Слави и Васил Иванов: За тв войните, ДАНС, спрени разследвания...

Журналистът извади записи срещу колегите си
Обновена: 19 апр 2017 16:19 | 19 апр 2017 16:00, Александър Попов
259

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Журналистът Васил Иванов отправи тежки обвинения към Дарина Сарелска - директор на новините в Нова тв. По думите му, той е получил по време на свое разследване срещу кмета на Неделино бележка от ДАНС, че тя е "къртица" и информира разследваният за журналистическите материали. Това е само част от неизлъченото предаване "Шоуто на Слави" снощи, което бе спряно от bTV.

Васил Иванов и Слави Трифонов свикаха днес обща пресконференция, на която изясниха какво са пропуснали зрителите.

Преди няколко дни се срещнахме с Васил Иванов, който заяви, че се чувства цензуриран. Естествено, попитах го защо не го направи в ефира на Нова, но ми каза, че няма да има възможност. И е избрал да ги каже пред мен, започна Слави Трифонов.

"Журналист съм от 24 години и имам представа какво и къде мога да кажа. Длъжник съм на хора, които ми пращат сигнали за корупция, а аз нямам възможност да правя своите разследвания. Сарелска спря няколко мои предавания", заяви от своя страна разследващият журналист.

След което разказа каква е цензурата според него.

"Снимах нагласени обществени поръчки и корумпирани кметове, 98% от тях са такива. Преди изборите през 2015 г. трима кметове бяха махнати заради мои репортажи. Бяха от различни партии... Цензурата си я обяснявам с това, че не трябва да снимаме кметове само от една партия. Но когато един кмет е крадец, той е крадец, независимо от партийната принадлежност", смята Иванов.

Той пусна запис от свой разговор с Марин Николов – също разследващ журналист в Нова, в който обсъждат въпроса със свалените предавания. От записа стана ясно, че и Николов недоумява и не намира логика защо им се цензурират разследванията.

За да потвърди тезата си, Васил Иванов представи запис и с координатора на разследващия екип Антон Събев, който също се съгласява, че има цензура.

Конфликтът между Дарина Сарелска и Васил Иванов има и друга предистория.

"Сарелска не питае добри чувства към мен и по други причини. Снимах кмета на Неделино. Получих информация, че ще прави обществена поръчка за 1,5 млн. за ремонт на детска градина и всичко ще мине по фактури - само ще мацнат малко боя. Маркирахме дограмите на градината преди поръчката, после бяха изплатени парите. Когато отидохме да видим какъв е бил ремонтът маркерите си седяха. Кметът има огромен замък за 15-20 милиона. В последствие разбрахме, че и ДАНС са го разработвали по други сигнали. Прокуратурата реши, че и нашите материали стигат. Отидохме на среща със Силва Зурлева (шеф на борда на директорите в Нова тв) в специализираната прокуратура да предоставим нашето разследване. Оказа се, че телефонът на кмета е бил подслушван от ДАНС, а прокурорката ни каза, че в екипа ни има къртица. Попитах кой и пред нас с г-жа Зурлева сложиха лист с името на Дарина Сарелска. Тя му е съобщавала докъде е стигнало разследването ни. Тъй като материалите по делото са секретни - готов съм да се подложа на детектор на лъжата", заяви Иванов.

"Наложи се да направя разследване срещу собствената си шефка. Дебнат ни, бият ни, спя с пистолет до главата, а тя говори с разследваните хора. От нашите материали излизат проблемите за телевизията", каза още Иванов.

Журналистът посочи и роднински връзки на Дарина Сарелска и Недялко Славов - депутат от ГЕРБ.

"И двамата са от Златоград. Тя му е снаха - братът на депутата е неин мъж. Докато не е депутат - по времето на Орешарски, той регистрира фирмата "Арнед Пойнт" ЕООД през 2013 г. Следващата година получава обществена поръчка за малко над 57 000 лв. Тънкият момент е, че до 60 000 лв. се възлагат от кметовете. Дал му я кметът на Златоград Мирослав Янчев, на когото е кум", разкри Иванов.

На въпрос защо сега разкрива тези подробности, Иванов заяви, че близо година се е борил и дори е стигал до скандали заради спрените репортажи. Взел решението да пусне предизвестие преди две седмици, когато бил спрян негов репортаж за корупция в съда.

Сарелска от своя страна отрече част от обвиненията на Иванов, "които са лесно доказуеми".

"Никога не съм разговаряла с кмета на Неделино, не го познавам този човек. Васил изговори много лъжи, но в част от думите му има и зрънце истина. Да, имам девер, макар и да не съм омъжена както твърди той", заяви Дарина Сарелска пред телевизия BiT.

Слави Трифонов пък бе категоричен, че не може да прекрати договора си с bTV заради двете свалени предавания. Трябвало да има трето свалено, за да има систематичност. Той очаква това да се случи тази вечер, тъй като неговият екип е подготвил разследване за един от лидерите на Патриотите - Валери Симеонов.

"Не съм служител на bTV и затова не могат да ме спрат да произведа едно предаване. Но имат правото да не го излъчат. Аз спазвам договорните си отношения с телевизията, за да не прекратим договора си по моя вина", каза Трифонов.

Той допълни, че не го притеснява ако скъса отношенията си с телевизията, имал предложения. Но тях щял да ги коментира "ако и когато му дойде времето".

Междувременно от Нова телевизия разпространиха своето официално становище след пресконференцията на Слави Трифонов и Васил Иванов.

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души. Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики".


