Вяра в лекарите? Под 40% приемат предписаните си лекарства

Най-често висшистите си самоназначават лечение, четат в нета
Обновена: 6 май 2017 07:31 | 6 май 2017 07:30,
77
Вяра в лекарите? Под 40% приемат предписаните си лекарства
Снимка: Reuters, архив

Близо 40 процента от българите вземат редовно предписани лекарства от лекарите, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г.

Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст над 75 години - близо 83 на сто от тази възрастова категория редовно употребява медикаменти. В по-долния възрастов сегмент 65-74 г. хората, които редовно ползват медикаменти, са 76 процента. Близо 60 на сто от представителите на т.нар. "трета възраст" 55-64 г. също редовно приемат лекарства, предписани от лекар.

Най-малък, естествено, е делът на българите, които приемат медикаменти на възраст 15-24 г. - само 6,5 на сто.
Като цяло жените в България във всички възрастови категории вземат много повече лекарство отколкото представителите на силния пол. Така например във възрастовата категория над 75 г. - 85 процента от жените у нас вземат лекарства при 80 на сто при мъжете.

Същото е положението и при най-младите - близо 10 на сто от момичетата на възраст 15-24 г. приемат лекарства при едва 3 процента от момчетата у нас на тази възраст.

Непредписани от лекарите медикаменти употребяват около 40 на сто от мъжете и близо 50 на сто от жените у нас, отчита анализът.

Горните тенденции могат да се обяснят и с факта, че възрастните хора се нуждаят от повече медицина и че в общото население на всяка страна има повече възрастни жени, отколкото мъже, отчита анализът на Евростат.

Според Евростат около 50 на сто от населението на ЕС редовно употребява предписани от лекарите медикаменти.
Най-висок е делът на хората, които приемат медикаменти в Белгия - 60 на сто, Португалия - 56 на сто, в Чехия, Люксембург и Финландия - 55 процента и др.

Най-ниско зависими от медикаменти са представителите на Румъния - едва 23 на сто, Кипър - 36 на сто и Италия - 38 на сто.

Най-висок дял непредписани лекарства са приемали жителите на Финландия - близо 70 на сто, а най-нисък - жителите на Румъния и Италия - около 20 на сто.

Непредписаната употреба на лекарства е била най-висока сред населението на ЕС на възраст 25-34 години и 35-44 години, с дял от 37 процента и в двете възрастови групи.

Друг акцент от анализа е, че най-много непредписани лекарства употребяват хората, които имат висше образование, високо интелигентни са и ползват информация от Интернет за медикаментите, които приемат. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз гледам да се лекувам сам, по възможност с 99% натурални продукти, а и превенцията е най-важна. Ако можех и операция бих си правил сам, да ни пази Господ!
26
5
 
37
 
! Отговори
ДГД преди 6 години
Самолекувайте се! После пак ще дойдете при мен кротки като агънца.
25
3
 
41
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
има един израз на икономист Адамс от преди 2 века-На лекаря се плаща за лечение,не за излекуване.Медицината е изкуство,а не интернет материал.Четет в интернет,пък после левете за добър лекар.Приятен празник,многознайковци!
24
9
 
38
 
! Отговори
ДГД преди 6 години
Като лекар, нямам нищо против самолечението на пациентите. После печеля двойно от лечението на такива самолечители.
23
3
 
33
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
До Така епише се виСше.Ама толкова акъл не ти стига.
22
9
 
43
 
! Отговори
ДГД пациентите! преди 6 години
Който се самолекува и не слуша лекаря си, защото е прочел друго в интернет, после да не се сърди на българската медицина! Интернет, да знаете!, е много достоверен източник за самолечение, особено сайтове като БГ-Мама. Самолекувайте се!После лекарите ще ви одерат кожичката, за да ви излекуват от последиците от самолечението :-D
21
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенсионерНе бе драги, тия новите си мислят че за лекар се учи, и така се ставало лекар ??? А не знаят че лекар /доктор/ се раждаш !!! А щом съдбата ти е дала тази дарба .... нищо не може да те спре ! Тя ти дава и пътя да се научиш на това което ще ти трябва, защото това е твоята съдба ! Хайде сега се замисли колко пишман "лекари" бълва университета всяка година, и колко на колко от тях съдбата им е дала тази дарба ?
20
4
 
37
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Като се знам какъв съм инженер , та ме е страх да ида на доктор...Това е нашето висшо.
19
1
 
39
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 11 Който си е некадърен доктор, като такъв ще си умре.Много е важно да имаш нюх към диагнозата, това е като да си следовател.Не случайно се казва , този е роден за лекар.
18
2
 
34
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До полковник Вишневски 7 Уважаеми , след всичко това което си изписал се гътнеш внезапно, близките ти ще останат в неведение от какво си ...Така че яж , пий , пуши за да е ясно.
17
3
 
38
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Много ми е чудно как ги изчисляват тия статистики?Ако някой знае ,моля да поясни.Що ми се струва че това са глупости, измукани от пръстите?
16
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отида на лекар все имам чувството че съм отишъл на врачка, от ония с импулсен телефон ?
15
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако болниците лекуваха хората, щяха да ги разрушат!
14
4
 
51
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Аз не вярвам на лекарите. Те имат интерес да предписват определени лекарсктва, в зависимост от това, с коя фармацефтична компания са със връзка. И после-на екскурзия. по-голям цинизъм от това, не съм виждал.
13
5
 
55
 
! Отговори
Затвор с разпускане преди 6 години
Медицинската словоч не я вълнуват пациентите.Дори да умрете от моргите им имат договори с определени погребални агенции само и пак правят пари от вас .Това са престъпни говедца за трепане ,които само на екскурзийки ги вълнува да ходят и убиват пациентите си .Лично съм потърпевш защото убиха баща ми ,а сестра ми бременна осакатиха.Майчин дом -Никога не стъпвайте там.
12
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вярвам на лекар ли ?Еееее, не съм чак толкова смел ....
11
3
 
55
 
! Отговори
Мафия преди 6 години
Аугментин -61лв флакон в аптека = съдържа амоксицилин ,който струва 3 лв и 80 ст. Разлика от 58 лева в джоба на мафията. Печалба ,защо си мислите има толкова много аптеки защото със всяко лекарство е така ако не и по ле. Медицински стоманен пирон внос ом малайзия - 6 до 12 лева лв Продажна цена на пациент -2900 лв до 3600 лв
10
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как да им вярваш? Баща ми в провинцията,получи реакция към медикамент,класически симптоми. Дби пито му наби инжекция,която едва не го уби, та се наложи да го приемат в болницата,дежурната лекарка настояваше да продължава да си пие другите лекарства,след бърз преглед в интернет му забраних. После завеждащия му казал, добре че си отказал да ги пиеш ...a аз не съм доктор и нямам претенции,че съм много запознат, но в случая информацията беше кратка и категорична.
9
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доверявам се на лекари и фармацевти с над 40 год.практика.
8
6
 
42
 
! Отговори
Вишист преди 6 години
Вирусните инфекции не се лекуват с хапчета .Не ходете на лекари те ви заразяват още повече.Пипетите с които ви гледат гърлото по тях има актерии убийци .Слушалките с които преслушват детето ви по тях има батерии и вируси иубийци защото никой мърляк не си мие слушалките.Болниците с аинкубатори на зарази професор Чирков го каза те ви разболяват не ви лекуват.Не ходете в болници Грип се лекува с рецепти на Димков.Яжте повече масло и мазно месо.Никаква захар и сладко.