До 11 г.: Над 80% от децата у нас ползват интернет

Масово малчуганите се регистрират с фалшива възраст
3
До 11 г.: Над 80% от децата у нас ползват интернет
Снимка: архив, Ройтерс
До 20 май 2018 година държавите от Европейския съюз ще трябва да приложат европейския общ регламент за защита на данните, чието въвеждане обаче носи сериозен риск от нарушаване на важни права на децата.
 
Тези опасения са свързани с това, че регламентът предвижда до 16-годишна възраст децата да не могат да ползват онлайн услуги с регистрация без изрично съгласие на родител, което крие риск от липса на основни умения за живот в информационното общество. За това предупредиха и от Националния център за безопасен интернет, предаде БНР.
 
Георги Апостолов от Центъра отбеляза, че масово явление е децата у нас да се регистрират в социални мрежи, без да обръщат внимание с каква възраст се регистрират. Това носи рискове, тъй като не ползват защитите, които мрежите предлагат.
 
До 11-годишна възраст над 80 процента от децата вече ползват интернет, каза Апостолов, като цитира данни от проучване, проведено от Националния център за безопасен интернет.
 
Ако вдигаме нагоре границата, това по никакъв начин няма да реши проблема. Забраните не действат - това е очевидно.
 
По-добрият вариант е с помощта на родител, с по-голяма ангажираност на образователната система децата да бъдат учени да използват интернет услугите за творческа дейност, да продължават ученето си, да търсят интересни за тях неща и да развиват тези умения, които ще осигурят по-безопасно ползване на интернет, посочи той.
 
16 години - просто е смешно да говорим за такава възраст, каза Апостолов по повод предвиденото в регламента. Той отбеляза още, че ако децата не ползват новите технологии и изведнъж на 16 години се "потопят" в интернет средата неподготвени, проблемите ще са много по сериозни.
 
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се хвалиш че 8 от 10 деца са подложени на перверзиите в интернета е доста тъпо. Порно трафика е около 75% от трафика в нета. От останалото 20% са нови филми на Холивуд със стотици убийства. Добра подготовка да не се стряскат и да не им пука от това което им готвят.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интернета ми прекъсна на два пъти да не съм случаино подложен на атачка от този с тази изписаната поредната мръсотия с със стоте човека мина аиде да видим данс и гдбоб кога ще ги видят реално а повече няма да пиша