смеят да припарят до домовете ни. Измами вече няма, всичко е кристално чисто. От където и да го погледнеш, искри от честност и моралност.На кого да вярвам: На думите на Борисов или на обикновените хора?
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха какъв страх бе?Та и масов?Дядо ми не си заключва входната врата.Все едно всеки се оглежда като параноик да не го издебне, някой зад ъгъла.Тук не е Латинска Америка а Европа.
20
0
 
8
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Ако това издевателство върху хората продължава над 20 /двадесет/ години и не му се вижда края,..как мислите? Дали тези нещастници не си "плащат" /комуто трябва/ и "данъците с лихвите" ?? Една държава / колкото и да е калпава и неуредена/, имаща цялата власт и силова мощ, само да поиска, ще реши въпроса максимум за една-две седмици!!! Защо имаме М В Р ? Защото ЗНАЕ ВСИЧКО, което става вътре в страната /кой, какво, как и защо / Политиците това не ги касае - те са под охрана! НЕ ИСКАТ !!!
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 години толерастия = -3млн българи + 1млн кафеви + 100 хил емигранти.Още 10 години толераситя и закриваме държавата, като българска..
18
4
 
9
 
! Отговори
демократ толераст преди 7 години
карай ве важното е свобода да вее косите ни, а НАТО-вските казарми да са добре измазани, поне 4 вонни бази на САЩ да има, а златото да го вземат всичкото...
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много селинджъри наводниха софето - това е проблема и от там идват селянията и престъпността
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По селата в затънтените райони е най страшно. Работата ми е такава че обикалям с камиона цялата територия и срещам пущинаци в които живеят по 10 човека. Как да не ги е страх хората като нямат никаква защита от никъде? В тези пущинаци никога не смея да замръкна щото не се знае какви ще ме срещнат. Говорил съм с тези хора и са ми казвали че живеят в постоянен страх от банди които върлуват непритеснявани от никого. Нямате нито държава нито управници оставени сте на доизживяване.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ни докара тази голема престъпност, крадците на прехода, мутрите, белите якички, корупцията, безрабоницата, разрухата - не беше ли в името на г-жа " демокрация" от хора алчни, властолюбиви за крадене и пари. Нали на тей не им беха нужди силни правозащитни служби за да могат да крадат и държат в страх народа. И ся си е пак така.
14
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Jiveite sas strah v bg tova e malko za vas mrasni balgari
13
3
 
28
 
! Отговори
край преди 7 години
България не е бедна но е много несигурна, безредна страна с много несправедливост. За това и се разбягаха хората и.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ден без "статия" за измамен/а пенсионер/ка. И то със суми. Адски богати били българските пенсионери, бе! Тези дето "инспектират" кофите за б****.Сега, пък - 16%. :) Ами, то пенсионерите не са толкова, бе.Стигам до заключение, че "ДНЕСБЕГЕТО" го е ударило на ЯКО "ТВОРЧЕСТВО" по темата:хем богати, хем *** са пенсионерите в България. Ние не сме нито едното, нито другото, за да ви вярваме!
11
3
 
8
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Resenieto na problemot e mnogu ednostavno namesto POLICIJA treba MILICIJA
10
5
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ПРАВИ СА ХОРАТА ДО СКОРО НИ УПРАВЛЯВАХА ПОДЧИНЕНИТЕ НА МУТРАТА.
9
3
 
11
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Трябва да ги съдят за терор над народа ! Бог да ги накаже !
8
0
 
16
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Случвало ми се е 2 пъти такова обаждане лъжеха за тежка катастрофа с пострадало дете ! Усетих се веднага ! Но ,първоначалния шок е УЖАСЕН !!! За тези трябват тежки наказания ,а не като за обикновена кражба !!!
7
5
 
6
 
! Отговори
Добре преди 7 години
Добре де, как не се усетиха поне няколко от тези жертви и да спретнат един капан. Направо е супер елементарно да ги заловят но явно недостига сиво вещество и всеки ден хвърчат пачки през тераси, балкони, пред врати и други подобни глупости.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да не станеш жертва на престъпление, трябва да вникнеш във философията на престъпника.