"Принцовете" на НРБ – презадоволени и лениви

От здравословна и безплатна храна до осигуряване на скъпи имоти, коли
7 май 2017 11:26, Елка Василева
263
"Принцовете" на НРБ – презадоволени и лениви
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

Людмила Живкова и Владимир Живков са само два от многото примери - България за малко да стане първата наследствена комунистическа диктатура. Дойче веле разказва как при социализма бяха обгрижвани "принцовете" на НРБ.

“Бяхме много близко до това да станем наследствена социалистическа република. Такова нещо не бяхме чували или виждали по света. Тодор Живков се стремеше към това с всички сили. Знаете, че той направи член на Политбюро дъщеря си и разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три - единият от които за неговия Владко...“

Тези думи на партизанския генерал Славчо Трънски от трибуната на Народното събрание  само седмица след свалянето на Живков бяха истинска бомба за повечето редови граждани на НРБ.

Но за хората, които денонощно са охранявали и обгрижвали кастата на „правоимащите“, казаното от Трънски без съмнение е било повърхностно описание на една крайно цинична, безскрупулна и жестока семейна и кланова диктатура, криеща се зад паравана на „народната власт“.

В книгата си „По коридорите на властта“ последният шеф на охраната и всестранното обслужване на висшия ешелон на БКП Георги Милушев подробно описва грижите, полагани за наследниците на „правоимащите“.

Те са включвали огромен брой финансирани от данъкоплатците дейности  – от всекидневното разнасяне на здравословна и безплатна храна по домовете на „децата“, през осигуряването им със скъпи имоти, коли и образование на Запад, до денонощно следене дали принцове от ранга на Владимир Живков, след като се напият, няма да направят поредната си скандална издънка.

„Грижите означаваха точно това – когато стане нещо, да има човек, който да си поговори с него (с Владимир Живков – б.а.) да не прави неща, които не стигаха до баща му, а само до началника на Управлението за безопасност и охрана (УБО). След случилото се на 10-ти ноември 1989 г. Живков ме помоли да продължа да се грижа за сина му. Но тогава той не знаеше, че скоро и аз ще бъда освободен от поста си“, коментира за Дойче веле бившият шеф на Управлението Милушев.

През лятото, с ежедневни сутрешни и вечерни полети между София и Варна, синовете и дъщерите на богопомазаните вождове на НРБ организирано са били превозвани безплатно от правителствения авиоотряд до морските резиденции на ЦК на БКП и обратно.

Само „системата“ ли беше виновна?

Милушев свидетелства, че в негово присъствие Живков е обсъждал изградената система от привилегии за комунистическата номенклатура. Според диктатора тя била „порочна“ и пречела на „генералната линия“ на БКП. Вина за това обаче носел Съветският съюз, откъдето системата била пренесена едно към едно.

Цинизмът на Живков по никакъв начин не му е пречел да раздава пари, имоти и привилегии на обкръжението си. Като „автор“ на многотомни съчинения, които всъщност са били дело на цял отбор писачи на партийна /държавна/ хранилка, „човекът от народа“ е успял да прибере лично за себе си поне 1,8 млн. лева.

Един от участниците в тази измама – поетът Димитър Методиев, който 22 години е писал речите на Живков, свидетелства по време на едно от делата срещу диктатора в началото на 90-те години, че никога не е видял и един написан ред от полуграмотния си началник.

В мемоарите си Милушев разказва и за сравнително скромните съветски правителствени вили, в които Живков и съпровождащите го другари са били настанявани по време на посещенията им СССР. Не можело да става и дума за сравнение между тези „дачи“ и изградените за номенклатурата в НРБ пищни резиденции сред огромни паркове в най-живописните кътчета на България.

Милушев не си спомня за някакъв опит на хора от върхушката да ограничат поне част от най-скъпоструващите за държавния бюджет привилегии. Някои от усилията му като шеф на УБО да въведе минимален ред - поне при заплащането на телефонните разговори с чужбина и на полетите на роднини на властимащите - са предизвикали бурно негодувание сред „потърпевшите".

Жаждата им за нови привилегии не е намаляла дори в последните пет, много тежки за НРБ, години на тежко заборчаване пред западни банки, на  икономически провал и на пълна международна изолация - заради т.нар. „Възродителен процес": „Имахме само едно посещение на френския президент Митеран през януари 1989 г., когато той успя да се срещне с противници на режима. По време на визитата Живков се опита да издейства от госта заем от 250 милиона франка“, казва Милушев.

