30% от лекарствата за онкоболни – на боклука! Но защо?

Болници не комбинирали вливания, а отваряли нови флакони
12 май 2017 08:07,
15
30% от лекарствата за онкоболни – на боклука! Но защо?

Болници и онкодиспансери са излели в канала онколекарства за близо половин милион лева през миналата година. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на "Монитор".

През 2016 г. 15 районни здравноосигурителни каси са направили проверки в общо 54 лечебни заведения в областта на химио- и лъчетерапията и хематологията.

За откритите нарушения касата е поискала санкции от порядъка на 713 000 до 1 780 000 лева.

Сумите, които те трябва да възстановят за разхищения на медикаменти, пък са в размер на 420 800 лева.

Дължимите пари касата ще им удържи, като няма да им плати отчетеното лечение, за което буквално са разхищавани лекарства.

Оказва се, че химиотерапевтите не си дават труд да комбинират за вливания по едно и също време пациенти, които са на едни и същи цитостатици, а отварят нов флакон за всеки от тях, като остатъкът, който в повечето случаи може да се влее на още един човек, се изхвърля и се отваря нова опаковка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Д-р преди 6 години
Онко лечението, хемодиализата, редките болести, търговете за всички лекарства за болниците, трябва отново да се върне към МЗ. Така контролът ще бъде по голям. Не е редно социална политика да се финансира от всички чрез НЗОК.....!
11
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Препаратите са високотоксични и опасни за околната среда, би трябвало да се събират и обезвреждат, не да се изхвърлят в канала.
10
0
 
3
 
! Отговори
До-8 преди 6 години
Да, и преди години го имаше но Дянков беше първия който посегна на тези пари точно по нареждане на тиквата. До тогава имаше някакъв контрол. Това източване може да спре за дни ако твоята любима ти-ква реши. Но той е там за да ла-па. Колко джипа ще купиш с 500 милиона? Нека са по 100 000 евро единия. 5 за милион. 2500 джипа на година? Те на всичките раково болни ако им купят по 1 джип - пак ще останат пари. Но да върви далаверата. И народа си трае. Трай народе. После мизерствай.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JonМожете ли да ни осветлите какви са тези "много по добри методи"? За всички ракови заболявания ли става въпрос или само за накои видове? За какъв етап от лечението говорите?
8
2
 
1
 
! Отговори
Jon преди 6 години
България е изостанала тотално в лечението на ракови заболявания. В западна Европа по-вече от 20 години се използват много по добри методи на лечение и тази химио и лъчетерапия е морално остаряла.
7
0
 
2
 
! Отговори
ДО 6-Анонимен преди 6 години
Кога здравната каса се обзаведе с джипове ,лукс интериор,високо заплащане и нищо не правене?Далеч,далеч преди ,,другаря ТИ-КВА да беше помирисал власта.Не прехвърляй вината от болната на здравата глава. Напротив точно когато се опитаха в последните години да контролират разходите нададоха вой и болници и Здравна каса.Или може би си на 16-20 и не знаеш какви мафиотски ,,хватки" се правят конкретно с химиотерапията повече от 18 години. А за ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ нещо да кажеш? Е това е КРАДЕЦ!!!
6
0
 
1
 
! Отговори
До 1-Анонимен преди 6 години
Ти ползвал ли си и къде? Не обобщавай! Бях 7 месеца на химиотерапия/12 вливки/ с флуороурацил.Всичко беше точно,чисто и засега..!?!?Самата манипулация е много тежка -48 часа трае.Благодаря на СБАЛОЗ-София.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химиотерапията е основното перо за източване на здравната каса. Не 500 хиляди а 500 милиона се източват от там всяка година. После защо заплатите на лекарите били ниски и нямало пари за болните. Точно за това. Защото се краде. Нали другарю Ти-ква ? Защо в позитивния лекарствен списък няма лекарствата разрешени в Европа? Защото са евтини и помагат на хората. 5 дози по 100 лева помагат много повече от 20 дози по 2000 лева които държавата плаща на Софарма. И всички си траят. Честито.
4
3
 
6
 
! Отговори
Полу Идиот преди 6 години
Само гледат как да източат пари, а здравеопазването става все по недофинансирано. И се опитват да прилагат практики от третия свят. Сещате се за медиците в Либия, заради опита за спестяване какво се беше получило .... Отиваш да те лекуват, очакваш срерилност, а не смърт. ....
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Касата пак си измисля за да не изплати на болниците средствата. Там работят само крадливи некадърници, които пускат такива лъжливи новини да настройват простия народ.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "стерилен" едва ли ви говори нещо. Напълно неуместно е да се говори за разхищение на лекарства и терапии при онкоболни.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не ти се налага да ползваш онкопомощ и лечение в България. Тогава се разбира за какво падение и мърлящина в здравеопазването става въпрос.