Бързи кредити от обява на дърво: Струва ли си рискът?

Взимайте заем най-много до 300 лв., съветва експерт
Обновена: 9 мар 2017 09:20 | 9 мар 2017 09:20,
47
Бързи кредити от обява на дърво: Струва ли си рискът?
Снимка: архив, Reuters

Мними банкери предлагат бързи кредити с реклами по дърветата. Тези обяви са на ръба на закона, коментира Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Той обясни, че според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Според Тошев само един надпис давам кредит и телефон не е коректно.

Експертът съветва хората да не си избират бърз заем от обява на дървото, а да проверят кои са сериозните фирми, лицензирани от БНБ да кредитират, и да сравнят поне няколко оферти.

Тошев препоръча потребителите да взимат най-много до 200-300 лв. бързи кредити и да ги връщат в най-кратки срокове, а за суми над 500 лв. да се ползват заеми от банки. А ако имаме някакви сигнали, то да се обръщаме към Комисията за защита на потребителите (КЗП), посочи още той пред "Монитор". Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

КЗП също призова хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда. Според тях в такива случаи рискът за потребителите е по-голям, тъй като най-често тези обяви съдържат само един телефон, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той добави, че първото и най-важно нещо, което трябва да се установи, е дали зад този номер стои лицензирана финансова институция.
 
В случай че отсреща на телефона е мним банкер се сигнализира в полицията, обясниха още още от КЗП. По тяхна информация обаче в по-голяма част от случаите зад тези обяви стоят легитимни фирми, а тогава потребителят трябва да концентрира вниманието си върху конкретните условия.

Експертите от комисията съветват хората да не подписват документи, преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат.

"В никакъв случай не бива да приемат за даденост съобщена им крайна сума, която те трябва да възстановят, без да им е ясно от какви компоненти се формира тя, заяви още Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
7
 
! Отговори
Христина преди 7 години
Кредитът винаги помага ако ти се наложи. Разбира се, че е най-добре без кредити, но понякога на човек му се налага. И както се каза, кредитите са за младите, за по-старите са спестяванията, навсякъде по света е така.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До столичанВсеки знае, че бърз кредит до заплата ти помага да вържеш двата края.-да , всеки знае , че бърз или бавен кредит, води по пътя надолу - дали по-бавно или по-бързо, зависи от кредита, но пътят "надолу" е открит!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви кредити НЕ си струват ! Няма как да купиш нещо, за което просто нямаш пари, и после да не страдаш!НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО , ЗА КОЕТО НЕ ВИ СТИГАТ ПАРИТЕ ... иначе - болка и страдание!
3
23
 
3
 
! Отговори
столичан преди 7 години
Стига сте плюли бързите кредити. Всеки знае, че бърз кредит до заплата ти помага да вържеш двата края. Ако месецът е нормален човек лесно го вързва, но ако има я концерт да отидеш, я някъде на почивка, може и да не ти стигнат парите на края и тогава бързия кредит ти помага. Разбира се, бързите кредити са за младото поколение, там разходите са повече и трябва да се покрият.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи кредитите остави.Започнаха самоубииствата.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм толкова богат, че да вземам бързи кредити!