С новата наредба: Интеграционна книжка за всеки бежанец

Кметовете казват колко души ще приемат в общината
Обновена: 7 апр 2017 18:26 | 7 апр 2017 18:11, Веселина Йорданова
47
С новата наредба: Интеграционна книжка за всеки бежанец
Снимка: БТА, архив

Проектът на нова наредба за интеграция на бежанците предвижда въвеждането на индикатори, с които ще се оценява процесът на интеграция.

Още по темата
Проектът е публикуван за обществено обсъждане днес, както реши правителството, когато отмени действащата към момента наредба на извънредно заседание в петък. 

Целта е да се прецени до каква степен на чужденеца с предоставено убежище или международна закрила е осигурен достъп до образование, обучение, заетост, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги.
 
За оценка на изпълнението на индикаторите компетентните институции ще събират информация за броя на децата, записани в детски градини и училища, на чужденците, записани във висши училища, на чужденците, които са започнали работа и др.
 
Наредбата предвижда да се събира информация за напредъка на всеки етап на интеграционния процес. В тази връзка ще бъде издавана интеграционна книжка, в която всяка от участващите в процеса на интеграция институции ще отбелязва резултатите от проведените с чужденеца дейности за интеграция.
 
Процесът на интеграция започва със сключване на споразумение за интеграция, за което кметът на съответната община и чужденецът с предоставено убежище или международна закрила доброволно заявяват своето желание. В споразумението трябва да бъдат включени конкретни дейности за интеграция по отношение на образование, заетост, обучение, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги.
 
Общините заявяват желание за сключване на споразумение за интеграция с определен брой чужденци с предоставено убежище или международна закрила.
 
Предвижда се в процеса на интеграция активно участие да вземат с конкретни дейности Държавната агенция за бежанците, различни министерства, ДАНС, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта и др.
 
Координацията и контролът по изпълнението на споразумението за интеграция ще се осъществяват от заместник министър-председател, подпомаган от администрацията на Министерския съвет.
 
Ясно са регламентирани задълженията на кмета на общината, които произтичат от сключеното от него споразумение за интеграция. Освен това в проекта на Наредба са уредени и случаите, при които той може едностранно да прекрати споразумението за интеграция.
 
Наредбата изчерпателно определя обхвата на задълженията на сключилия споразумение чужденец с предоставено убежище или международна закрила. Предвижда се възможността той да прави възражения пред областния управител при частично или пълно неизпълнение на дейност от споразумението от страна на кмета на общината.
 
Правата на чужденците с предоставено убежище или международна закрила са приравнени с правата на българските граждани с изключение на правото да участват в избори и референдуми, както и да участват в създаването и да членуват в политически партии, да заемат длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство, да бъдат военнослужещи и други, изрично предвидени със закон.
 
Срокът за становища и предложения по наредбата е 21 април. 
 

47
Още по темата: интеграция на бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Интеграция е заобиколна думичка за заселване.
Нали тези хора търсели тук временно убежище, като как така ще се заселват трайно?
Може ли заставяш българите да напускат страната си, за да могат да се изхранят, и да населваш на тяхно място хора от чужди държави, като буквално ги издържаш, за да останат? Спрете това безумие, дори никой "бежанец" да не иска да се възползва, такава наредба е най-малкото унизителна за българските граждани.
32
0
 
7
 
! Отговори
Не преди 4 години
Не, не и пак не!
Стига сте ни тъпкали, ние сме гражданите на България.
Да се приемат само българи от Украйна, Молдова и бивша Югославия.
Специални грижи за репатриране на емигриралите българи.
Всичко друго е от лукавого.
31
1
 
0
 
! Отговори
Perpericon преди 4 години
Na voina kato na voina....

A unesco pazi pametnicite na culturata....
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27

Ами това правителство кой го избира ,бе и-ди-oт,нали вие го избирате!?Някой бие ли ви да гласувате за продажници,м!?
29
1
 