Секретните и издавани в един-единствен екземпляр документи, описващи одобрените привилегии за висшата партийна и властова номенклатура в НРБ, не дават реална представа за пренаситеното с безплатни екстри и щедри дарове битие на върхушката на БКП и казионния БЗНС. В случая може да помогне само богато и добре развито въображение, споделя авторът на „По коридорите на властта“ Георги Милушев.

Освен безплатната храна, тайните магазини със западни стоки, придобиването на луксозни жилища без ред, луксозните вили със смехотворни наеми и безконтролното купуване на валута по измислени курсове, нормална практика са били и безплатните задгранични самолетни екскурзии на близки и роднини на „правоимащите“.

Привилегии по рождение

В ширещата се „икономика на дефицита“ оазисите за номенклатурата и нейните отрочета са били строго охраняваните специални снабдителни центрове, какъвто е представлявал и софийският хотел „Рила“. Макар че по документи броят на „правоимащите“, които можели  да си пазаруват вносни стоки по нереални цени в левове и да се хранят в ресторанта на „Рила“,  не е надвишавал 50-60 души, оборотът на този таен номенклатурен рог на изобилието е надхвърлял 1,3 млн. лева годишно.

Зад плътните плюшени завеси на луксозния за времето си хотел е функционирал дълбоко законспириран „Плод и зеленчук“ в комбинация с магазини за деликатесни храни, дрехи и парфюмерия. Ето с какво е зарадвал софийският соц-оазис  своите ВИП-храненици само през първата седмица на юни 1989 г., когато десетки хиляди унижени „нови българи“ вече са задръствали пътищата към турската граница в началото на т.нар. „Голяма екскурзия“: 911 кг деликатесни колбаси, над един тон пресни домати и краставици, 1,5 тона ранни череши, близо тон ягоди...

Макар тези стоки, които никога не са стигали до бакалиите за простосмъртните, да са били продавани на минимални цени, много от "правоимащите" ги смятали за скъпи. И макар че много от тях имали право на месечни пари за храна от 600 до 1200  лева /от 4 до 10 средни заплати/, отпускани им даром, синът на секретаря на БЗНС Тано Цолов, например, докрай е отказвал да плати и стотинка за закупената от него храна за 12 000 лева /!/.

„Върху стойността на храната не се правеше никаква надценка. Особено възмутително беше, че повечето от „транспортните клиенти“ /хранениците, на които УБО е разнасяла за своя сметка ястията и продуктите по домовете – б.а./ бяха млади семейства - децата на правоимащите. Всъщност нямаше нищо за чудене – те се бяха родили и израснали в условията на такова обслужване“, казва Георги Милушев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Тодор ЖивковНРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
11
 
! Отговори
uuuuu преди 6 години
все пак, ТЖ завлякъл 2млн за десетилетия, пръдливото Боце ги чопва за една сутрин..
47
1
 
3
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Исках да кажа, че НТР работило през соца е спомогнало в най голяма степен България да има най добрия интернет в света.
46
7
 
7
 
! Отговори
БАБА НА 65 преди 6 години
ЗАЩО НИ ТОРМОЗИТЕ С ТАЗИ СТАТИЯ.ЗАЩО ГО ПОКАЗВАТЕ И ТОЯ .ОБИДНО МИ Е НЯКОЙ КАТО ГО ХВАЛИ.ВАШИТЕ ДЕЦА НЕ СА ВИ ПИТАЛИ ЗАЩО НЯМА ТОВА ИЛИ ОНОВА.НЕ СТЕ ЧАКАЛИ НА ОПАШКИ,ЗА НАЙ-НЕОБХОДИМОТО.
45
7
 
15
 
! Отговори
До Киро кофражиста преди 6 години
разузнаване ни осигури най добрия интернет в света. България беше регионална сила с която с всички се съобразяваха на балаканския полуостров. 700 танка, 200к армия. Заводи, фабрики. Хората имаха работа. Спирам дотук
44
8
 
