Половината от работещите в IT сектора мислят за емиграция

А за тях има едни от най-добрите условия за работа у нас
25 мар 2017 15:41, Петя Славова
129
Половината от работещите в IT сектора мислят за емиграция
Снимка: Reuters

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време - повече от осем часа на ден. Това са сред основните проблеми пред работещите в сферата на IT. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.

През последните десет години IT секторът се удвои и достигна 70 000 души и това са около 3,5 на сто от БВП. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в IT сектора - предизвикателства и реалност".

"Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри", заяви Димитров.

Според председателя на НБС "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора понякога. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места.

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се примени образованието на най-малките, смята Билюков, цитиран от БТА.

Според 32.8% от участвалите в изследването, съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в "OPEN SPACE". В края на работния ден, около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени.

Забележителен е интересът за работа извън София. Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7 процента споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто.

А като цяло договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността. Ето защо от синдиката предлагат да се разработи и приеме в процеса на колективното договаряне на пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора, за да се намаляг стресът и напрежението на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ит В американско село се надявай да ти дават по 84 хиляди годишноневъзможновикат си индийче за 6 месеца да им свърши работаи после го освобождават
40
2
 
12
 
! Отговори
Чобанов преди 7 години
Пичуве, пропускате един много важен момент, гледам тук един работил 6 години , друг 12, ама знаете дали и каква пенсия ще вземете? Щото на запад за 10 години стаж 500 евра пенсия са ти гарантирани.
39
5
 
4
 
! Отговори
ит преди 7 години
До АнонименКато се каже USA не винаги се има в предвид Манхатан. Има и намеми за къщи по 400$ Малко градче USA къща 600$ наeм. Взимаш 7000$, махаш 2700 данъци и остват 4300. Махаш 2300 за храна, ток, гориво, нет, наем. и ето 2000 излиши. Взимаш си кола нова и и вече може да мислиш за нова къща след пенсия. Хората купуват къщи като се пенсионират, защото незнаеш колко пъти ще се релокираш за по добра работа.
38
1
 
10
 
! Отговори
До Брадвата преди 7 години
Човек знае 2 и 200, имам колеги които си сменят джипа на 3 години, защото му свършвала гаранцията, доверения сервиз и т.н., други пък си сменят часовниците на всяко полугодие (говорим за играчки над 10бона, а не за касио или кюендклю), трети пък обикалят света нонстоп, четвърти вечерят за над 100лв всекидневно, различни хора, различни идеали.
37
12
 
6
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
А, само да добавя, че тези които не искали да имигрират май не МОГАТ защото в чужбина никой не говори езика на ***...А иначе консултантит при нас правят 200к+ годишно, но аз предпочитам баланса - имай си достатъчно кинти и си гледай семейството и живота...
36
11
 
11
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Да не, супер е в БГ с 2000 лева заплата и гърч до дупка. Аз си цъкам на 4 дневна седмица по 7.5 часа на ден, 5 седмици ваканция, 1 седмица фемили дейс, 3 седмици болнични и всеки те уважава. Като се пенсионирам на 60 ще взимам 70% от заплата която е в 6 цифри годишно...Дали да не се върна в БГ? М? А?
35
1
 
2
 
! Отговори
брадвата преди 7 години
До ИТ 12годиниЗа 3 деца под 6к незнам как може да стане. По точно ще бъде нечовешко. Аз така го смятам жена 1к, 3деца 2к, наем 1к, хара 2к. За теб пари няма
34
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този сектор съм от 6 години, в момента съм мениджър на средно ниво. Работил съм в САЩ, в Германия. Пътувам доста, предлагат ми интересни проекти с реалокация на място. Какво мога да кажа. Тук взимам около 6000лв. месечно и живея в пъти по-добре, отколкото в САЩ със 120 000 долара годишно и по-добре, отколкото в Германия със 70 000 евро годишно. Само да вметна. Наем в САЩ- 2500 долара месечно. Наем в Мюнхен- 1500 евро месечно. Данъци- около 50%. Имам нов автомобил, имам голямо ново жилище.
33
2
 
