Ние гражданите срещу джигитите на пътя с "Гражданите"

Вече две години мобилното приложение снима нарушителите
5 апр 2017 09:45,
22
Ние гражданите срещу джигитите на пътя с "Гражданите"
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Няколко млади момчета и момичета се опитват да променят нещо по пътищата на България. Опитват, както се прави в технологичното време, в което живеем - с приложение.

"Гражданите" е мобилно приложение, което позволява да се упражни граждански контрол на пътя, като се заснемат нарушителите.

"Напоследък получаваме снимки на шофьор, който се кара с друг, когато първият е бил виновен", обясни Тодор Лилков от платформата пред Bulgaria ON AIR.

Платформата "Гражданите" съществува от 2 години и Тодор Лилков посочи един случай, качен в платформата, след който няма нито едно нарушение на мястото, където се е случил той.

"При пл. "Руски паметник" беше сниман един господин, може би от някое от министерствата, който беше спрял автомобила си върху релсите. След това премиерът тогава Бойко Борисов лично го уволни и оттогава нямаме нито една снимка за нарушение на тези релси".

Приложението предлага и услугата за "Извинение". Някои нарушители вече са се извинили, като причина за действието им е както желанието да се свали снимката с направеното от тях нарушение, така и, за да засилят положителна комуникация между гражданите.

"Ако нарушителят се извини, снимката изчезва от системата. Но, ако е подаден сигнал към "Пътна полиция", колкото и да се извинява, снимката си остава", продължава Лилков.

Тодор Лилков отбеляза, че за 2 години, откакто платформата "Гражданите" работи, тя е допринесла за 2 хил. глоби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
1
 
! Отговори
aZ преди 7 години
Абе престанете да се правите на западноевропейци и да топите хората. София е пренаселена , инфраструктурата не позволява да се кара нормално. А и като се вземе предвид факта, че водачите на ППС в БГ се делят на *** *** и *** *** е нормално да има джигити и да има нарушения. Аз съм против да ме снима някой си льольо и да ме изтипосва, ако ме хванат КАТ хванат. Да си ходят на село всички да си обработват земята и София ще се нормализира и няма да се нарушават правилата за движение по пътя
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колите на МВР са едни от най-големите нарушители на Закона за движение по пътищата. Тях снимат ли ги?
16
6
 
2
 
! Отговори
да бе да! преди 7 години
Нали сега е приет закон ако няма пострадали да не идва КАТ на произшествието.Значи всеки напил се и самокатастрофирал най безнаказано ще предвявява претенции ,че го е ударил някой друг.И ние плащащите застраховки ще му плащаме безпрекословно!Той няма да бъде наказан за това ,че е шофирал пиян или дрогиран и така докато не загине.И да убие някой друг ще го оправдаят като Ставийски и пак ние ще му плащаме щетите които той е причинил.Защото нашето правосъдие е като македонското мореплаване!
15
4
 
2
 
! Отговори
Isle преди 7 години
Aide, uspeh i v loveneto na falshivite bg j-ur-nalisti i lajlivite bg informacii....!
14
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората се самоизяждат ,накрая ще започнат да се обиват.
13
2
 
2
 
! Отговори
Banmatematuktam преди 7 години
Kak ne sa prilojili real info s prihodite ot globi v bg trezorav realni sekundi?!
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми харесват такива инциативи за отчитане на дейност. Като бях чавдарче ми бяха дали поръчение през лятото да свърша 10 добри дела, ето ги: (1) един бръмбър беше паднал по гръб и го обърнах (2) видях две стотинки на плочника и не ги взех (3) дадох на едно куче част от моята кифла и т.н.
11
1
 
19
 
! Отговори
ник преди 7 години
Браво момчета!!!!!!!!!!!
10
0
 
19
 
! Отговори
Браво на пичовете преди 7 години
Трябва хората да са активни и да се борят за правата си.
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инициативата е хубава. Но има едно голямо НО. Знаете ли колко хора карат по пътищата без да имат идея от правилата и снимат за щяло и нещяло някой, който уж извършил нарушение и го качват в приложението, защото си мислят, че са прави?! Ще дам пример. Пaтица от женски род не дава предимство на дясностоящ, защото улицата била "главна" спред нея. Главни улици има на село. В София- не. Съответно снима "нарушителя" и качва. Извинявам се, абсурдно е. Хора, които не знаят правилата, седнали да съдят.
8
4
 
19
 
! Отговори
Програмист преди 7 години
Да се направи електронен акт/фиш на нарушителя заснет чрез видеозапис/снимка.Да не е необходимо свидетелят да ходи до КАТ за да се подпише като свидетел, а да може да има възможност да го направи и чрез електронен подпис (КЕП) - технически възможно и приложимо, юридически издържано.Резултатът ще бъде доста добър. Аз лично ще качвам поне по 2-*** нарушителя на ден, ако се реализира горе предложеното.Хубав ден и карайте разумно и по правилата!
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам въпрос към КАТ с повишена трудност:С каква скорост трябва да се движи МПС по алея в парка, например в Южния Парк или Борисовата градина?
6
2
 
10
 
! Отговори
е добре де.. преди 7 години
Не можахте ли поне един линк към приложението да пратите?
5
22
 
5
 
! Отговори
селяндур преди 7 години
Чудесно е, че има съвестни гражданя - приложения, едно друго. Ама от къде на къде ще ме снима някой си бай ***, който не е полицай, та после държавата щяла да ме глобява. Да си я глобата сещате се къде.
4
3
 
11
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Нормално, че КАТ нищо не прави защото Гражданите им вършат работата и не си дават зор.
3
1
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Не знам какво им пречи да приемат видео наблюдението като доказателство без свидетел? Гледат записа като преди това е прегледан от специалист дали не е манипулиран и решават има ли нарушение или не! Доста бързо движението по пътищата ще се нормализира! Обаче явно така им харесва!
2
3
 
19
 
! Отговори
Не е преди 7 години
необходимо гражданите да вършат работа на тези,на които се плаща за това,но като ги няма...Хайде да не изброявам доста държави,където за подобно спиране като посоченото горе какво следва!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гражданите правят нещо, докато КАТ не се интересува.