МВР купува 290 джипа за 34 млн. лв. – ще пази браздата с тях

Слагат таблети и принтери във возилата
10 мар 2017 10:00,
42
МВР купува 290 джипа за 34 млн. лв. – ще пази браздата с тях
Снимка: архив, Bulphoto

МВР ще закупи 290 чисто нови джипа за затягане на охраната по границата срещу миграционния натиск, който се очаква да се активизира отново със затоплянето на времето. За целта е обявена обществена поръчка на стойност над 34 млн. лв. с ДДС, като парите са от договорените от експремиера Бойко Борисов общо 160 млн. евро от ЕК, пише "Монитор".

Предвижда се търгът да се осъществи по ускорена процедура, за да не изгорим с предоставените ни от Брюксел средства. Срокът, в който трябва да усвоим първия транш от 101 млн. евро, изтича в края на септември, а от вътрешното министерство се притесняват, че доставчикът ще има нужда от технологично време за изработване, доставка и оборудване на големия брой возила. С осигуряването на автомобили с повишена проходимост граничните служители ще успяват по-бързо да се придвижват и охраняват границите, които са и външни за ЕС, подчертават от МВР.

Според обявената прогнозна стойност на поръчката всеки от полицейските джипове ще струва малко над 117 000 лв. В условията към търга се предвижда возилата 4х4 да са с турбодизелов двигател и да ускоряват до 100 км за не повече от 13 секунди. Максималният комбиниран разход на гориво обаче не трябва да надвишава 11 л/100 км.

Седалките може да са както кожени, така и от текстил, но важното е лесно да се почистват и дезинфекцират. Няма задължително условие джиповете да са автоматик. Високопроходимите автомобили ще бъдат доставени с летни гуми, но трябва да имат и комплект зимни с джанти, произведени в годината, в която е и самият джип. Наред с това всяко возило ще се оборудва с таблет с безжичен интернет и мобилен принтер.

Доставчикът ще се ангажира също да брандира автомобилите с надписи "полиция" и "жандармерия" както на български, така и на английски език.

Автомобилите трябва да са с гаранция 3 години или 100 000 км пробег, в който срок всяка повреда ще трябва да се отстранява от доставчика за 15 дни.

Обществената поръчка предвижда и доставка на 9 броя мобилни технически работилници за над 1 млн. лв. с богато оборудване с всякакъв тип инструменти. С тях ще може да се стига до самата ограда за настъпили по съоръжението повреди, като се предвижда работилниците да могат да газят в близо половин метър кал.

В края на миналата година Германия ни подари 12 джипа за охрана на границата, които бяха обещани лично на Борисов от канцлера Ангела Меркел. Преди това пък у нас пристигнаха и 40 високопроходими автомобила, изпратени по нареждане на тогавашния британски премиер Дейвид Камерън, но част от тях се повредиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служебното правителство уж било да направи изборите , а то какво стана . Самите избори да се правят сами, тях кучета ги яли , но обществените поръчки и назначението на нашите хора виж това е важна работа нали др. Радев , безтрашния борец с корупцията . Хората казват не се радвай на малко пра.се , защото не знаеш каква с.ви.ня ще стане
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това правителство са братовчедите на крадливата партия БКП-БСП , представете си ако правителството е само на БСП какво крадене какво чудо ще е . Браво др. Нинова и др. Радев най после ви видяхме борбата с корупцията .
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таблета ясно - за забавление и да минава времето на наряда в игрички.Принтера за какво е? По добре кафеварка, трион, брадва, щилка, въдица и акордеон.Барбекю?!?!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всякакви емисари от различни държави и фирми са тръгнали да предлагат стоките си - джип, камера, компютър, дрон, датчик, самолет, откривател на скрити хора, аларма за радиация, хеликоптер. Можеш ли да откажеш да речем на посланик на много голям брат?
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Др. Радев , защо твоето правителство на др. Герджиков прави обществени поръчки , а не остави на редовното правителство . Много бързо забравихте , че ще се борите с корупцията . Най спешното в държавата са джипките на МВР. Те полицаите нямат обувки и униформи , а тръгнали за джипки . Явно и ти си кото всички .
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средно на джип се пада по 117241,38лв, за тези пари трябва да вземат доста напраскани джипове, а не Лада Нива. Ще ми бъде много интересно, какви гомно ще купят и каква ще е пазарната им цена, така много лесно ще видим всички ние, ще се окрадат ли парите или ще отидат за където трябва!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа дава пари само за границата и там хрупнаха добре! А гледам няколко близки РПУ на полицията още си стоят с дървените прогнили черчевета на прозорците откакто са построени.
8
0
 
9
 
! Отговори
xax преди 7 години
Това е добре, МВР трябва да е добре оборудвано, стига с популистките коментари. Като уж всичко се краде, да легнем и да мрем, за да не вземем да изхарчим някой лев погрешно.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отива служебният министър на МВР Йордан Бакалов на границата и там му ,,презентират'' 2 техники за охрана на границата. Той пита коя все пак е по добра. Отговорните комисари отговарят, че джаджите са с еднакви показатели. - Е, как тогава и по какъв критерий избрахте едната от тях...? - пита господин министърът!?!? Мълчание!
6
3
 
13
 
! Отговори
ами преди 7 години
Направете най-после оградата!Стига прах в очите и имитиране на дейност!Тарамбуките няма да ги спрете с джипове!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Te това е смисъла на цялата дандания за мигрантска вълна и участие във властта.Да се опукат едни пари.Тези, които ги отпускат от ЕС, пак при тях отиват, защото тези джипки няма да са българско производство.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е спешно да се прави обществена поръчка сега от служебно правителство . Ето това е пример за огладнели министри, които бързат да се накрадат за няколко месеца , а какво остава за редовно правителство . В България е гордост да крадеш и си будала ако не го правиш . Нашенеца много мрази далаверите, ама в тези , които не участва .
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко по-евтино може да се пази браздата,само с 5-10 лева на бройка ***!
2
0
 
11
 
! Отговори
Бежанец от Бурунди преди 7 години
Брей , каква страшна мощ отива на границата да спира братчедите ....
1
0
 
17
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
И касови хапарати трябва! Да се отчитат евентуални подкупи пред НАП ;))). Ми тъй де.