Анджелика, Питър или Иван: Да бъдеш джендър флуид

Какво е "джендър флуид" и какъв е животът, когато се определяш така?
30 апр 2017 10:05, Боряна Павлова
66

8043 гледания   |  Още видео
В неделя в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR e Иван Стоянов/ Питър Найтингейл – съвременен артист, поет и музикант. При раждането си той е определен като мъж, но нарича себе си джендър флуид, т.е. има съзнанието и на мъж, и на жена. Стоянов е част от първия български музикален джендър флуиден проект The Strawberry Finns, където се превъплъщава в образа на Анджелика. Какво е отношението на хората към него и чувствал ли се застрашен някога?

"Реално аз осъзнавам  как влизам в полето на джендър  флуид. Пърформансът започва в  момента, в който изляза от  къщи. Вече започват да ме гледат някакви хора и е проблематично. Нападали са ме и физически. Обиждали са ме. Не е лесно, изисква се някакъв тип организация. Моля някой от колегите ми да дойде да ме вземе от нас – хем да пренесем техниката, хем мен, за да стигна жив и здрав", разказа Питър.

"Миналата седмица ми се случи нещо точно в тази посока – беше интернационалният ден на трансхората. Аз бях на скрийнинг на един транс филм. Естествено, отидох като Анджелика. Хрумна ми, че би било глупаво да не взема флаери от Червената къща, защото е на 5 минути от галерията. Какво може да се случи за тези 5 минути? Изскачам на бул. "Васил Левски" – една агитка ЦСКА-ри. И си казах, че е по-добре да пресека там, където няма светофар, отколкото да се занимавам с тях. Няма как да не ме е страх, страхът е нещо естествено. Въпросът е доколко оставяш той да ти иззема контрол над поведението. За съжаление, аз се чувствам контролиран от страха в 90% от случаите".

Цялото интервю гледайте в "Провокативно" в неделя от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
армениския поп преди 4 месеца
джендър флуид......?
айде закривайте таз планета.... моля ви!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пристига края на белия човек.
Щом тия, дето не правят деца, са по-ценни от тия, дето правят.
38
1
 
6
 
! Отговори
Сапа преди 1 година
Те такава болест нема!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "нещо" защо си мисли, че изглежда интелигентно, като използва побългарени варианти на английски думи?Подобен начин на говорене показва беден речник и не добро владеене на нито един от двата езика.Също и огромни комплекси, които се мъчи да избива, правейки се на интересен с някакви знаменити "случки" : срещам агитка на ЦСКА, решавам да отида на нам си какво събитие...Какво толкова велико има в тия действия, та трябва да бъдат разказани по телевизията?Тия, дето му дават поле за изява са зле!!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратително! За какво го показват това объркано хлапе и се опитват да го правят известно? Нищо провокативно не виждам, виждам гнусна пропаганда на нещо не нормално! Спрете се бе хора, докога ще ни натрапвате генетично и умствено повредени индивиди като нещо интересно и атрактивно!Това много напомня за вица: Що си веган?Ами исках да съм интересен, ама ме достраша да съм гей...
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41, вервай си, друго не ти е останало. Ела да видиш как човешки си живеят хората тука, въпреки нищетата.
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно що в нашето село не виреят такива!? Все по града и все където са големите пари виреят. Това джендъра сигурно е някакво екзотично растение, което расте само в градска почва, иска да бъде торено с мулти-култи тор, да бъде поливано обилно със зелени долари. При нас няма нито едно от трите.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И както винаги смрадта се носи откъм "Червената къща".
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе,дете, я отиди в странджа сакар или другите обезлюдени места. виж как баба ти и дядо ти нямат електричество,нямат път до село,по който да мине линейка или да им донесе хляб. тогава ще разбереш какво е страх в живота и какво е проблем. после е върни в сатенените си чаршафи и ги мачкай с когото искаш,но не ни занимавай със себе си.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И бай Митю ще си остане прозд стругар пияница пиещ ракиъ и вину и маащ пръжки с лук миришещ на пот
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност страхът е да се определиш
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново под слънцето. Ще има да диша прахта на дедо Дейвид Боуи и има шанс с прахта да си остане Иван/Питър/Анджелика. А що и Питър като ще да е флуид? Не си харасва международно известното име Иван? Или и там тая седмица се чувства едно, другата друго. И накрая и той не знае какво е. Не е лошо да чете малко биографии на предишни поколения флуидни.
А дори и в България не е първо поколение. Азиз отдаавна е джендър флуид. Да обмени опит как да преодалява страха
28
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето бързо ги оправяха тези - физическа работа, докато не може да си каже името - прекопаване на лозя, почистване на градинки, съботници... Да го видя после дали пак ще има сили да се определя като не-знам-какво-си.
27
2
 
13
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Навремето им викахме *, сега някакви имена им измислиха, пък те са си просто *!
26
1
 
9
 
! Отговори
Nobody преди 1 година
Мдааааа.... Хич не върви на добре работата...
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много съм гнуслив. Доповръща ми се! Нищо, че е евроатлантицеска скъпоценност...
24
1
 
10
 
! Отговори
ни момче,ни момиче преди 1 година
Лоша работа!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
помислих си че е станал Джадай
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живеят ФеФерудките, дето нищо не правят по цял ден, освен да реват навсякъде колко са онеправдани и тежко му и горко на нормалният отруден човечец, работещ с пот на челото за насъщния.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се мъчеш да копираш някого с нещо точно това се случва