1000 лв. на месец – такса за фалшив адрес на бежанец

Изнасят се от лагерите уж под наем, а тръгват на Запад
10
1000 лв. на месец – такса за фалшив адрес на бежанец
Снимка: Булфото, архив

Бежанци броят по 1000 лева за пощенски кутии у нас, за да могат да се уредят с БГ документи, пише в. "Монитор".

Това е цената, която плащат мигрантите на хора, съгласни да си дадат адреса, за да може чужденците да напуснат лагерите, в които ги настаняват.

По този начин сирийците и афганистанците могат да започнат работа, да минат по-бърза процедура по получаването на статут и дори да се интегрират по-лесно в обществото, като започнат дори да получават безплатни уроци по български.

Много малка част от тях обаче се възползват от тези привилегии. Те просто фиктивно се настаняват на българския си адрес, а след това изчезват с помощта на каналджиите към някоя друга европейска страна.

Според данни на МВР около 500 мигранти живеят на т.нар. външни адреси в страната. Най-много са в София.

Повечето от тях са дали именно такса, за да получат на документи временното си местообитание и така да напуснат спокойно лагера.

Само за последния месец са били заловени около 80 подобни мигранти. Причината е, че въпреки че напускат пределите на общежитията, в които ги настаняват, те продължават да се водят на отчет и да са под контрол на ДАБ и МВР. Така при проверка ставало ясно, че на въпросния адрес няма чужденци. Дори никога не били стъпвали там.

Според разследващите това е типичната схема за извеждането им извън граница. В момента, в който те спокойно напуснат лагера, където са под контрол и се настанят на "външен адрес“, наблюдението върху тях става по-посредствено.

Така бежанците си мислели, че спокойно могат да напуснат пределите на страната. Въпреки това много от опитите им удряли на камък. Само за април на изход от страната ни са заловени 59 мигранти, които са се опитали да минат нелегално. От началото на годината са 154. Повечето от тях са от Афганистан, Ирак и Сирия, като рекордьор с близо 50 процента са гражданите на Афганистан. Няма обаче данни колко от тях са успели да напуснат България незабелязано и да се установят в страна от Западна Европа.

Според данни от службите, бежанците получавали пари по т.нар. система "Хавала“. С тези суми те се разплащали и за фиктивните адреси и на каналджиите. Това представлявало безкасово плащане, което се използвало дори и от терористите.

"Хавала“ е система, която се използва по принцип за препращане на законни средства, но нейната анонимност и минимална документация я правят много удобна и за злоупотреби от страна на криминални елементи.

Привлекателността на този начин се крие в неговата икономичност. Да събереш няколко превода на отделни хора и да ги изпратиш като един в дадено място намалява значително трансферните такси и за стопанина на сумата, и за посредника. "Хавала“ действа още и много по-оперативно благодарение отсъствието на бюрократични пречки и простотата на механизма - поръчките се осъществяват чрез телефон, факс или електронна поща, а "живите пари“ се предават твърде често направо на адресанта.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги спирайте, бе! Вместо да ги изпроводят по-бързо, те ги хващат и ги връщат.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тц тц тц ... на снимката гледам - все измъчени майки с дечица,бягащи от войната. без пари за канали и адреси - просто да ги ожалиш !
5
0
 
8
 
! Отговори
Данъчен преди 1 година
А тези,които са си дали адреса и са получили 1000 лв. платили ли са данък? Кой ще въведе ред в тази държава? Май е време да направим министър на вътрешние работи Перата. Или динко. Те поне знаят как да пазят България.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сраната хиляди чужденци с българско гражданство от Молдова, Украйна, Македония и др. са дали за постоянен адрес такъв , на който никога не са живели. Собствениците на жилищата не са ги и виждали. Нямате си на идея какви мъки, пари и време струва да отпишете от апартамента си подобен човек.
3
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос: преди 1 година
Откъде са им хилядите, с които плащат за адрес и на каналджиите, а?, бе Бойко, а? бе Тикво....
2
0
 
25
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Ще трябва властите - да опитат - връзване със по-як синджир.....щото иначе ще го прегризат!
Бенните хорица - така са се засилили да "бягат от войната", че преди Австрия, Германия, и Швеция - не могат да се спрат!
Инерция братчед - чиста физика!
Не бежанци - а направо маратонци!
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като започнете да арестувате тези които са си дали адреса за 1000 лева и ще спрат тези номера.