Над 500 000 българи имат по две жилища

Доходите са скочили с 48% за осем години
20 апр 2017 07:00, Елка Василева
214
Над 500 000 българи имат по две жилища
Снимка: архив, Булфото

Над половин милион българи притежават две и повече жилища. 89,7% живеят в собствен дом, а под наем са едва 4 на сто. Това пише „Стандарт“, като цитира данни на статистиката за 2016 г.

Според тях огромната част от българите (92,3%) обитават къщи и апартаменти, построени преди 1990 г. Изградените след 2001 г. жилища са само 3,8%.

Всяко второ домакинство има кола, а близо 300 хиляди притежават две и повече. 14,6% искат да си купят автомобил, но нямат пари.

С компютри са се обзавели 52,1% от семействата, а почти толкова (51,9%) имат интернет. Почти няма дом без телевизор (99,1% имат), хладилник (98,7%) и пералня (92.1%).

Доходите на българите са скочили с 47,54% за последните 8 години, но с оглед на инфлацията реалният ръст е 32 на сто.

Въпреки това българите остават с най-ниските доходи в ЕС. Средният доход на човек през 2016 г. е 5167 лв., което прави по близо 430 лв. на месец.

Заплатите осигуряват само 54,3% от доходите на домакинствата през 2016 г., сочат данните на НСИ. За периода 2008-2016 г. заплатите са скочили с близо 50%, като само през 2016 г. те са се увеличили с 3%.

Доста по-сериозен ръст има при доходите в домакинствата от пенсии. За 8 години те са нараснали с близо 80%, като само през 2016 г. увеличението е с 11,4%.

Същевременно личното предприемачество не дава добри резултати. През 2016 г. доходите от самостоятелна заетост падат с близо 11%, а за периода 2008-2016 г. нарастват само с 20%.

Доходите от трудова дейност извън работната заплата също намаляват през 2016 г. - с 5,1%, а в сравнение с 2008 г. понижението е с 12,3%.

Същевременно социалните плащания като обезщетения за безработни, добавки за деца и други социални помощи нарастват с 30% за 8 години.

Прави впечатление, че хората все по-често теглят от спестяванията си, за да закърпят семейния бюджет, но ограничават взимането на нови заеми. През 2008 г. всеки човек е изтеглил от спестяванията си средно по 129 лв. и е взел заеми за 117 лв. През 2016 г. картината е напълно различна, като от спестяванията са изтеглени 179 лв., а новите кредити са само 57 лв. И докато по-бедните са принудени да теглят от спестяванията си, по-заможните продължават да трупат пари в банките.

През 2016 г. 30,8% от доходите на българите са отишли за храна. Интересно е, че за алкохол и цигари всечи човек дава средно 206 лв. на година, което е доста повече от разходите за дрехи и обувки - 172 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
2
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ТАЯ ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА СЕ НАПЪЛНИ С АБСОЛЮТНИ МОНОКЛЕТЪЧНИ ОРГАНИЗМИ - СПЕЦИАЛНО В СЛУЧАЯ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВЕСТНИК "СТАНДАРТ". ПРЕПОРЪКАТА МИ КЪМ ИЗДАТЕЛЯ НА ВЕСТНИКА Е ДА СЕ НАСОЧИ КЪМ ИЗДАВАНЕТО НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ - ДА СЕ ПОСТАРАЕ ДА БЪДЕ НЕУПОТРЕБЯВАНА ЗА ДА НЕ СИ ПРАВЯТ ХОРАТА АСОЦИАЦИИ С ТЕКУЩОТО МУ ИЗДАНИЕ...
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, кой ги пише тия глупости?
123
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опитай се да внесеш нелицензирано лекарство в Щатите, особено в големи количества, да видиш какво ще ти се случи.Освен това, проблема е, че всеки "бизнес" се стреми към монопол. Оптимизация на разходите /дране на работниците/ и максимизиране на печалбите /пладнешки обир на "клиентите"/.После защо някой като чуе за "икономика" и се хваща за кобура.
122
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ми се струва, че обратнопропорционално на намалението на реалната икономика се увеличава броя на козяшките ***, които да ни убеждават колко добре живеем при демокрацията? Ама май простия българин най после осъзна, че едно са руснаците и съвсем друго- наглосаксонците, които от хубава, подредена държава с индустрия и икономика направиха мизерна колония
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Брей, с какво си се напушил?"Не само си прос*, ами си и неинформиран.Виж лекарството "дараприм", случаят е от 2015 година.
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да сложиш нещо лошо в основата /алчността в случая/ и да получиш нещо добро на изхода.Какво трябва да е - не зная. Но със сигурност това, което виждаме, не бива.
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не можеш да принудиш никой насила да ти продаде даден продукт, на каквато цена ти прецениш."Брей, сериозно ли? А помниш ли оня случай в Щатите с едно животоспасяващо лекарство, което струваше 20-тина долара, дойде един "икономист", изкупи правата за него и наличните количества, и го пусна за 1700 долара ли беше, не помня точно. Маржа беше към 100 пъти. Пазарна икономика, нали? Купувай или мри, пък аз ще богатея като лешояд.Целия скапан "капитализъм" вони отгоре до долу.
118
5
 