31
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Едно АЙ-Ти работно място в БГ излиза 4 пъти по-евтино от Германия, при що годе същото качество , ако не и по-добро. Два пъти разлика в заплатите, другите два пъти идват от по-ниските данъци и наеми на офиси, консумативи и т.н. Това е палажението друзя. Ако не беше така що да идват фирмите тук?
32
5
 
8
 
! Отговори
Mitre Saw преди 7 години
До до Mitre SawЗа козите питай бубайко си , а за моя продукт не бери грижа , работя и нощно време за да изпълня поръчки от Западна Европа . Намери си работа .
31
12
 
32
 
! Отговори
ИТ 12години преди 7 години
Аз работя в ИТ сферата в последните 12 години и все още съм в България. Защо? Защото ми е по-евтино тук. Не плащам високи данъци (на запад данъците са около 40-50%), има градини/ясли/училища и за 3те ми деца (държавни за символична сума или напълно безплатни) и са на пешеходно разстояние от вкъщи. Не плащам наем (което е сериозно перо на запад). Защо да работя на запад за същите пари само, че в евро и много по-висок стандарт на живот? Тук си ми е добре за сега.
30
4
 
44
 
! Отговори
Дуле Савич преди 7 години
Не, не мисля за емиграция. Заплатата ми е достатъчна за да живея сравнително нормално. Като под нормално разбирам възможността да си купя собствено жилище или нов автомобил, да се храня с качествена храна, да ходя по разни социални събития (концерти, театри, почивки) и прочее без да се притеснявам и броя оставащите ми пари. По-скоро мисля да напусна мръсния град и да живея някъде на спокойствие в къща с двор.
29
5
 
12
 
! Отговори
до Mitre Saw преди 7 години
Рано си си прибрал козите днес. *** сега да ги издоиш и да създадеш реален продукт, ама не забравяй, че трябва да има кой и скакво да го купи!
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абее е искат, нали гледам как закриват тиймове навсякъде в Европа и местят към евтината България ... ще идат ама там няма да имат същия стандарт , КОЛЕГИТЕ ИТ , ще тичат пак да си правят лек.услуги/зъбите в БГ като всички останали...
27
14
 
5
 
! Отговори
ИТто преди 7 години
И аз бих се иснесъл да бачкам за 10к$ ама се чудя какво да ги права мойте 500 декара земя, 3 къщи и 5 апартамента. Вярно пари нямам ама съм богат. Нещо като Тръмп в начална фаза.
26
24
 
4
 
! Отговори
Mitre Saw преди 7 години
Абе да ви попитам ай(ляк)титата , вие няма ли да си намерите истинска работа създаваща реален продукт или мислите да я карате като ромеите ?! 70 000 търтея са много за тази държавица !
25
8
 
40
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
И аз съм програмист и работя в чужбина. Основната причина да емигрирам, е че тук въздухът е чист, има велоалеи, няма задръствания, а и мутрите са кът.
24
2
 
35
 
! Отговори
До ьаьаьааь преди 7 години
Хе-хе , мутрите в по-малките градове са по-нагли от софийските, *** примерно у Враца да видиш за какво става въпрос.
23
9
 
40
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 7 години
В София: мръсотия по улиците, прах, фекалий по улиците, безаконие, корупция. няма парко места, дупки. Най-много ме дразни простонията и нахалството на разни мутри. За БГ трябват яки закони и големи глоби. За това хората трябва да бягат докато могат. Стари ИТта никой не търси.
22
4
 
27
 
! Отговори
Гецата преди 7 години
Доста фирми вече предлагат плаващо работно време - идваш и си тръгваш когато ти е удобно, а също и флат структура, нямаш 99 началника, а най-много един.