Честит празник! Честваме 139 години свободна България

3 март ще бъде отбелязан с паради, поднасяне на венци и заря
345
Честит празник! Честваме 139 години свободна България
Снимка: Булфото, архив

България днес ще отбележи 139 години от Освобождението си.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

Още по темата

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националният ни празник ще бъде отбелязан с много церемонии.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Церемонията ще започне в 11.00 ч.

В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Тържествената проверка заря в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 ч. пред Народното събрание.

В церемонията ще участват военнослужещи от военните формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме - знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник - 3 март в цялата страна.

Служебният премиер Огнян Герджиков ще се включи в тържествата за националния празник, съобщи пресслужбата на кабинета. От 11.30 ч. премиерът ще се включи в тържествения митинг на площада под връх Шипка, където ще произнесе слово, след което от 13.00 ч. ще бъде и на поклонението на Шипка.

По-късно същия ден министър-председателят ще присъства на тържествената заря-проверка от 18.30 ч. на пл. "Народно събрание" в София. Премиерът Огнян Герджиков ще бъде и на традиционния прием за 3 март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: освобождение3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
700 коментара днес за една Манипулация която не съществува по Документи
93
3
 
7
 
! Отговори
Плевнелиев преди 7 години
Благодарим на братята украинци, румънци и финланци...
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
91
5
 
3
 
! Отговори
???????????????????? преди 7 години
Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор не е освобождение на България , в този Договор не е споменато че Русия освобождава България от Османска Империя то дори не ни засяга , само един *** Пример: все едно фирма А подписва додор с форма Б и ти започваш да твърдиш че си участвал коственно в тоа Договор
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам ,объркан съм !? Какво празнуваме днес !? Предателите казват турско пресъствие било ! А празнуваме ОСВОБОЖДАВАНЕ !!! Щото за народ сме !? Все пак от мен ЧЕСТИТО на всички българи !!!!
89
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До защотоЗнам, че русофилите мразите България и внсичко българско и не пропускате възможност да ги оплюете. Но ти изпитваш и удоволствие от това. *** се прегледай!
88
8
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Сърцето ми се радва , като чета коментарите!Все пак много българи осъзнават, че лъжите на СССР, и БКП нямат никаква връзка с истинската история! Естествено, че трябва да празнуваме!Но не - имперските интереси на Русия...а "жилавата българска душа" не оставила се да бъде претопена!
87
1
 
5
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Този ден трябва да бъде запомнен освен с началото на нова България и с това коя е причината, докато другите са правили географски открития и бруклинския мост нашите църкви да са били полуземлянки вкопани, за да не са по високи от турчин на кон. Това единствената причина вече 140г да догонваме, но 500г не се стопяват за 140, а може би за 500! Турция проклятието ни защото не сме били единни, ха дано го разберем след 140г
86
1
 
9
 
! Отговори
Само да ви кажа че.. преди 7 години
Днешните "западни" българи, със сигурност щяха да се включат в редовете на храбрата армия на н.в. Султана и да се бият до смърт с нахлуващите "руски окупатори" и "български сепаратисти", не се съмнявам в това.....Не на живо разбира се, а основно в интернет и фейсбук с храбрите си айфони, айпади и други епълски продукти.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение.Къде пише за руско-дунавска Балканска област?Абе третополовите защо вместо да си празнувате поредния Оскар ни занимавате с глупотевините си.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стефан Стамболов : Признателността към Русия не може да бъде заплатена със свободата на България. Майката не ражда детето си, за да го удуши впоследствие!.
83
1
 
8
 
! Отговори
защото преди 7 години
До Анонимен 112Другите държави са имали голям брой мъже.Унас преобладавали мъжленцата и не им е стискало да освободят Левски от конвоя,дори да го погребат.
82
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
А аз пък забелязах,че днеска со.ро.со.идни.те медии са в траур и не работят,щото си харесват османлиите!
81
3
 
3
 
! Отговори
не ни засяга преди 7 години
Нещо като ''освобождение на България'' няма а има само Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя който Договор нас въобще не ни засяга
80
4
 
1
 
! Отговори
Освободителите преди 7 години
Спомените на руският военен кореспондент Данченко: Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката по главата. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господаПомня как един от тях описваше раз
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ ! БЪДЕТЕ ДОСТОЙНИ ЗА РОДИНАТА СИ !
78
0
 
4
 
! Отговори
месара преди 7 години
само да попитам : днес , другарите местан , доган и членовете на техните партии , дали празнуват , ако да - какво празнуват , ако не - защо ?
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 52 сегашни Държави влизащи в рамките на тогавашна Османска Империя само България празнува , много странно как само България е освободена а другите Държави не са
76
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва след войната и окончателно по Берлинския договор от13.07.1878г. името Балканската област ("Руско-дунавска област") изчезва и в руските документите вече започват да говорят за Северна и Южна България, а после и Източна Румелия. Големият русофилски мит е, че Русия дала на България на 3.03.1878г. свобода и обединение. Това е лъжа, трайно насадена от русофилите в българското национално съзнание, възпроизвеждана в казионната историография.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Безродни умници като теб винаги ще има,вие либералните туркофони хабер си нямате за какво става въпрос. Трябва да ви кастрират за да не се въдите!