"Богатите" пенсионери станаха повече

Увеличението им е главно заради полковници от армията и МВР
10 май 2017 07:42, Елка Василева
53
"Богатите" пенсионери станаха повече
Снимка: архив, Булфото

С 10 569 души са се увеличили т.нар. богати пенсионери от 2015 г. до месец май 2017 г. Това са хората, които получават максималната пенсия от 910 лв.

През 2015 г. ограничени от тавана на пенсиите са били 36 509 души, докато през май 2017 г. те са станали вече 47 078. Това показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт, цитирана от "24 часа".

Статистиката е направена за периода 2015-2017 г., тъй като оттогава таванът на пенсиите е закован на 910 лв. на месец. Справката обхваща само хората, които получават голяма основна пенсия и в нея не са включени пенсионерите, които достигат тавана благодарение на добавки за инвалидност или заради вдовство.

Най-голямото увеличение при големите пенсии идва от работилите в Министерството на отбраната, МВР и специалните служби. През последните две години при тях бяха отбелязани рекордни ръстове на новите пенсионери заради желанието на вече изпълнилите условията военни и полицаи да отърват въвеждането на пенсионна възраст и за тях от началото на 2016 г.

В същото време доста по-малко е увеличението на ограничените от тавана пенсионери по чл. 69б от Кодекса за социално осигуряване. Това са хора, които са работили в първа и втора категория труд - миньори, водолази, работници в тежката промищленост и пр. През 2015 г. техният брой е бил 6135 души, а през 2017 г. става 8462-ма.

Според онлайн статистиката на НОИ през 2015 г. е имало 36 българи, които получават основна пенсия над 910 лв. През 2016 г. те са били 55 души, а през тази са намалели до 54.

8 от ВИП пенсионерите обаче са на възраст над 80 години, показва статистиката на института.

Само 9 от неограничените пенсии пък са отпуснати на жени.

Според текстовете на Кодекса за социално осигуряване таванът върху пенсиите ще отпадне за всички нови пенсионери от началото на 2019 г. При тези, чиито пенсии са отпуснати по-рано, пък ще бъде увеличен от 35 на 40% от максималния осигурителен доход.

866 610 пък са пенсионерите, които вземат до 200 лв. основна пенсия, през май тази година, показва още онлайн статистиката на осигурителния институт. Това са и хората, които със сигурност ще получат през тази година чувствително увеличение на пенсията.

Според програмата на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” минималната пенсия трябва да стане 200 лв. от октомври 2017 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: НОИпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Принципно справедливият модел е да има някаква минимална пенсия еднаква за всички, за която да се плащат осигуровки към държавата и всичко останало да идва от индивидуална партида и допълнителни осигуровки според желанието на всеки и това трябваше да стане с постепенно преминаване от старата към новата система. Препъни камъка тук е, че хората нямат никакво доверие на частните застрахователни и осигурителни фондове ръководени от мафията. Затова можеше държавата да поеме и индивидуалните партиди,
20
1
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Моделът на пенсионна система, който наложи режима на демократите завзели властта в България след 1989 година си е тотално сбъркан и обслужва единствено стремежа на управляващия режим да крадат колкото се може повече. Още през 1992 година, след като прехода бе завършен, трябваше да се започне плавното преминаване към друга пенсионна система Преходът завърши през 1991 година, но някои наивници все още чакат прехода да свърши и да живеят в светлото и богато бъдеще. Защо се оставят да ги лъжат?!
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пенсии въобще не са високи. Просто останалите са страшно ниски.Подобни заглавия имат единствено за цел, хората да се карат по между си, место да видят къде е генералният проблем! А той е, че ни управляват мутри и демократи от 27 години.И всичките пари за пенсии, инфраструктура, образование и здраве се крадат на секундата от управляващите и техните мафиотски кръгове!
18
2
 
6
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 6 години
Няма страшно - след 200 години идва светлото капиталистическо бъдеще, при което всички ще сме богати, вкл. и пенсионерите, но за това трябват жертви, а жертвите са мизерни пенсии за пенсионерите, мизерни заплати за работещи или по-общо казано мизерен живот за почти всички. Изключението са избраните, които още сега живеят в светлото капиталистическо бъдеще.
17
4
 
