Българин иска чилийско поданство, за да си дойде

Иначе трябвало да ходи до Аржентина, за да поднови родния си паспорт
Обновена: 26 фев 2017 21:33 | 26 фев 2017 21:26, Камелия Цветанова
62
Българин иска чилийско поданство, за да си дойде
Снимка: Булфото, архив

Българин подаде документи за чилийско поданство, за да може да пътува до България. След закриването на посолството ни в Сантяго, за да подновят личните си документи българите, живеещи в Чили, трябва да пътуват до Аржентина.

За да избегне това, режисьорът Иван Цибулка кандидатства за чилийско поданство. Така ще може да поднови международния си паспорт и да посети България, съобщи Дарик радио.

В Чили живеят над 100 българи, като през последните години броят им се увеличава. В южноамериканската държава пристигат много млади хора, занимаващи се с компютърни технологии и бизнес, а също така и музиканти, които свирят във Филхармонията в Сантяго.
 
Режисьорът Иван Цибулка, син на известния композитор на филмова музика Кирил Цибулка, живее в Чили от 1987 година. За последен път си е идвал в България преди 20 години.
 
Преди две години изтича срокът на задграничния му паспорт, а за да го поднови трябва да пътува до Аржентина.

През 2011 година българското правителство закри посолството ни в Чили. Това затруднява много българите, живеещи там.
 
"Аз не съм си ходил от 97 година, когато почина баща ми. Липсва ми много България, липсват ми българите. Докато беше посолството тук, се виждахме много, беше като културен център. Те го изтеглиха много недалновидно и сега вече е много трудно, бюрократично и неудобно. В момента кандидатствам за чилийско поданство, за да мога да имам паспорт, с който да отида до България, защото иначе трябва да ходя до Аржентина, там в нашето консулство съм чувал, че стават бавно нещата", каза Цибулка.
 
"По едно време бяхме към 100 и няколко души българите в Чили, сега вече не знам. Има непрекъснато движещи се. Идват много млади хора, занимаващи се с бизнес, компютри, музиканти във филхармонията тук. С някои от тях се сприятеляваме", посочи още той.

 Иван Цибулка живее и работи в Чили от 30 години. С документалния си филм "Съседите на вулкана” печели една от най-престижните награди за документално кино в Чили, а едноименната му телевизионна поредица се радва на голям успех. В двете продукции той проследява репортажно в продължение на години животът на три семейства от село Чайтен, евакуирано през 2008 година заради изригването на близкия вулкан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
13
 
! Отговори
До Българин в Уругва преди 7 години
Бих желал да потвърдя казаното от колегата и да вметна, че сградата където се помещаваше Българското посолство в Уругвай бе нах нагло продадена и окрадена, а че в Аржентина един чвеок им върши всичко е истина и си върши съвестно и качествено, не знам как се справя, но успя да ми съдейства навреме в срок и с нужното внимание и респект!
27
4
 
17
 
! Отговори
Българин в Уругвай преди 7 години
Да, истина е че и посолството в Уругвай е закрито от НАдето смятаща, че тук са трета категория хора,, няма да коментирам....Искам само да кажа, че каквото е чувал Иван Цибулка, НЕ Е вярно и посолството ни в Аржентиа е едно от малкото, които са ми съдействали с невероятна човещина и експедитивност и даже поради финансови проблеми ми помогнаха и не знам как да съм им задължен, а съм пътувал и това посолство и персонала в него си вършат съвестно работата, а това, че в Чили закриха посолството е...
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много начини за издаване на документи за пътуване, но човек трябва да се по интересува:Първо: може да кандидатства за временен паспорт, който ще бъде издаден след разрешение от МВР. Ще изпрати заявление за издаване, такса, изтеклия паспорт, една снимка и предплатен плик за връщане в посолството в Аржентина. Второ: В дипломатическо представителство на всяка европейска страна може да кандидатства за Emergency travel document и да се прибере в страната.
25
4
 
6
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
До АнонименВ МОМЕНТА ЧОВЕКА ТАМ Е ЕДИН НИКОЙ, БЕЗ ДОКУМЕНТИ, НЕЛЕГАЛЕН Е ,БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН Е, НО ДАЖЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ДОКАЖЕ ОФИЦИАЛНО, С ДОКУМЕНТИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК, С ТАКИВА ДОКУМЕНТИ НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ КАЧИ НА САМОЛЕТ, НИТО НА КОРАБ, НЕЗНАМ ИЗОБЩО КАК МУ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ЧИЛИЙСКО ГРАЖДАНСТВО, СИГУРНО СА ГО ПИСАЛИ БЕЖАНЕЦ, СИГУРНО СИ ПАЗИ ЗЕЛЕНИЯТ ПАСПОРТ ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА
24
1
 
