Кашкавал, млечен продукт, но... къде е млякото?

Провериха 10 марки кашкавал, а в тях – растителни мазнини
7 апр 2017 09:45, Мария Захариева
47
Кашкавал, млечен продукт, но... къде е млякото?
Снимка: Булфото, архив

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители". Проверени са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.

"При две от марките има растителни мазнини и сухо мляко. Тоест това не е кашкавал. Те са глобени. При другите осем марки също има различни проблеми. В някои има повече вода, при други съмнения за наличие на нишесте или не отговарят на показателя за зрялост", обясни Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова тв.

Освен това има и видими нарушения при поставянето на етикетите. Липсва изцяло информация за съдържанието и дори кой е производителят.

От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.

От "Активни потребители" алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето. 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте от по- скъпия, по- арен е ...
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новина без факти и имена е фалшива новина.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на кашкавала от 9-10 лева са нормални. Повече от 12 лева вече е ограбване. На цени от 6-7 лева за сирене и 8-10 за кашкавал в Сърбия купуваш истински продукти при изкупна цена на млякото 66 ст. в български пари. При нас изкупната цена на млякото е 50 ст - така, че не е до млякото, а до лакомията на производителите.
32
0
 
3
 
! Отговори
аноним преди 1 година
До zeus
в сайта на активни потребители ги пише и ги цитирам Рувела Еоод Краве мляко, закваска, калциев двухлорид, мая, сол, спомагателни вещества????
Магия Произход от Германия, пакетирано в Милки Груп Био ЕАД Възможно добавяне на нишесте
булгарче произведено за лъки 2003 възможно добавяне на нишесте
здравец ферия соколово нишесте+сухо мляко и/илихидрогенирана мазнина; като трапеза е от Полша и е нишесте палмова мазнина + сухо мляко
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавният тероризъм и геноцид са в действие още от 1989г- в съответствие с плана РАН-ЪТ! За 27 г управляващите ни международно организирани политически и икономически терористи и престъпници преполовиха населението на БГ,а след още 27 г за БГ ще се говори и чете като за територия!Докога "славното българско войнство"и "героичните" ни спец. служби ще търпят издевателствата на "трудоваци" и обикновени наркомани и пед-ераси да се гаврят и с тях,и с близките и семействата им, и с целия народ?
30
0
 
8
 
! Отговори
Стара планина преди 1 година
Купих кайма "Стара планина", няма да повторя
29
0
 
4
 
! Отговори
Locust преди 1 година
Ами защо като не отговарят на БДС има въобще агенция която да проверява . И какво проверява, че да се стигне нито един кашкавал да е кашкавал? Или пак от някоя иченическа столова или летен лагер децата трябва да напълнят имфекциозното за да се правят проверки? Получават само заплати и рушвети за да ядем палмово масло, че по евтино ми е на "производителя" на баба.
28
2
 
10
 
! Отговори
един демократ преди 1 година
Е сега яжте "демократичен" кашкавал и купувайте отровите, никога повече в България няма да има качествената храна от соца. Тогава имаше два вида кашкавал, ама истински. Ха сега наздраве!
27
2
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Само искам да вметна, че хората, като чуят БДС, си мислят за онова сериозно време, когато при Бай Тошо БДС беше знак за високо качество и безопасност на храните.
Сега тарикатите от "демокрацията" отмениха куп БДС-та , а останалите така преиначиха, а и продължават да ги преиначават, както им изнася.
Слагат каквото си поискат в храните - и отрови и консерванти и канцерогени и всичкото им е по БДС, защото нямаме държава.
Имаше плах опит за борба с далаверите в месото, но и това умря.
26
5
 
3
 
! Отговори
до художника преди 1 година
Вярно е, че има такива моменти на българския пазар, но те са присъщи за първите дни на демокрацията! При бай Тошо такова нещо нямаше!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност..."

---

Предполагам, че са ги намерили в кварталната железария. Затова и също няма да им бъде търсена каквато и да е отговорност.
Поредната пазарноориентарана държавна институция, уж отговорна за нещо на или към обществото, но най-вече към собствените си интереси.
24
1
 
5
 
! Отговори
"тъпите руснаци преди 1 година
Не забраняват ползването на палмови мазнини,но производителят е задължен да изписва, че ползва такива мазнини, а самото палмово масло се облага с огромен акциз. Ако бъде заловен продукт с палмова мазнина, но на етикета не е обозначено, че съдържа такава, глобите които се налагат, са в размери, които няма да позволят на този производител никога повече да бъде производител! Такава е истината за ползването на палмова мазнина в Русия!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Весо:Ами как да им напишат името,като същите се отчитат на Винету, иначе лошо им се пише
22
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
За пореден път ни демонстрират, че всякакви агенции и контролни олргани само имитират контрол, а реално прикриват повсеместните нарушения и откровенни престъпления за който и бранш да се сетите! Обобщено - Шири се тотална корупция !
21
1
 
13
 
! Отговори
евтин кашкавал преди 1 година
Интересно цени от 9-12 лв на кашкавала са приемани за ниски! Изкупната цена на млякото не надвишава 50 стотинки! Как можем да третираме кашкавал от 9-12 лв за евтин при това положение?! Агенцията по храните да не би да следят единствено продуктите, които са по БДС. Открити са явни нарушения, като едното е неупоменаване на пълния състав на тези продукти. Липсата на означение на производителя си е престъпление! Тези от Агенцията какво изобщо работят?!
20
1
 
8
 
! Отговори
Пламен Николов преди 1 година
Вие от организация "Активни потребители" изглежда се подигравате с нас-не членовете на тази организацията,като не съобщавате тези производители-убийци на населението.В сиренето, кашкавала,прясно,кисело мляко,всички български шоколади и шоколадови бонбони,почти всички сладкарски изделия и много други продукти,има огромни количества наситени мазнини-най-вече палмово масло,а всички знаем какво пагубно действие има то върху организма.Да не говорим за ГМО продуктите и аспартама в напитките.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е само кашкавала. Всичката храна е измислена, а европейците си изхвърлиха всички боклуци при нас.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при тъпите руснаци
показват по телевизията кои са марките и кои от тях колко съответсвуват на стандарта
и го вършат от института за храните - като нашето ФХВП в Пловдив
е къде гласността и прозрачността за която толкова ревът всички
изследването е харчене на пари и отчитане на дейност - нищичко не помага на народа на по
какво
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до:13
Да,така е,на мен също са го казали ,аз исках да кажа само за качеството на съдържанието,че наистина има мляко в сиренето и кашкавала.Селата предлагат толкова хубави продукти,че ние от градовете не можем да оценим техните вкусови качества, защото не ги познаваме.
16
1
 
15
 
! Отговори
Полод и зеленчук преди 1 година
До До 11

Ако кашкавала само не е узрявал 45 дни, това не е проблем, а е въпрос на вкус. Аз лично го харесвам и узрял и по- неузрял, стига да е истински кашкавал, а не някакъв изкуствен сурогат.