13
 
! Отговори
Не са високи преди 6 години
Тези пенсии въобще не са високи. Просто останалите са страшно ниски.Подобни заглавия имат единствено за цел, хората да се карат по между си, место да видят къде е генералният проблем! А той е, че ни управляват мутри и комунисти от 30+ години.И всичките пари за пенсии, инфраструктура, образование и здраве се крадат на секундата от управляващите и техните мафиотски кръгове!
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво са направили за Бьлгария та получават такива тльсти пенсии като за бедната ни Дьржава!?
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лични партиди за пенсии е много правилно. Гшефах в Чехия са така имат се едно спестовна книжка и внася там за пенсия . Някога като се пенсионираш имаш право да си теглиш пари от там по няколко модела + да изтеглиш всички твой пари. Защото в момента работещите плащат на е работещите пенсии. Масово седат на минимални заплати , а някой ден ще искат пенсия и трябва да е плати тоя дето е внасяЛ на голяма заплата. Не е справедливо.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли цял живот , че властта в комунистически те режими дава най- много на шапкарите. Защото те я пазят те са глупави те ще се бият по площадите за нея. Всичко е идеология от 45та на сам. А си представете хватката преди - Казарма + милиция + доносници . Няма мърдане на властта всеки е хванат в клопка.
13
3
 
14
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименНай накрая някой друг който като мен смята, че трябва незабавно вкарване на индивидуални партиди за пенсии и здравни осигуровки! Така всеки ще е стимулиран да внася, а не както е сега внасяй и хоп изведнъж всичко потъва някъде и на никой не му става ясно кой колко и за какво трябва да взима. С индивидуална партида се вижда просто и ясно - внесъл си 100 взимаш 100, внесъл си 1 мил. имаш да взимаш 1 мил. и точка. А не сега да храним държавни комунисти (служители) и ***.
12
0
 
14
 
! Отговори
Багера преди 6 години
До ДСИ да добавя ...Не само ,че ще взима по- малко от това което е заслужил като пенсия,но като знам хора работили в мините които или преди пенсия или няколко години след това я инфарктче я диабетче я рак и айде на некролога!Това да работиш в мина не е като да продаваш чорапи в магазин!Да е жив и здрав баща ти и още 100 г да си харчи заработената с честен труд пенсия!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За конституционните съдии защо няма таван като за всички простосмъртни?
10
10
 
24
 
! Отговори
,,Млад" пенсион преди 6 години
А защо 198лв ти е пенсията? Какви осигуровки си внасял? И колко трудов стаж имаш? Каква е била заплатата ти при пенсиониране? Ако си се пенсионирал с 200лева заплата,как пенсията да ти е 400лева?И престанете с това ,,Баба ми с 40 години стаж и получава 160 лева"Просто старите пенсии са обречени да изостават от новите.А здравни осигуровки в момента плаща една шепа народ.Плюс 500,000 фалшиви инвалидни,осигуряване на минимума и масово криене на доходи. Е как да стане ?Лъжем държавата а искаме !?!
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не се въведат лични пенсионни и здравни партиди, за да имат стимул всички да се осигуряват върху реалните доходи ще е така. Няма да има за пенсии, за здраве и за каквото се сетите. И всички трябва да внасят осигуровки, едни ще плащат по-висок процент защото работят 2-ра и 1-ва котегория, други от същата категория - нищо. И после първите ощетени за метка на вторите.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е прекалено хубаво във сладкото бъдеще, обещания ,а как ще стане като нема икономика, от къде ще дойдат парите? Ако е пак от нови заеми мерси, ново заробване аз за мен и децата си не искам.
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ненаситни червени ***!
6
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В МВР полковници няма от над 12 години ***, ама щом казваш явто те ще да са проблема на пенсионната система. Освен това при над 10 милиарда лева годишно за пенсии, вероятно 37 хиляди пенсионери с максимална пенсия са проблема на системата. Впрочем, от тях далеч не всички са бивши служители на МВР или на армията. Повечето пенсионери от МВР получават по около 400 лв. Да не говорим, че бившите служители на МО и МВР са сред най-кратко живеещите пенсионери. Ама карай, злобичката да върви.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
866 610 пък са пенсионерите, които вземат до 200 лв. основна пенсия, през май тази година, показва още онлайн статистиката на осигурителния институт. Това са и хората, които със сигурност ще получат през тази година чувствително увеличение на пенсията.........................АКО ВЗЕМА 198 ЛВ КОЛКО ЧУВСТВИТЕЛНО ЩЕ БЪДЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО?
4
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, все не им стигна на тия скaпaни милиционери и военни!
3
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Да си ги арчат сос здравье...
2
0
 
53
 
! Отговори
123 преди 6 години
Я да си припомним пак - колко бяха заплатите (с разни там добавки) на депутатите!!! Милите те! Ама ние сме си виновни!