143 деца бежанци учат в наши училища. 1000 са навън

Вицепрезидентът постави въпроса за изчезването им от центровете
38
143 деца бежанци учат в наши училища. 1000 са навън
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

143 деца мигранти учат сега в български училища, съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков на международна конференция по темата. От записаните в началото на учебната година 119 ученици в училищата, 113 са завършили успешно първия срок. 24 деца са записани в детски градини.

"Децата, търсещи или получили международна закрила, имат нужда от образование и професия, но също така и от човечност и съпричастност. А за нас като общество интеграцията им е най-сигурна защита срещу тяхната радикализация", посочи Денков.

По думите му учениците мигранти полагат усилия, чувстват се добре сред съучениците си в България. Всяка допълнителна подкрепа им е полезна, каза министър Денков. Той посочи училищата 59-ото "Васил Левски" и "Филип Станиславов" в София, както и в харманлийското село Иваново, като успешен пример за интеграция на децата, предаде БТА.

Според проф. Денков грозни протести като този в Широка лъка срещу приемането на двама младежи от Афганистан поставят важна задача не само пред образователната система, а пред цялото ни общество - децата да бъдат възпитавани в солидарност и споделяне на ценности, в уважение към различния и страдащия.

Към февруари 2017 г. непридружените деца мигранти, които не са обхванати от нашата образователна система, са 972 от 1380, които официално са потърсили закрила в България. Това е голяма и тревожна цифра, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Статистиката сама говори, но зад цифрите стоят и много тревожни въпроси - къде се настаняват тези деца, удачно ли е попечителството да бъде прехвърлено на местните власти, посочи вицепрезидентът. Тя отбеляза, че често местните администрации нямат подготвени хора и специалисти, които да се занимават с травмираните деца.

Други въпроси за тези деца са свързани с медицинската помощ, с ваксини, с лечение на хронични заболявания, но и с ужасния въпрос, който за съжаление в България още не е разрешен - за трафика на тези деца и за изчезването им от регистрационните центрове, каза Илияна Йотова. Тя постави и въпросите как се идентифицират нуждите на децата мигранти, как се възпитават, но и как се образоват.

Според вицепрезидента работата на институциите у нас не може да свърши нито с идентификацията на децата мигранти, нито с вписването им в регистри. Илияна Йотова очерта и рисковете, пред които сме изправени, ако не се вземат бързи мерки. Първият от тях е свързан с това, че "децата изчезват от приемателните центрове след регистрацията", заяви Йотова. Тя каза, че е потърсила информация в нашите официални служби, които се занимават с този въпрос, но отбеляза, че е имало разминаване в цифрите и затова днес няма да ги цитира. В Германия например само за една година броят на тези деца, изчезнали от центровете, е над 9000, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи и друг тревожен въпрос и той е, че "децата мигранти стават лесна жертва на трафиканти и когато нямат средства, заплащат с кражби, проституция, донорство на органи". Тези констатации се срещат в докладите на всички европейски и международни служби, каза Йотова. По думите й децата мигранти лесно се радикализират, ако попаднат в неподходяща среда и при липса на образование и на адекватни грижи за тях. Този процес за България все още е чужд, за разлика от европейските ни партньори, но никой не е застрахован, защото живеем в изключително опасни времена, посочи вицепрезидентът.

В предстоящата промяна на Дъблинското споразумение "на всяка цена" трябва да се защитават семействата на мигрантите и на бежанците, и да се събират тези семейства - децата при роднините, заяви Йотова. Тя препоръча у нас да се създаде общ регистър, с който да работят всички институции, имащи отношение по темата.

Денков съобщи, че МОН е изготвило две много важни наредби, които гарантират безплатно образование и обучение в държавните и в общинските детски градини и училища. Те позволяват децата, които не разполагат с документ за завършен образователен етап, да валидират компетентности за завършен период от училищното обучение.

Съществуващите все още проблеми при преценката в кой клас да бъдат записани децата ще бъдат отстранени с нова Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, която е в процес на разработване.

Както на всички деца в нашата страна, чийто майчин език не е българският, така и на децата мигранти се осигурява допълнително обучение по български език, за да могат успешно да продължат образованието си и да се адаптират, посочи министърът. Това е регламентирано в държавния образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език и в стандарта за финансирането на институциите, който скоро ще е готов.

По една от операциите на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - за образователна интеграция, също са предвидени допълнителни обучения по български език и занимания за учениците от етническите малцинства и търсещите закрила. Децата са включени и в проекта "Твоят час" за извънкласни дейности, където получават допълнителна подкрепа. През април 2017 г. ще има обучение на учители за преподаване на българския език като чужд.