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 217 казаха вече и за хотелата му на Родопите преди малко.
179
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трифонов показва претоплена манджа за хотела на Симеонов козият рог. И тв Скат.Интересно дали ще кажат и за другите му два хотела.А дали ще покажат и за строящата се резиденция на Каракачанов
178
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента Валери Симеонов го н*рат в Шоуто на Слави с неговия му хотел...горкия...само с 1200 лева преживявал!
177
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
сигорно обаждането може да е било на незнайно място знае ли човек сигорно мрежата на абоната е била незнайно загубена
176
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
като оня на кърниградска днеска една мама със щерката какво направи забележете мина три апартамента като куриер обаче на четвъртия се не спря интересно ми е дали обаждането нее било пренасочено в кварталното кафе а
175
5
 
7
 
! Отговори
край преди 4 години
Да громиш корупцията и да искаш демокрация е шизофрения - те са взаимно свързани. Няма некорумпирана демокрация.
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 210 Точно това е свободата - да говориш каквото искаш. И когато искат да те осъдят за клевети и лъжи пред съда ти печелиш или защото си казал истини за някой и някои или те ще те осъдят, ако плямпаш лъжи. Има един проблем обаче- това става при независим съд, а не при корумпиран съд!
173
3
 
4
 
! Отговори
обърнаха такта преди 4 години
има хора които обръщат страницата. Други резбата. а ще буде много забавно когато тези убаФци обърнат такта от 7/8 на 1/8.
172
3
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ СА КРАДЦИ преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКОВА НЕЩО НЯКОЙ"ДА ГОВОРИ СВОБОДНО И БЕЗ ЦЕНЗУРА". НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ. ВСЕКИ ОПИТ НЯКОЙ ДА ГОВОРИ СВОБОДНО ЗАВЪРШВА В СЪДА. ПРИМЕР БОКО СЪДИ НИНОВА, ЗАЩОТО Е КАЗАЛА ЗА НЕГО ИСТИНАТА, ЧЕ КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА И СЕ НАЛАГА ДА СЪДИ ТИКВАТА ОТ БАНКЯ ЗА ИСТИНАТА, ЧЕ ГЕРБ КРАДАТ ОТ САНИРАНЕТО, КОЕТО Е ОЩЕ ЕДИН НАЧИН ТИЯ МУТРИ ДА КРАДАТ ПАРИТЕ НИ.САНИРАНЕТО НИТО Е БЕЗПЛАТНО, НИТО Е САНИРАНЕ -ПЛАЩА СЕ ОТ ОБЮДЖЕТА, КОЙТО СЕ СЪБИРА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ, ТАКСИ,НАЛОЗИ
171
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ще е да видим какво разследване е направил екипа на Слави срещу Олигарха Валери Симеонов! Дали ще бъде толкова скандално, че и днес да няма предаване? Аз не вярвам да има чак толкова врапиращи неща които могат да кажат за валерчо. Той оня Сидеров е казал всичко за тоя Симеонов докато бяха врагове през годините.така че не вярвам да му спрат на Слави "разкритията" на срещу Симеонов днес. Освяен ако няма нещо фрапиращо в последната фгодина срещу него което са намерили.
170
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Гицко преди 4 години
Защо ли се сещам за баба Гицка,Вие знаете ли...?!
169
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук се сещам и за Петър Рачков брат на Димитър Рачков. Петър е бил хващан многократно в далавери една от които е за печатане на фалшиви пари.Тогава Димитър Рачков се е обаждал на Г-н Борисов да направи нещо по случая. Наскоро пак беше хванат този път с наркотици. Нищо повече не се чу за този случай с рачковия брат. Май пак Борисов е пооправил нещата.
168
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Халваджиян направил парти в чест на синът си, че успял да влезе в НС от партия ГЕРБ. Халваджиян лично бил поканил Г-н Бойко Борисов на тържеството и да му благодари, че е успял да вкара синчето в парламена.И после твърдят, че Господари на ефира били обективни и не били корумпирани.
167
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Саше, що в статийката си не написа че това предаване ще започне тази вечер в 22.30? За да са хората в заблуда? Герберастки, оля се, бе!
166
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо нито една телевизия не разследва един заврян зет, откъде има пари за ауди, като допреди да влезе в политиката нямаше книжка дори, в същото време да има около 160 хиляди лева в КТБ, естествено жена му има 3 пъти повече, а се занимават със Златоградския кмет, не че не трябва, но искаме големите риби!
165
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За неразбралите- Тази вечер ще бъде излъченото спряното снощи скандално предаване на Слави с журналиста Васил Иванов, който ще направи на 2 стотинки Валери Симеонов!1 час до линча в ефир на бургаската скатаджийска мутра пишман патриот.
164
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
201 А Босфор тв що кляка на Слави за втори пореден път и ще му излъчан спряното предаване от снощи? Мишкииии
163
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛАВИ БЕЗ БТВ Е КРЪГЛА НУЛА.
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, чакай сега малко, Васил е разследващ журналист и в името на народа иска да изкара кирливите ризи на управляващите ни или някой самозабравил се в България чрез Господарите на Ефира. И к'во прайм като и на това предаване шефовете му не желаят това разследване да му се излъчи в такова предаване - опората на народа (според теб)?Така че не сравнявай Господарите с Дългия. Онези се оакаха и затова Васил бяга при Слави Жалко е да си работил толкова много за тези хора и накрая да се покажат мишки
161
5
 
7
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
Наздраве робии,решавате ли проблемите на родинатаааа А ?