Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?

Ако се открие разминаване, ще искаме санкции за производителя
22 май 2017 12:00,
167
Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?
Снимка: Reuters

Агенцията за безопасност на храните започва анализ на качеството и съставките на някои продукти, които се продават у нас, в Австрия и в Германия. Сред тях ще бъдат щоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни.

Проверката трябва да бъде направен до края на юни. Това обяви д-р Камен Николов от Агенцията пред БНР.

Анализът стартира след серия данни, че западни компании предлагат продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Храната второ качество била предназначена за държавите от Източна Европа.

Още по темата

Скандалът избухна преди няколко месеца след като стана ясно изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. За резултатите тогава алармира кабинетът в Будапеща, който обяви, че големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира тогава и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

Служебният министър на земеделието на България Христо Бозуков също постави въпроса в Брюксел през март и обяви, че ако това е вярно, е недопустимо.

Заради скандала Чехия, Словакия, Унгария и Полша, подкрепени от България, поискаха да се сложи край на тази практика.

Днес д-р Николов от Агенцията по храните обяви, че ако се установи несъответствие в някои от проверяваните продукти, страната-производител ще бъде санкционирана от компетентния там орган, след подаване на информация от нас.

"Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", каза Николов.

Той прогнозира, че ако се установят разминавания в някои продукти, при предлагането им в различни страни, е възможно да се приемат решения за законодателни промени на ниво Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
48
 
! Отговори
G преди 6 години
Да вземата и да се поинтересуват за причините една хранителна стока тук да струва 2 евро, а в Западна Европа да е по 0,80 евро.
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сигура го ядеме... нема съмнение у всеки трезвомислещ
1
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядем ли *** на ЕС?---------ДА