Сбъдната мечта: 80-годишен мореплавател обиколи света

Васил Куртев се завърна във Варна, преплавал 26 хил. морски мили
18 май 2017 07:42, Василия Пейчева
16
Сбъдната мечта: 80-годишен мореплавател обиколи света
Снимка: БТА

Самотният мореплавател д-р Васил Куртев се завърна днес във Варна с яхтата си "Одесос" след околосветско пътешествие, започнало на 5 август 2015 година. За това време 80-годишният морски вълк е преплавал 26 000 морски мили.

"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек. Обичам ви всички!", бяха първите думи на Куртев, когато привърза лодката си на кея на Морската гара във Варна.

Да го посрещнат се бяха стекли роднини, приятели, представители на различни институции. От другарите си Куртев получи Лавров венец за изключителното си постижение.

Пред медиите морският вълк накратко разказа, че по време на плаването е имало доста кризисни моменти. Автопилотът му се счупил по средата на Атлантическия океан, на други места срещал проблеми с платната, двигателят му отказвал на няколко пъти.

Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога, каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с възникналите трудности. След това уточни, че най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря.

За прехраната си мореплавателят с усмивка посочи, че не е най-добрият готвач, но се е справял. И допълни, че първото, което ще хапне на родния бряг е сирене и кисело мляко.

По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови, каза още Куртев

Много се радвам за него, сподели съпругата му Мария. По думите й най-голямо притеснение е изпитала по време на престоя на Куртев в Малайзия.

"Тогава го хвана някакъв вирус, няколко дни дори си мислех, че плаването му ще бъде до там", разказа дамата. И с гордост допълни, че съпругът й е силен човек, справил се е и е изпълнил мечтата си.

Околосветското пътешествие на Васил Куртев започва от Балчик. Той сам е изработил яхтата си с помощта на брат си Неделчо. Сам поема и разходите за пътешествието. Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". По време на настоящото плаване той посреща 80-ия си юбилей в Индийския океан, пише БТА.


16
Още от
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Вихър Стражев преди 10 месеца
Страхотен дух, характер,воля !!!!!!!!!!!!!!!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като си маке, оти говориш на шопски?
10
0
 
16
 
! Отговори
СС преди 11 месеца
Велик! Дълбок поклон на този човек. :)
9
0
 
21
 
! Отговори
Горд преди 11 месеца
Това трябва да е централна новина, горд съм и възхитен, че има такива хора!!
8
0
 
11
 
! Отговори
маке преди 11 месеца
евала наборе завиждам ти и я тръчим по овците у балкано а младежите ся на по 50-55 годин едвам одат
7
0
 
37
 
! Отговори
владо преди 11 месеца
Васил и Неделчо Куртеви от Каварна са известни български мореплаватели. Сами са си правили лодките и са Големи. Имах честта за са запозная двамата преди много време. Това е мечта , която да следваш и сбъднеш. жалки са хората мечтаещи за ай-фон
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Доктор Куртев ,прибавете още едно име към фанилията си -"Желязков"!!
Бравооо!!!
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отличник! Такива новини радват! И му завиждам благородно...
4
0
 
17
 
! Отговори
fsb преди 11 месеца
bravo!
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Tova e za kniga i film sus shtastliv krai,neshto koeto lipsva v BG filmi.
Bog da go pazi!
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прочетох информацията и на друго място. Нещо съществено ми се губи. Ако написаното е истина, постижение е слаба дума, направо си е геройство. Но новината е спомената между другото. Капитан Георги Георгиев, като обиколи света, имаше много голям медиен интерес още преди тръгването. За семейство Папазови - още повече. Те бяха ангажирани и с някакви научни експерименти.
Написаното тук е по-вяло и от съобщение за спиране на водата за профилактика.
1
0
 
45
 
! Отговори
nina преди 11 месеца
Да сте жив и здрав!!!
Н е Ви познавам, но се гордея с българи като Вас!
Да се пребориш с морските стихии, да се слееш с безрбежните океани-това не е само смелост-това е ЛЮБОВ! Любов към морето,от където идва и доверито Ви в него, както и неговата закрила.
Още веднъж-бъдете жив и здрав за още пътешествия!!!