Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС

Страната ни се класира 29-а от 35 европейски държави
Обновена: 10 май 2017 07:03 | 10 май 2017 07:00, Елка Василева
209
Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Естония, Чехия и други "по-млади" страни членки на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, дори ги задминават по някои критерии, но за съжаление България не е сред тях. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на балканските си съседи, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша, пише "Сега".

Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места. Тази мрачна картина се очертава в новото издание "Индекс на настигането" - мащабно проучване на Институт "Отворено общество", което в последните няколко години разкрива, че Европа се развива на различни скорости и че България за жалост е от изоставащите.

На базата на голям набор измерители (47) - от икономически показатели, държавен дълг и безработица до корупция, работа на съдебната система и свобода на медиите - "Индексът на настигането" отрежда на страната ни печалното 29-о място сред 35 състезатели. Проучването включва 28-те членки на ЕС, Исландия и балканските кандидатки Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина.

В изследването се вижда ясно връзката между качеството на държавните институции и (не)успехите на съответната страна. По ефективност на държавното управлението България е 29-а. Едва ли някой ще остане изненадан, че страната ни е сред последните в тази ранглиста и по качество на регулациите (27-о място).

А страните от Източна Европа, които вече изпреварват западняците и по стандарт на живот, са отново от Прибалтика. При това Естония заема забележителното девето място.

Естония триумфира и в категорията "електронно управление". Страната, в която е-услугите са ежедневие и чипът в личната карта на гражданина отдавна е електронен ключ за достъп до всичко, дори и за гласуване, е седма в ранглистата на "Индекс на настигането" - с други думи много от старите държави членки трябва да я догонват в тази сфера. А България е 28-а със зачатъчно е-управление.

Унищожително лоша е оценката за правораздаването у нас. България е 32-ра, Румъния е 28-а, а Естония и Чехия са съответно на 13-о и 16-о място. Тези резултати за пореден път доказват, че в държава, в която трудно се налага върховенството на закона, няма как да има бързо развитие и просперитет.

Естония, Словения, Полша, Литва вече не са "типични" бивши соцстрани с висока корупция. Естония превъзхожда и немалко членки на ЕС от "стара Европа" и се нарежда на 13-о място, а България е на дъното заради ширещи се подкупи, връзкарство и прочее измерения на корупцията и заема унизителната 33-та позиция.

Страната ни е на опашката дори по показателя "политическа стабилност" - 30-о място, вероятно в резултат на преждевременно прекратените мандати на Бойко Борисов.

На този фон за трета поредна година България се е закотвила на 29-а позиция в категорията "Качество на живот", която включва потребление на човек от населението, образование, здравеопазване, развитие на човешките ресурси. На опашката сме и по енергийна ефективност - 33-то място, и транспортна инфраструктура - 31-во.

С всяка изминала година България пада едно място надолу и в категорията "Демокрация", като през 2016 г. заема 30-а позиция от общо 35 страни. Измерват се индикаторите "Доверие в хората" и "Свобода на медиите", политически натиск и др.

Ако при предишните издания на "Индекса на настигането" разделителната линия в Европа се изместваше от оста Запад-Изток към оста Север-Юг, то сега се наблюдава задълбочаване на различията между балканските страни и останалата част от континента, посочват авторите на доклада.

Повечето от новите страни членки от Централна и Източна Европа, които се присъединиха в периода 2004-2007 г., както и Хърватия, която стана член през 2013 г., подобряват резултатите си и се качват в класацията, като някои от тях вече са много близо до желаните средни стойности на групата на старите членки. Най-успешната страна в процеса на догонване е Естония, следвана от Чехия и Словения. Те заемат съответно 13-о, 15-о и 16-о място в цялостната класация за 2016 г.

Страната ни все пак отбелязва подобрение в сравнение с предишни години единствено по показателя "Икономика" и през 2016 г. заема 27-о място, като след нас са Хърватия и Гърция. Основна заслуга за по-доброто представяне в тази категория има ниският държавен дълг, който ни класира на отличното трето място. Прилично се представяме по показателя "Заетост" - 20-о място, като изпреварваме Полша, Словакия, Румъния и Хърватия. По показателя "Развитие на пазара" заемаме 23-то място и след нас са Унгария, Словения и Хърватия. По развитие на информационните и телекомуникационни технологии пък изпреварваме Полша и Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: БългарияРумънияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
4
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
това е в следвстие от българо-съветската "дружба" и пост комунистическите им метазтази ....
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама си е нашето гето,не е EU,UK,USA и т.н.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слабият ученик сам се унижава със своят мързел и незнание. А българинът има в изобилие и двете.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари има, то е ясно. Лошото е, че политиците са калпави и реално не се избират от тези, които плащат данъците, а от ромите. Оттам и всичко останало.
15
10
 
