МОН иска обезщетение за разрушения лагер в Равда

Заповедта на кмета на Несебър за събарянето пристига два дни по-късно
2 май 2017 21:41, Екип на Bulgaria On Air
14
МОН иска обезщетение за разрушения лагер в Равда
Снимка: Bulgaria On Air

Министерството на образованието сезира днес прокуратурата в Несебър за самоуправство от страна на морската община, заради разрушения ученически лагер в Равда. От „Ученически отдих и спорт” ще искат държавното обвинение да прецени дали е налице престъпление и ще претендират за обезщетение за нанесените щети. 

Още по темата
В дружеството „Ученически отдих и спорт” заповедта на кмета на Несебър за разрушаване на спалното помещение в Равда пристига едва днес - два дни след като базата вече е разрушена.

Багерът влезе в ученическия лагер в почивните дни, когато изпълнението на заповедта не може да се спре по съдебен път. Мотивът- сградата е опасна и въпреки оградата в пустеещия ученическия лагер влизат да играят деца. 

"Първо искам прокуратурата да прецени дали има нарушение и престъпление, за да се потърси отговорност на виновните лица, след което искам обезщетение на дружеството за нанесените щети", каза Цветелина Николова, изпълнителен директор на „Ученически отдих и спорт” ЕАД.
 
На 25 април от дружеството са поискали Бургаският окръжен съд да назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи какво е състоянието на сградата и какви мерки да се вземат. Два дни след това обаче от общината в Несебър издават заповед за нейното събаряне. Така се спира намерението на дружеството да отдаде сградата под наем. Базата не работи от 2010 г. заради съдебни спорове за собствеността на земята.
 
На фона на пустеещия лагер в Равда, тази ученическа база в парк „Росенец” край Бургас изглежда повече от добре. Преди всеки сезон от Министерството на образованието се отпускат средства за ремонти.
 
"Тази база е една от работещите бази на дружеството. Проверявани сме регулярно от Регионалната здравна инспекция. Базата е с капацитет 120 легла, отговаря на всички санитарно-хигиенни изисквания и ние се подготвяме да посрещнем децата за новия туристически сезон", каза Емануил Райчев, регионален директор на „Ученически отдих и спорт”.
 
Дружеството „Ученически отдих и спорт” стопанисва 9 работещи бази по Южното Черноморие, а децата плащат само 16 лв. на ден. Всичките бази са на брега на морето и към тях има сериозни апетити, коментират от дружеството.
 
Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
К.Дойчев преди 6 години
Смятам, че е необходимо прокуратурата на РБ да се самосезира за самоуправство, ако госпожа директорката е права, че не са решени споровете около собствеността. Обаче също и със сигурност трябва да се самосезира и за безстопаственост от страна на дружество "Ученически отдих" и неговите директори, защото ако сградите могат да се използват, защо не са ремонтирани и сега да се използват? Нима децата на България нямат нужда от почивка в детски лагери? Нима този лагер е излишен?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма вече държава.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тази година ще има проблеми дори с учебниците,но държавата продължава да разрушава построеното! Освен престъпници и терористи има ли други в управлението на БГ?
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо тази база не се е поддържала и използвала за отдих на деца? Това беше идеално,просторно място за деца и с прекрасна леглова база,столова.Можеше и в прекрасен дом за деца да се пригоди.Защото на някои им текат лигите за грабеж на мястото.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги оставят без правен интерес!
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко трябва да се открадне законно и да стане частно. Държавата трябва само да издържа партиите, никаква друга дейност.
8
1
 
22
 
! Отговори
Ееееех.... преди 6 години
ПОСЛЕ ПАК ....."МИЛЕЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ" и се ПИТАЙТЕ ....КОЛКО БЪЛГАРИ ЩЕ ОСТАНАТ ДА ЖИВЕЯТ ТУКА ДО 2050-г.....!!!!!!
7
2
 
21
 
! Отговори
did преди 6 години
Българите *** България..Никой не ви е виновен...
6
19
 
12
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 6 години
ЛАГАРА В РАВДА-----Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ!!!ХОРАТА СИ ИСКАТ И СИ СТОПАНИСВАТ СОБСТВЕННОСТТА!!МОН----НЯМА НИКАКВИ ПРАВА НАД ИМОТА !!ПРОСТО ИСКАТ ДА ГО ГУШНАТ......И ПОСЛЕ ДА СИ ДЕЛНАТ ТЕРЕНА , МЕЖДУ БАРОВЦИТЕ от МОН!ТАКА ГО ПРАВЯТ ВСИЧКИ ------ЧЕРВЕНИ НАГЛЕЦИ ...С "ДЪРЖАВНИТЕ ИМОТИ"!ПИТАЙТЕ НИНОВА ----КАК ГУШНА "ТЕХНОЕКСПОРТ"/....и по ква технология.../
5
12
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
От сега ви казвам - нарушение няма, недейте да трошите народна пара за адвокати и дела за глупости.
4
9
 
10
 
! Отговори
край преди 6 години
Държавата държи в зловещо състояние сума имоти - само и само да не ги върне на собствениците им които да ги стопанисат. Не съм за презастрояването НО и не смятам че лека срещу него и държането на руини по брега. От 30г. държавата не знае какво да направи с бетоните на Аркутино, с Дом Родна стряха в Манастирски ливади, с Белодробната болница в Горни Лозен и къде ли още не.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три пъти го прочетох и не разбрах за коя база става въпрос? "На фона на пустеещия лагер в Равда, тази ученическа база в парк Росенец край Бургас изглежда повече от добре. Преди всеки сезон от Министерството на образованието се отпускат средства за ремонти."
2
4
 
3
 
! Отговори
iti преди 6 години
i monastiri i carkvi sa za butane...ruini...
1
2
 
3
 
! Отговори
vrana bistrica преди 6 години
kouto ne plasta danak bg sgradi i taksi bg smet na kvadraten bg metar, taka stava v bg monarhia.