Носят Благодатния огън у нас с четири огнеупорни фенера

Делегацията ни ще гледа максимално бързо да го донесе
12 апр 2017 09:23, Мария Захариева
3
Носят Благодатния огън у нас с четири огнеупорни фенера
Снимка: архив, Bulphoto

На Велика събота - на 15 април, Благодатният огън ще бъде донесен у нас от Йерусалим с четири специални, огнеупорни фенера, съобщи Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Той отбеляза, че ще се носят четири здрави огнеупорни фенера, за по-голяма сигурност и припомни, че в предишни години единият от фенерите на българската делегация се беше счупил. Тогава делегацията от Полша беше предоставила един фенер на България за пренасянето на Благодатния огън. "Затова сега носим четири специални фенера и ще ги пазим, за да може да донесем Благодатния огън, който да достигне до всички храмове в страната", каза Велинов.

За поредна година Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води сега от Старозагорския митрополит Киприян, определен от Светия синод на БПЦ. Емил Велинов също ще е делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон.

"Полетът ни ще е на 15 април в 5.00 часа сутринта, за да може да сме в 8.00 часа на Сионската порта в Йерусалим", разказа Велинов. Той обясни, че се очаква "там към 10.30 часа да започнат да пускат делегациите в църквата, а Благодатният огън се очаква да "слезе" между 14.00-14.30 часа".

Ще направим всичко възможно, за да се върнем вечерта по-рано в България, но на Велика събота в Йерусалим има делегации от много държави, дошли да вземат Благодатния огън, каза Емил Велинов. Затова придвижването ще е трудно, но искаме да излетим към 17.00 часа от Израел, за да можем да кацнем към 20.00 часа на летище "София", обясни директорът на Дирекцията по вероизповеданията.

Точният час на връщането ни от Йерусалим обаче предварително не може да се каже, уточни Велинов. Затова от Светия синод съобщиха още през миналата седмица, че се очаква българската църковно-държавна делегация, оглавена от Старозагорския митрополит Киприян, да пристигне от Йерусалим с Благодатния огън на 15 април - между 19.00 и 21.00 часа, на правителствения ВИП на летище "София".

(БТА)


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Моля журналистите да обяснят на невежите какво представлява "огнеупорен фенер".Нещо като водоупорно шише или ветроупорен ветропоказател или какво?
2
2
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Бог да ти даде разум да проумееш нещата, които сега не проумяваш.
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или "най-скъпия евтин фокус за сметка на данъкоплатеца".

От векове се знае, че този огън е пълна шашма.