11
 
! Отговори
Хех преди 4 години
Е защо продължавате да наричате тези търтeи и пaрaзити "бежанци". Бежанец е съвсем различно нещо. Неможе да не знаете това - Нали уж сте завършили журналистика. Или поне от обща култура. Едва в 1/17 част от Сирия има военни действия. Но дори и на цялата територия на Сирия да се води война - От момента в който пресекат сирийско- турската граница вече НИЩО НЕ ЗАПЛАШВА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА ИМ! Респективно - От момента в който пресекат турско- българската гранижа стават най- обикновени престъпници!!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Узаконяване на легалната инвазия, подготвят ни гражданска война за да защитим ценностите и традициите на Европа.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение. Само с хляба, който изхвърлят в лагерите могат да се нахранят достатъчно старци. Това, което ядят тия баба ми си го позволява един до два пъти в годината. На тия парно ли нещеш, топла вода ли нещеш, всичко на готово и накрая го запалиха, изпотрошоха и пак ние го платихме. В болница да идат...сакън, обгрижени, лекувани, ама на мен задължителния профилактичен преглед само по здравна каса ми излиза минимум 2,40. Ако недай боже болница ... Или излизаш по болен или плащаш.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По голяма война от тази, в която едно правителство целенасочено изтребва собственото си коренно население за сметка на други етноси здраве му кажи! Принудиха половината да емигрират, за да могат да живеят. Тези, които останаха са одрани от десетки данъци, такси и всевъзможни плащания към този и онзи. Само данък чист въздух още нямаме, за това дишаме мръсен. Дадоха карт бланш на чужди хиени срещу мижави концесии да ни дерат още. Продажници! Сега ще ни натресат още някакви и тях да храним.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случва се защото всички сме мухльовци , начело с управниците !!!
24
0
 
13
 
! Отговори
Циник до 24 преди 4 години
Не се "готви"...вече се случва!!!
И е необратимо!!
23
0
 
13
 
! Отговори
АУУУУУУ преди 4 години
Тия , тарзани , ще плащат ли данъци?
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваме ли си сметка какво ни се готви !? Тези продажни слуги стриктно изпълнявайки повелите на брюкселските ненормалници са решили тотално да ни унищожат , заселвайки тези ,,бежанци'' ! Къде са масовите протести в София!? Трябва да се знае ,че падне ли провинцията ще дойде ред и на София !
21
0
 
12
 
! Отговори
Циник до 21 преди 4 години
Остават
...
Завинаги...
Да се плодят...
И самовзривяват...
С нас покрай тях!
Интеграция!
20
0
 
22
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Каква интеграция? Башибозукът завинаги ли остава тук?? Да се махат оттук, нямат място и нас.
19
0
 
29
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Говорят ни за "интеграция" все едно това е нещо нормално! А след 89 бяха депортирани милиони източноевропейци - които всъщност имаха изконното право, КАТО ТАКИВА - да потърсят по-добър живот! Не стига това - всеки посмял да надигне глас против своеволието на шепата яхнали ни властимащи - светкавично бива обявен за расист, и крайно десен радикал!! Всекидневно се задушава свободата на словото, и убежденията ..и цензурата надминава и най-мрачните "сталински времена"!
18
0
 
34
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Тоталното безобразие на управляващите ни продължава!!!! Някога смисъла на "убежището" беше ВРЕМЕНЕН!!!! До отпадането от нуждата му ( разбирай - край на войната ) сега без никой ( с малки изключения на страните от Вишеградската четворка )....та сега без никой да ни попита съгласни ли сме, буквално през главите на европейските народи се извършва религиозна, и етническа подмяна на коренните населения с открито враждебни , на европейската култура, и демокрация - средновековни мюсюлмански примитиви!
17
0
 
36
 
! Отговори
Рали1 преди 4 години
"В споразумението трябва да бъдат включени конкретни дейности за интеграция по отношение на образование, заетост, обучение,
жилищно настаняване,
здравеопазване
и социално подпомагане и социални услуги."
За българските граждани има ли такива екстри?
С чии пари ще се лекуват?
В чии домове ще бъдат настанени?
!!!!!
Един от етапите на интеграция минава през лагерите,където първо попадат! Думите на пострадалия полицай Ив.Ячев в Харманли от ноември м.г.:
"Тези хора бяха тръгнали да убиват"!
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за сепаратизъм откъде накъде кметовете да решават ? Правителството да решава, нима кметовете се договаряха със ЕС ? Cега не прехвърляйте горещия картоф във кметските ръце, сърбайте си попарата на калинките на Боко, дето ходеха еврокомисари и мълчаха като на*рани в ЕС и лапаха дебелите заплати. Oная Кристалина какво свърши бе мозъци ?
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава да питам Кой запали техният род,семейство,роднини,близки..Кой унищожи без капка милост Родината им Кой,Как и Защо светът не подейства и не слижи КРАЙ на тази Жестокост,немилосърдие.Така ли ги спасиха от Война от Режим от Мир това щом не е "Хич Мирна религия" а тази Каква е??
14
5
 
32
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Ама нали идеята беше да се отмени изцяло подобна наредба. А сега какво излиза - пак ще приемаме бежанци, ама по малко по-друг начин. Радефф, радефф, пълно разочарование си - само имитираш дейност.