13
 
! Отговори
До 185 преди 7 години
Може да продадете поне два от наследените до момента апартаменти и да се опитате да започнете някакъв бизнес с парите. Или, ако детето ви е вече пораснало, може да го пратите да учи в реномиран университет в чужбина - поне през първата година вие ще трябва да му пращате пари, а после, ако е кадърно, то ще си заслужи стипендия или ще започне само да си изкарва пари, такива възможности има.Така че, наличният недвижим имот в град си е богатство, не го пренебрегвай.
117
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм едно дете,съпругът ми също,от моята баба имам наследен двустаен,съпругът ми от неговият дядо също,после от свекърва ми двустаен от моите родители тристаен и ние сме си купили тристаен и какво милионери ли сме...А те все панелки в малък провинциален град.жалко ,че не сме ги изпили и изяли до сега ,ама сме въздържате ли и не играем комар..
116
2
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
До Анонимен (178)Точно за това говорех и аз. "Пазарният механизъм" позволява аномалията нищо и никакъв "продукт" (спекулата и игричките) на брокери и търговци да им носят огромна цена. А програмистите, пилотите, хирурзите са инвестирали доста умствена енергия, години лично време в учене, специализация и практика, плюс доста финанси, за да вдигнат цената на труда си спрямо продавачката на вестници или *** метачка на тротоари.
115
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе престанете с тия икономически мантри бе! Видяхме какво и до къде докараха. Цялата икономическа "наука" е чист, узаконен грабеж.
114
5
 
11
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
До Анонимен (174)Престъпление е когато държавата не е създала условия всеки неин поданик да има възможност за нормален жизнен стандарт. Ако имаш участник на пазара, който е в остра нужда от даден (примерно твоя) продукт, критично касаещ здравето и живота на него или семейството му, то този участник не може да бъде равностоен. И всеки може да богатее, като спекулира с цената или му експлоатира труда срещу мизерно заплащане.
113
2
 
9
 
! Отговори
До 172 преди 7 години
Измисляш си, то е ясно.В доходите влизат всякакви доходи, част от тях са парични, а в паричните доходи влизат наеми или аренда, ако се плаща в пари. Не са много хората с допълнителни доходи извън заплата или пенсия. Добре, че повечето българи се сдобиха с жилище по времето на лошия соц, че сега съвсем щяхме да сме загазили. Колкото до роднините в чужбина, аз знам за около 20 случая на роднини в чужбина и винаги пари се пращат от България към тях, а не обратното, което статистиката не отчита.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Доходите на българите са скочили с 47,54% за последните 8 години"С 47,54% номинално нарастване, заплатата при нас "скочиха" от 2003 година досега, а в последните 8 години с около 10%.
111
1
 
13
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 7 години
Кой вярва на нашата Стъкмистика?Това е поръчкова държавна агенция и служи на властимащите за заблуда на наивниците.Който е учил във ВУЗ дисциплината "статистика"/учи се в икономическите ВУЗ-ове/,много добре знае, че прилагайки различни методи се получават желани резултати.
110
6
 
8
 
! Отговори
Да, ама не! преди 7 години
Аве българинът бил много беден ве. Всеки втори има жилище, имот на село, отделно некой друг декар който дава под аренда, кола и 10 - 20.000лв. в банката. Сега вече всеки трети има и по някой роднина в чужбина който праща по някой лев! Най много - инвалидни пенсионери на глава от населението! Ония пък горе крадат вече 27г. и не му се вижда края. И това ми било най - бедната държава в Европа! Ай сиктир!
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ти какво разбираш под справедливост?"И кой го оспорва това? Естествено, че хората са с различни възможности. Ако определена каста се откаже от маниакалната си жажда за власт /грабежът е следствие от нея/, при сегашното равнище на техниката ВСИЧКИ щяха да живеят значително по-добре.Ама не - как така да се хвърли кокалче на раята - тя е САМО за стригане.
108
3
 
7
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
До 143"... Хора с по-големи материални възможности не са взели от онези с по-скромни, просто са създали по ценен продукт от тях...."И как точно един финансов или имотен брокер, един едър търговец правят 100 или 1000 пъти "по-ценен продукт" от един авиопилот, програмист или хирург?И как човек, притиснат до стената с 3 гладни гърла вкъщи може да защитава цената на продукта си пред работодателя си, ако държавата не го защитава, а работодателят може веднага да го смени с друг като него?
107
3
 
11
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
До 143"... Няма такъв принцип, че за да е богат някой, друг трябва да е беден!..."Голямото, и бързото богатство (а за краткия човешки живот голямото няма как да не е бързо) се трупа само за сметка на другите. Общите блага, както и парите в обращение не са безкрайни, а точно определени за даден момент. Всички контратеории на това са алабализми в оправдание и PR-анестезия на остатъците от съвест, пречещи на ламтежа за все по-голямо материално превъзходство над масата мизерници.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това добре ама защо не напишете колко Милиона останаха на улицата без никакво жилище? На едни им ги взеха Мутрите по принуда на други банките а на трети с фалшиви документи. Защо това не сте проучили ами ми пишете че 500 000 Мутри са с по два и повече апартамента мезонета и вили.