9
 
! Отговори
se преди 6 години
За какво ни е ЕС като сме все слаби ученици.Явно това училище не е за нас и имаме други дадености които трябва да развиваме.Напускаме това училище ЕС за да не ни винят в нашите слабости и търсим успеха си на друго място.Има такова място и то е на Изток.Хайде Борисовчетата да подадат молба за напускане след като 10 години сме унижавани и само една корупция ни е на ниво.Ще възкресим сталинизма и всичко ще е корумпирано за 24 часа ще изчезне.Есть корупция( человек) есть проблем.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гледайте сегаТова постепенно ще се изживее и у нас мрънкащите ще бъдат същия малък процент, какъвто са в нормалните държави. Днешният по-висок процент се дължи на това, че са все още много хората, които бяха свиснали някой друг да решава вместо тях - така беше през соца.Проблемът на България е друг. У нас се прави всичко възможно за развъждане и хрантутене на етнос, който няма никакво намерение да работи /с малки изключения/. Те не мрънкат, а нахално и кресливо искат още, и още, и още.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки, че източникът е отворено общество, донякъде има право. България е добре икономически, хората разполагат горе - долу със средства и материали активи, само дето мрънкат много. Всичко останало обаче е много зле. Особено правораздаване, инфраструктура, политически сме си мизерници.
12
2
 
8
 
! Отговори
:-) преди 6 години
.СКОРО ШЕ СТАНАТ ЗАТВОРЕНО
11
18
 
10
 
! Отговори
Гледайте сега преди 6 години
Нещата са много прости! В България една част от населението отдавна се оправи и поддържа европейски стандарт на живот. Това са хората които умеят да правят бизнес и хората които са добри в професиите си и има какво да предложат на пазара.Останалите които не можаха да си оправят живота за над 25 години......ами какво да ви кажа. За тези хора няма надежда!. Просто им е заложено в манталитета само да мрънкат и да се опракват и все другите да им виновни. Процента на неудачниците в Бг. е висок.
10
3
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
Такъв е българския капитализъм под ръководната роля на БКП и ДС
9
5
 
17
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Ромчетата при социализма грамотни-неграмотни все пак стояха до 16 г възраст в училище, после получаваха специалност в Строителни войски и бяха нормални и пълноценни членове на обществото, те получаваха добри заплати на строежите плюс още по-добри доходи от частна работа на дребно, а сега стават сyтеньори, ало-измамници, крадци и убийци.Не знам каква е причината, но на Балканите демокрацията не вирее, на нас ни трябва Евразийския съюз и Путин, това е истината.
8
10
 
10
 
! Отговори
Жоро Играча преди 6 години
Мъжки, ти плащал ли си 1400 долара наем някога за необзаведен тристаен апартамент? Ей така всеки месец чека да трябва да пускаш? И то в един от бедняшките квартали. Ти толкова пари сигурно не си помирисал на едно място в живота си тръгнал на мене да се обяснява. Аз където съм играл ти няма да стъпиш момче. Какви битови услуги бе? Че слабия интернет върви по 80 долара ли трябва да ти казвам? Ходи виж и питай как живеят хората на запад тогава ми се обяснявай. Не ми чети какво писали по новините.
7
2
 
24
 
! Отговори
Сорос лъже преди 6 години
Отворено общество лъжат, искат да предизвикат протести и безредици. Не им вярвайте, България в действителност е на първите позиции, водим по всички показатели. Стойте си кротко и не вярвайте на Сорос, нашите политици са от най-кадърните в Европа, а можеби в света. Съдебната с-*** също е най-добрата. А бе бг е най-желаното място за живеене в света, но сорос мрази бг и лъже.
6
3
 
20
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
От 13 години сме в НАТО, 10 в ЕС и едва-едва стигнахме благосъстоянието на народа от 1988 г. Да има много богати хора, но за сметка на просяците които ровят в кофите и не могат да си купят даже хляб. Вече почти 5% от младото поколение са неграмотни, срещу по-малко от 0,5% при социализма. Това са все едни и същи ромчета, които просто сами не искат да учат, но по-рано поне стояха в училищата до 16 години, не ходеха да просят и крадат, после получаваха занаят в Строителни войски и работеха и печеле
5
2
 
13
 
! Отговори
факт преди 6 години
През цялото време откакто сме в ЕС управлява ББ. Нека той да обере и позитивите и негативите.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е с 27 члена. Други две евр държави извън ЕС са Швейцария и Норвегия - с тях няма да се сравняваме. Какво ни плашат в тази статия? Ние си знаем, че сме най-зле в ЕС и ЕИО, но не и от страните извън икономическия съюз. Нищо ново.
3
18
 
14
 
! Отговори
Жоро Играча преди 6 години
700 лева заплата в България е колкото 3000 долара в САЩ и 2000 евро в западна Европа. Имайки предвид, че в България повечето живеят в собствени или на родителите си жилища. Казва ви го човек, работил и на 3те места. Не ви се вярва? Елате и ще се убедите. Не искате да дойдете? Продължавайте да се оплаквате тогава за минимални заплати, никога няма да разберете истината, че в България всъщност не е толкова зле.
2
5
 
30
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 6 години
На първо място е България по бедност в ЕС.
1
2
 
42
 
! Отговори
Румъния преди 6 години
В Румъния минималната заплата е 320 евро , а тука 230 евро,до края на годината в Румъния минималната заплата ще стане 390 евро, атука минималта заплата ще стане 600 лв чак след 5 години и то ако има пари.Познаите кой е по зле,българина или румънеца.