Служебни имейли на хора от властта - достъпни в интернет

Сред тях са данните на няколко министри, дипломати и финансисти
3
Служебни имейли на хора от властта - достъпни в интернет
Снимка: архив, Ройтерс

Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното управление се разпространяват свободно в интернет, съобщи bTV.

Сред тях са данните на няколко министри, топ дипломати и финансисти. Сред тях е и действащият вътрешен министър Валентин Радев.

Някои от служебните имейли са "пробити" преди 5-6 години. Това обаче не означава, че хората с тези електронни адреси са извън опасност от киберпрестъпници.

В цели три от пробивите е пострадал и Валентин Радев в качеството му на заместник-министър на отбраната преди 6 години, когато отговаря за сделките в отбраната, проектите за модернизация и военноремонтните заводи.

"Изненадан съм защото няма да намерят нещо, което да ги впечатли и да намерят нещо пикантно. Може би нещо служебно и то явна поща – класифицирана информация – не. Аз отдавна съм в армията, такива неща няма как да сбъркам", коментира Радев.

След като веднъж имейлът е пробит, ако паролата не се смени дълго време или се ползва и в други виртуални акаунти, те също са под риск.

"Обикновено лошите в интернет се познават и имат отделни канали, по които комуникират и споделят такава информация. Може да я сподели информацията с още 50 човека, за да я размени срещу други бази данни – вече много голям брой хора разполагат с чувствителна информация”, коментира експертът Красимир Коцев.

И докато глобалните платформи инвестират в своята защита, в държавните институции нещата стоят по друг начин.

"Ако трябва да сравня държавна институция със средностатистическа частна компания, то частните са доста добре защитени", твърди Коцев.

Експертите съветват на първо място често да сменяме паролите си и да не използваме лесно предвидими или повтарящи се комбинации.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Incident na tower bridge London!!!!!!!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма сигурна електронна поща ..
1
2
 
6
 
! Отговори
дири преди 1 година
Съвета на експертите е трагично смешен. Отдавна има многофакторни защити на акаунтите и използването само на парола, колкото и сложна да е тя, е просто смешно.