Лотарията с касовите бележки донесла 26 млн. в хазната

Проверките при горивата предотвратили щети за над 17 млн. лв.
7
Лотарията с касовите бележки донесла 26 млн. в хазната
Снимка: архив, БулФото
26 млн. лв. е бюджетният ефект от проведената лотария с предметни награди на Националната агенция за приходите.
 
Това става ясно от доклад, приет от правителството, с оценка за изпълнените мерки и цели през 2016 г. по прилагането на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г.
 
В лотарията бяха регистрирани над 51 милиона касови бележки на стойност над 670 млн. лв.
 
В резултат на прилаганите нови подходи за събираемост размерът на неплатените в срок задължения е намалял през 2016 г. с 4,6% (248,1 млн. лв.), спрямо същия период на 2015 година.
 
От прилагането на специалния механизъм за събиране на публични задължения от длъжници, които са изпълнители по договори с лица - разпоредители с бюджетни средства, през 2016 г. в НАП са постъпили общо 160,6 млн. лева.
 
Годишно НАП разменя с клиентите си общо над 100 млн. електронни документа, което спестява на бизнеса и гражданите пряко над 300 млн. лв. административни разходи. Над 90% от всички основни декларации (данъчни, осигурителни, уведомления по КТ) се получават в НАП по електронен път.

За над 17,4 млн. лева са предотвратените щети за бюджета след проверки на търговци на горива за миналата година.

През 2016 г. са проведени съвместни действия на НАП, Агенция „Митници“ и МВР спрямо над 60 търговци на горива, за които има данни за неправомерно ползване на ДДС.

Извършени са 27 677 проверки на търговски обекти, при които са съставени 9032 акта за установяване на административни нарушения. Освен това митническите органи са извършили общо над 13 хил. физически проверки за спазване на закона.

Данъчните приходи през 2016 година нарастват с 1 557,9 млн. лв. (9,1%) спрямо предходната година, като не малка част от това се дължи на предприетите мерки в изпълнение на стратегията. 

Има и повече приходите от данъци и задължителни осигурителни вноски на транспортните дружества, превозващи стоки с висок фискален риск – ръст от 163,9 млн. лв. (18,17% повече спрямо 2015 г.)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Немо преди 7 години
До 123Абсолютно подкрепям!!Практиката не е непозната на много места по света.Жена ми се беше запалила в началото по тази щуротия, и всеки ден ми изсипваше вечерта бележките от дневните покупки.След като ми писна на втората седмица и и казах да си ги въвежда сама - всичко всърши в един миг! :)Но честно казано не мисля, че някой ще приеме подобен закон.
2
2
 
2
 
! Отговори
Гелосания Влади преди 7 години
Донесла, грънци! Лъжем електората, та да гласува за нас.
1
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
Лотария-глупости!Я вкарайте закон, че връщате на физически лица 1% от похарчените през годината суми доказани с касови бележки та да видите какви приходи ще има в хазната.