Без реклама на цигари пушачите намаляват! Дали?

40% от българите пушат, децата им също стават зависими
26
Без реклама на цигари пушачите намаляват! Дали?
Снимка: Булфото, архив

Страната ни за поредна година е на едно от водещите места в Европа по брой пушачи – почти 40% от пълнолетните българи пушат.

Още по темата

От националната коалиция "Живот без тютюнев дим" пък искат тотална забрана за всички форми на реклама на тютюневи изделия, за да се намали броят на пушачите.

Според противниците на цигарите така ще се ограничи най-вече пушенето сред най-младите.

Д-р Гергана Гешанова от коалицията обясни пред БНТ, че в момента в нашето законодателство има забрана за реклама в медиите.

"Ние не виждаме по телевизиите и кината такива официални реклами, но в момента, в който излезеш на улицата - по шосетата, магистралите на България - навсякъде е пълно с външна реклама", коментира тя.

Освен това е разрешено на тютюневата индустрия да спонсорира различни здравни, спортни, младежки и не младежки прояви и събития, като това според нея, допринася да има повече пушачи в страната.

"България е една от последните четири страни в Европа, в която все още е разрешена рекламата на цигари. Практиката сочи, че след като се забрани изцяло броят на пушачите намалява с около 7%", мотивира се още Гешанова.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обаче смята, че забраната на реклама няма да повлияе на никого.

"Зависимостта е голяма, а лечението от табакизъм е много трудно, продължително и с незавиден успех. Децата пропушват, защото родителите са некритични към това, защото те пушат пред тях. А на възрастни хора да повлияеш така че да престанат да пушат, защото няма реклама, това не ми звучи сериозно", отбеляза тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
14
 
16
 
! Отговори
Мда преди 7 години
Когато родителя е норкоман и детето става такова. Такъв пример се дава на децата...Наркомани родители -> наркомани деца !!!