35
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Липсва ми много България, липсват ми българите. " Като пристигне само след 2 дни ще му липсва Чили и то много !
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Същите проблемиАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХХА!!!!!!!Верно ли?!?!Само в България може да искат ВИЗА на БЪЛГАРИН! И то защото са му изтекли документите, а не че сам си ги е скъсал демонстративно и се е отказал от гражданство!Питам се САЩ дали искат виза за влизане в страната на онези агенти и войници, които им ги арестуват (примерно в Иран) и им ги връщат след няколко месеца или години и когато вече им изтекли документите. Те вероятно престават да са американски граждани по същата логика!
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде спа 20години, че не си го поднови до преди да затворят посолстеото?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Същите проблемиче не спазва закона на МВР за личните документи - значи подлежи на глоба, че не си е подновил документите навреме------------------------Много си умен. Подлежи на глоба, ако не си е върнал изтеклия задграничен паспорт по неуважителни причини. Аз имам двойно гражданство. При едно от идванията ми в БГ реших да си подновя българските документи, които бяха изтекли. Искаха да ме глобят, но като казах, че живея в чужбина ме изпратиха в една стая, там провериха нещо и не ме глобиха
20
1
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Въобще не му трябва да си подновява нито паспорт, нито гражданството. Да си оправи чилийските документи и да си живее живота човека!
19
6
 
9
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 7 години
Тоя цигулка е бай Х-й , ще търси Пенсия от България . Така са му казали адвокати в Чили .
18
5
 
8
 
! Отговори
Торанага преди 7 години
Преди 10 години прекарах 4 месеца в Буенос Айрес. Аз им званях преди 3ти март да видя как ше празнуваме, никой не дигна телефона. Тва беше 2007. После една българка ми каза че посланика се казвал Данчо (или Митко беше май не помня) Далаверата. БГ посолството имало голяма сграда в Палермо Чико и Далаверата го продал е взел сегашната къща в Белграно. Разликата прибрал.Някой ако знае нещо за тва да добави.Иначе от БГ посолство в Аржентина нема смисъл и него да го закриват.
17
5
 
3
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
До До ЕрдуганВ СТАТИЯТА ПО ГОРЕ ПИШЕ, ЧЕ ОТ 2008 ГОДИНА СНИМА 3 СЕМЕЙСТВА СЕЛЯНИ,ДОСТАТЪЧНО Е ДА ПРОЧЕТЕШ,А НА ЦИБУЛКА МУ ПРЕДЛАГАМ РАБОТА, ДА СНИМАМЕ ЧИЛИЙКИ С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА, ЕКЗОТИЧЕН ФИЛМ ЩЕ НАПРАВИМ :)
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз моят канадски паспорт по пощата си го поднових ..никаква бюрокрация ..плащаш и и ти вършат работа
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и кво сега ,,да отворим пак ли посолството и да харчим по 50-60 000 долара на месец за да може Иван Цибулка да си подновява паспорта на всеки 5 години
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък като трябваше да си поднова паспорта в NY през какво минах... не исках да ставам гражданин на щатие, но онези търтеи ме принудиха. Американския паспорт дойде по пощата за 7 дни. С българския ме мъчиха няколко месеца, а колко ми струваше с пътуване и хотел... по добре да бях дал тези грешни пари на някое българско сиропиталище, от колкото да ги хрантутя тези величия, които се помещават в невероятен имот на пъпа на града и работното им време, ако въобще се появят на работа, е от 9 до 12.
13
2
 
2
 
! Отговори
До Ердуган преди 7 години
Ти откъде знаеш че снима селяни. Как да отиде без документи в Аржентина?
12
10
 
8
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
НАЙ-ВЕРОЯТНО ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ПЪРВИЯ БЪЛГАРИН, ПОЛУЧИЛ ЧИЛИЙСКО ГРАЖДАНСТВО
11
1
 
15
 
! Отговори
До"акъла"о преди 7 години
Правиш ли разлика - пътуване между два града или райони в една и съща държава и пътуване между различни държави без задграничен паспорт,особено като си поданик на трета.. Запознай се с процедурата по издаване на временен паспорт,който е само за едно определено пътуване и препядствията които съществуват при ползване на такъв паспорт и тогава "ръси" мозък....абе с кво ва ранът у таз хамерика е...
10
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Гражданство, не поданство. Чили не е монархия и чилийците са чилийски граждани. Поданници са в монархия. Гражданство и поданство не са синоними.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отворят сандък там да не идват чак до тука.