От история към новите технологии: 3D портрет на Левски

Как е създаден портретът? Разказва художникът му
16 мар 2017 12:45,
46

Художникът Георги Врабчев създаде 3D портрет на Васил Левски. Неговото произведение предизвика фурор в социалните мрежи.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева бе в дома на Врабчев, за да видят и научат повече зрителите за 3D модела на българския национален герой.

Георги Врабчев предоставя образа на всеки, който ще го използва само с некомерсиални цели.

"Идеята за този 3D портрет се роди много отдавна. Преди 4 години направих портрет на Христо Ботев. Ние познаваме нашите възрожденци от черно-белите образи, които са много неясни. И, на базата на това, което имаме като архив и, с помощта на знанията и опита си, реших, че бих могъл да помогна да се възстановят тези образи", разказва художникът.

Творбата събра различни коментари в социалните мрежи, авторът получава предимно положителни отзиви. Врабчев реши да преработи образа на Васил Левски, тъй като бяха намерени някои неточности в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
13
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Do Krom - не разбира се. Също и от obesen pomak - ако трябва да ползвам твоите средства. А сериозно, дали изсечените в Скалистите планини образи на Американските президенти са абсолютно "автентични"? Единият е бил застрелян, това повод ли е да се отрекат от него? Не, те всячески градят самочувствие и за това са велики. Ние - на другия полюс - дребнави, злобни и завистливи - веднага оплюваме всеки направил нещо. За това и сме незначителни и не-уважавани. Това към критикуващите въобще.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е тоя бозав албинос!! Силно ме съмнява етнически българин ,особено през 19 век да изглежда така.Много крив и червендалест сте го измайсторили
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да направят и "3Д" профил на сегашното състояние на България??? Васил Левски със сигурност се е минал щом сегашното ни развитие е толкова "космическо" та чак да не повярва човек!!!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Левски е имал нежни черти. Каква е тая мания да го представят като бабаит с квадратна глава. Все пак поздравления за автора и труда.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесвам!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гланц ли са му сложили на устата
12
0
 
7
 
! Отговори
хммм преди 7 години
твоите изказвания като "сигурно" и "може би" си ги напиши на лист хартия и ги използвай в тоалетната, нищо не си написал. Занимавам се с компютърен дизайн от 30 години и работя в голяма фирма в Мюнхен. Въобще не ми дреме дали ще ми вярваш или не. И пак го казвам, портрета няма нищо общо с оригиналния образ на Левски. След 10 години ще му направят репортрет по този и вече съвсем няма да го изобразява правилно.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бааа... Левски такъв сатанински поглед не е имал със сигурност!!!
10
3
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
а, бе компетентния и кръгче сигурно не можеш да нарисуваш правилно тръгнал си 3D портрети да коментираш айде не се напъвай толкова
9
6
 
4
 
! Отговори
Do Krom преди 7 години
Samo ot obesen bulgarin li poluchavash nationalno samochuvstvie?
8
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Помня, че когато ходихме в Карлово, в къщата - музей на В. Левски, кичурът коса, който беше запазен имаше почти риж цвят. Това много ме учуди тогава и си помислих, че всъщност всички мислят, че Левски е рус, а той е бил риж. Но може просто със времето, цветът да се е променил, или пък осветлението в музея е било такова... Не знам, но определено кичурът беше риж!!! Доколкото съм чел, съчетанието на бяла кожа, светли очи и рижа коса е древна ДНК комбинация, характерна за древна висша раса от Тибет
7
3
 
11
 
! Отговори
Браво, страхотен е! преди 7 години
Направете и на Бойко Борисов 3D
6
3
 
8
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 3 - ти кой предпочиташ - ЦСКА ли? От кое ти писна? Националното самочувствие е нещо, което иска усилие. Особено във век на технологиите. А и като ти е писнало, чети друго.
5
2
 
11
 
! Отговори
хммм преди 7 години
вие и двамата сте много зле под мен бе, какво общо има тоя на снимката с портретите по които е известен в цяла българия по училищата и действителните портрети които са му правени докато е бил жив, цялата конструкция на лицето му е различна, каква е тая брада и нос, косата му е тъмно руса къв е тоя датчанин на снимката със сцепена брадичка и светло сини очи, бил е със сиви очи. Тоя който му е създавал образа както всичко в тая прoклета държава издиша, пълен некомпетентник, колко жалко.
4
4
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Jitie - бегай бързо в Арена на концерта на Цеца, и остави мисленето. Не ти се отдава. Остави и шльоковицата.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само брадичката е несъразмерно широка, не е като на оригиналните снимки. Трябва да се дооформи.
2
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми от този левски сякаш други герои нямаме преди освобождението! Големи сте ми патриоти сякаш българия нямА друга история
1
15
 
8
 
! Отговори
Jitie преди 7 години
S umreli ne se zanimavame.Interesuvat ni jivite.