БСП иска поправки в НК след скандала с "Наглите"

Изменението е за затворници с присъди за опасен рецидив
6
БСП иска поправки в НК след скандала с "Наглите"
Снимка: архив, Булфото

След идеята за предсрочното освобождаване от затвора на двама от групата на "Наглите", осъдени за отвличания, БСП спешно внесе поправки в Наказателния кодекс, с които да се сложи край на възможността затворници с присъди за тежки престъпления да излязат на свобода доста по-рано от предвиденото.

Изменението, внесено от социалистите, предвижда, когато присъдата е за опасен рецидив, предсрочното освобождаване да става само когато неизтърпяната част от наказанието не е повече от три години.

Още по темата

Според червените депутати с последните изменения в НК се е дала възможност дори рецидивисти, осъдени за тежки престъпления, да бъдат предсрочно освобождавани, което провокира негативни обществени реакции.

Преди няколко седмици стана ясно, че "Наглите" Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца ще бъдат освободени, след като комисия от затвора е преценила, че имат положителна промяна в поведението и са се превъзпитали и СГС реши да ги пусне.

След разкриването на групата преди седем години Гребеца получи 10 години затвор, а Йожи – 18 години. Реално те излежаха по три години след окончателните си присъди.

Прокуратурата протестира решение на СГС пред Апелативния съд, който остави двамата в затвора.

Така Йожи ще изтърпи още седем години от присъдата си, а Гребеца година и седем месеца.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уникално правораздаване уникална държава нема такава държава
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демокрация бе съграждани, всеки ден по много за вас
4
0
 
11
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Проблема е, че няма натрупване на наказанията. Едно отвличане - 10 или 20 години, ако е виновен за 10 отвличания - съответно 100 или 200 години. Сега какво излиза - правят маса престъпления, но ги наказват за най-тежкото... Срам за законодателна и правосъдна система.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гребеца му остават година и седем месеца. Така, че поправката за 3-те години не го притеснява. Въпроса е след година и седем месеца какво става. Един кален мъж излиза от затвора и някъде там има доста пари които го чакат. Другото са кьорфишеци. А балъците да бачкат цял живот.
2
1
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Не ги пуснаха и сега БСП-то се чуди как да си извади хората от затвора.
1
0
 
11
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Бе най-добре - да ги пратят в някой кръжок по перография, ковано желязо, и изработка на битови сувенири!
Съд - пълен виц!