Държавата и бизнесът срещу дефицита на лекарства

Паралелният износ на медикаменти - около 10% от общия пазар
16 мар 2017 22:30, Евгения Маринова
11
Държавата и бизнесът срещу дефицита на лекарства
Снимка: архив, БулФото

Чуждите фармацевтични производители официално декларираха готовност за сътрудничество с властите срещу паралелния износ на лекарства.

Днес Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и министърът на здравеопазването Илко Семерджиев подписаха меморандум за сътрудничество и партньорство, съобщиха от здравното министерство.

Според подписания меморандум двете страни ще обединят сили срещу дефицита на лекарства на българския пазар. Документът предвижда министерството и ARPharM да си сътрудничат за осигуряване на достъп до висококачествени и ефективни лекарствени продукти за българските граждани.

Предвижда се осъществяването на контрол и съвместни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Ще бъдат проверявани лицата, извършващи търговия с лекарствени продукти в страната и през границите ѝ. Ще се следи за притежаването на разрешения за търговия с лекарствени продукти, за спазването на добрата дистрибуторска практика и на правилата за отпускане и продажба на медикаменти.

Ще бъдат взети мерки за по-добро взаимодействие между притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти и дистрибуторите. Ще се действа съвместно за преодоляването на лекарствени дефицити, а опасността от недостиг на определен лекарствен продукт в резултат на износ ще бъде елиминирана чрез разработването на законодателни мерки.

Министерството и ARPharM ще провеждат редовни срещи в търсене на решения по текущи проблеми за осигуряването на достъп до лекарствени продукти.

Споразумението представлява първи реални стъпки към ограничаване на паралелната търговия (износ на лекарства от държава от ЕС, в която те са по-евтини, в друга страна членка, където са по-скъпи, бел. ред.). с лекарства и преодоляване на недостига на медикаменти на българския пазар.

Преди месец страните се договориха за стартиране на съвместни проверки заради паралелния износ на лекарства. Проверките се извършват от Националната агенция за приходите, Агенцията по лекарствата и Агенция "Митници".

Целта е да се ограничи недостигът на животоспасяващи лекарства в областта на онкологията, ендокринологията и ревматологията, за което периодично предупреждават пациентски организации.

Около 10% от общия пазар е обемът на паралелния износ на медикаменти у нас – около 100-150 продукта, коментира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Продължението четете на Investor.bg


11
Още по темата: лекарстваФармация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 1 година
А ЗАЩО ЛИ НИТО„ДЪРЖАВАТА „ НИТО БИЗНЕСА НЕ ПРЕДЛОЖАТ ПЪЛНО ДЪРЖАВНО МИДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ А КАЖЕТЕ ДЕ НАЛИ И ПО КОНСТИТУЦИЯ ТО Е „БЕЗПЛАТНО КАКВИ СА ТЕЗИ ПЪТЕКИ КАРТИ ИИИИИ ДО КОГА
9
2
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
До Бесилки за мед мафия

ми ходи на шаман бе унтер, никой не те кара да ходиш на доктори да те тровят :)
8
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
дефицит има само там където Добри Хора, най-често работещи за държавата, се грижат да има справедливост. не съм чул да има дефицит на химикалки или на пирони
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Analogiyata za bg lekarstva s tezi v chujbina e strashna
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Paracetamaks ima sudurjanie na paracetamol i bg osnova i kolko struva?¿??
Zashtoto v uk e 19 p paketcheto s dva blistera taka i za iboprofena...osuznavate li kakvo pisha??? 33 p
5
0
 
2
 
! Отговори
ЦУНКАТА преди 1 година
Купувам си редовно лекарства от Турция-първо поевтини и второ покачествени.Пример:duspatalin тук е 16лв,а в Одрин - 6лв.Турция може да всякаква,но е много по социална държава.
4
3
 
4
 
! Отговори
Бесилки за мед мафия преди 1 година
Дофторите тровещи показно пациентите вземат подкупи за всяко продадено тн"лекарство" над 60 % от фармацията се контролира от нарко мафията
.Колкото повече болни,отровени,заразени вкл с тн ваксини толкова повече милиарди живи левове крадат от народа медицинските престъпници и масови убиици.На практика всички деца са отровени трайно..
3
2
 
3
 
! Отговори
Бесилки за мафиотите преди 1 година
Бялата мафия чрез тн Министерство на "здравеопазването"от години тровят БЪлгарския народ с жестоко отровни ХЛОР ТОКСИЧНИ СЪединения подавани в питейната вода.На практика терористите и масови убиици подават вместо вода силно токсични разтвори повреждащи трайно милиони вкл деца.Деца развиват предракови просъхвания.
МЕдицинските мафиоти ограбват милиарди годишно от отровените жертви..НАд 7 000 000 сме трайно отровени. Достатъчно е една супа или пет кафета за увреждане на сърцето
2
0
 
7
 
! Отговори
ккк преди 1 година
Колко е захаросана тази статия,а всъщност е лобизъм на високо ниво и този служебен министър,баща и майка на скапаната здравна система у нас,е в играта!Целта е хората да не могат да си набавят по-евтино лекарства от чужбина,за които в България им режат главите!Имаше достатъчно репортажи за това как едни и същи лекрства в чужбина са много по-евтини!Този кучи син за няколко месеца прокара доста лобистки закони и вероятно спечели доста хубави пари за това!
1
0
 
8
 
! Отговори
Медик преди 1 година
Конкуренцията е огромна в тоя бизнес!