38
Още по темата: Миграциябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Не бих имал против - мигранти от Китай , Япония...само да не са мюсюлмани! Четох скоро в един немски форум следния коментар:
"Докато са нови...и малко....муслитата са хрисими, и кротки....станат ли повече се започват искания, и претенции! Започва съсздаването на "периферни общества" (пример Берлин-Кройцберг), където на дневен ред - е шериата, убийствата на честта (братя колят сестрите си - заради неподходящ приятел)...
А тези които сега идват - не са 3то поколение турски гастарбайтери...а фанатици
17
1
 
9
 
! Отговори
Edna преди 4 години
До Анонимен 17
Ако нелегално премина границата БЕЗ документи за самоличност, в която и да е страна - къде мислиш, че ще ме натикат? Ако пък ида в Афганистан - не ми се мисли, какво би ми се случило... Не се прави, че не помниш какво се случи с двамата български шофьори на камион - отрязаха им главите като животни. И хората си бяха с документи.. Бе какъв човек си ти, на черното бяло да казваш!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези "деца" защо не приемат Християнството? Защо? Какво учат и на какъв език? Разбират ли поне нещо или са вече с промити мозъци от исляма? Всичкото това което изглежда миличко и невинно утре ще порасне и ще сее семето на най-гадната религия на света! Те от деца се обработват, че ние християните сме неверници и не заслужаваме да живеем. Ето защо убиването ни е оправдано от гнъсният им Аллах. Всичко трябва да се върне, един да не остане, защото утре ще надигнат глава и ще колят.Те само това могат
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KAKAV PREDMET IZU4AVAT V BULGARSKITE U4ILI6TA ? TUK NE SE PREPODAVA KORANA, VZRIVNI USTROISTVA, SHARIAT ZAKON, ZABULVANIA I PRI4IE.... KAKVO IZU4AVAT MI E INTERESNO ?
14
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
"Непълнолетният" Хюсеин К. от афганистан - изнасилил , и убил студентката във Фрайбург ( по особено жесток начин) бил настанен в "приемно семейство" ! След убийството лекари специалисти са категорични - "непридружения юноша" без документи за самоличност...е на възраст между 22 - 25 години!
Чета коментарите..и се дивя!
Ако България ще се превръща във втори Кабул
..или Пешавар - мисля по-добре ще е тихичко да си измрем - поне ще ни запомнят като българи - с обособена култура, и история!
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Edna

Не са пещерняци, нито нееандерталци,
това са хора като нас.
Агресивни са, защото ги държат затворени като животни. И нямат възможност за нормален живот.
Ако са свободни и им се даде възможност за нормален живот,
няма да се бунтуват.

Теб да те натикат в такива лагери????
12
3
 
7
 
! Отговори
Edna преди 4 години
До АТАКИСТ 11
"Аз бих си дал къщата на село безплатно на бежанци само срещу поддръжка"
Тъй ще ти я поддържат, че свят ще ти се завие, не виждаш ли какво стана в лагера в Харманли-чисто, топло, хранят ги, те разбиха и разрушиха всичко. Пак им направиха ремонт-запалиха помещенията си. Началникът на лагера се изпусна и каза, че били свикнали да палят огън в стаите. ПЕЩЕРНЯЦИ! Добре поне, че не избиха жените, дето им слугуват и им готвят наготово.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление тези "деца" са расли при такива условия, че след осмата си годинка не са деца, като нашите. Те на 18 вече имат поне по едно дете от 13-годишните си жени.
Имаше случай на някакъв талибан в Швеция, който ги прилъгал, че е на 16 г., а всщ. бил подкарал двайсет и няколко. А социалите го пратили в дом за деца до 18 г.
10
18
 
9
 
! Отговори
Борислав преди 4 години
Ние българите предадохме България.
Сега бежанците ще я заселят, владеят, и съживят. И ще я обичат и пазят повече от нас.
Защото ние българите сме мрша, долен и мрсен народ от генетични роби.
Това е истината, съжалявам.
9
23
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
До Анонимен

Кой ти дава право да говориш от името на всички? Аз искам бежанците, и не само аз.
По селата хората искат бежанци за съседи, само и само да живне селото, да има деца... живот. Сега има само старци и цгани.
Аз бих си дал къщата на село безплатно на бежанци само срещу поддръжка.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Петя
теб май скоро мъж не те е поглеждал,та нещо си се размечтала.
7
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Една жена

"Пристигат някакви брадати дангалаци и заявяват, че са "деца" по на 15-16 г."

Е да, но такива са ни порили пет века, и българките са раждали от тях.
И затова са ни променили генетично.
Отдавна не сме онези българи, като през Първото или Второто Българско царство.
6
22
 
4
 
! Отговори
Петя преди 4 години
Хубави момчета са, малко мypгaви, но и ние не сме точно бели хора.
Дано си намерят по една българка за жена и да се заселят в България.
И да имат много деца, и дано и роднините си да доведат.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Патриот
И дано и роднините си дад доведат.-----------ти какъв си по народност,бе? или просто си сбъркан?
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За толкова години куп пари се исипаха от нашите джобове да интегрираме братята в маалите ,а те едвам говорят български ? Как ли ще се интегрират бежанците които дори не знаят кирилицата? Важно е да се дават пари за да има от къде да се краде.
3
0
 
31
 
! Отговори
Една жена преди 4 години
Пристигат някакви брадати дангалаци и заявяват, че са "деца" по на 15-16 г. Документите им били откраднати, телефоните-не. Пращат ги при изоставените деца в соц. домове, пази ги нощем една учителка! Познайте какво е въпрос на време да се случи! Щели да им "валидират" учебната година-те български не разбират, ние зорлем дипломи ще им даваме! ПОТРЕС!
2
27
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Мисля че обезлюдените български села и градове биха били чудесно място за тези хора.
Буха влели нова сила и живот в мртвата ни Родина.

Дано да ги заселват и дано те да искат да останат.
И дано и роднините си дад доведат.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разплаках се