14
 
! Отговори
До Киро кофражиста преди 6 години
При демокрацията е пълно с гладни и отчаяние хора които едва свързват двата края. При соца дори *** живееха по- добре от колкото сега. При соца оставяха един палети с хляб, кисело мляко на открито по тъмно и никой не смееше да пипне. Сега да те е страх да си оставиш даже обувките навън. При соца хората ходеха всяко лято на море, планина (за по 2 седмици) и то супер ефтино. Сега я свъртиш пари за няква екскурзия, я не. По соца България имаше свръхпроизводсво и изинос. Научно техническото раз
43
3
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
Ти мораториума на Луканов когато имаше само оцет и кибрит,след това купоните, Беров,Попов за ,,демокрация" ли го броиш или за тежкото наследство на ,,зрелия социализъм"-едно недоносче както каза бай Тошо.А опашките ако ги припишеш на,,демокрациятя" Другарю къде си живял?
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каква е разликата между демокрацията и соца?При демокрацията който работи става богат, при соца става гърбат"Живееш в някакъв измислен свят. При демокрацията хора без квалификация и ден работен стаж стават богати, а тези, които работят стават по-бедни.
41
3
 
12
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Къде са сега Жени Живкова и Тошко Славков? Имат амнезия, да разкажат как са се облажили от всичко това! Клетвата в ШЗО-то на това *** Тошко беше като западен банкет насред соца. Дядо му го подпираше как ли не, но той си остана *** като ***. Погледнете къде са сега синовете и внуците на бившите соц. величия и ще видите, че правда няма!
40
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, Боже - "дълбоко законспириран "Плод и зеленчук" в хотел Рила", моля ви се! А моите спомени са, че не само нашето мазе в блока, но и мазетата на всички съседи бяха пълни с компоти всякакви видове, сладка и конфитюри, туршии, лютеници, чушки в буркани, картофи, връзки праз лук заравяхме зад блока и никой не ги пипаше, а върху домашните суджуци търкаляхме стъклена бутилка, за да станат плоски. Върнете ми това време и няма да съм против да има законспирирани "Плод и зеленчуци" за управляващите!!!
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започвайте с автора на статията че да не я чета. Да има вярно в писанието, но ТЖ си отиде и не отнесе нищо на оня свят. Това което беше създадено от върхушката за благото на правоимащите премина на смешни цени в т.н. приватизация в ръцете на мутрите. Защо авторката не проследява периода след 11.11.1989г. Отговора е : Сорос не разрешава. И ми е интересно защо се цитира дойче веле сигурно за достоверност.
38
2
 
7
 
! Отговори
Виц за бай Тошо преди 6 години
Веднъж бай Тошо се почесал по главата и му влязла една треска под нокътя.
37
10
 
19
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 6 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
36
6
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
ГЕРБ са новото БКПБСП.СДС и ДПС- старите уж комунисти с швейцарски сметкиНДСВ- вторият опит след СДС за псведо комунисти с швейцарски сметки да се правят на демократи .От НДСВ се роди ГЕРБ !
35
5
 
11
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 6 години
Нима сега власт-имащите не се възползват по същия начин. От храната до скъпите екскурзии. А тогавашните разхищения са капка в морето в сравнение с откраднатите милиарди от днешната клика.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те така си беше... група принциве и милиони бедняци.
33
15
 
21
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 6 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, излизането зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич и трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,11 милиарда долара дълг, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
32
4
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
ГЕРБ са новото БКПБСП.СДС и ДПС- старите уж комунисти с швейцарски сметкиНДСВ- вторият опит след СДС за псведо комунисти с швейцарски сметки да се правят на демократи .
31
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По неизвестни за мен причини, Днеса продължават да ни занимават със жалките журналистически напъни на дойче веле. Парче омазана тоалетна хартия съдържа по-стойностна информация от статиите на този немски ***.
30
6
 
10
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
А сега как е положението на управляващите с хиляди левове месечни доходи срещу народна минимална заплата от Нето 360лв. и пенсия около 200лв. аааа Дойче Веле??? Замълчете,че ми писна от Соц и всякакви долни пропагандира! Ние ще си се оправим ,леко полеко тръгваме към жълтите павета :)
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За колко се продаде да напишеш това много сме тези които също живяхме тогава монтирвахме западни машини в моя град които после се унищожиха от демокрацията работили сме по 14-15 часа за да може да се произведе и изнесе на запад през един завод от нашия монтирана втората машина в Европа първата беше в Австрия за 6 милиона по време на унищожаването на икономиката през 90 те се продаде за 250 хиляди света се отвори в цяла България не можеше да смогне но няма на мен да повярват а на тази глупост

Спонсорирани публикации