Порожанов отсече: Разлики в качеството на храните има!

Проверките на властите продължават, предстоят лабораторни изследвания
18 юни 2017 08:30,
79
Порожанов отсече: Разлики в качеството на храните има!
Снимка: архив Reuters

Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании и предлагани на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа, макар цените им да са сравними съобщи пред "Дарик" земеделският министър Румен Порожанов.

Още по темата

За сравнение са използвани храни, купени от супермаркети в Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки за българския пазар захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица).

Разминаване има и при детски храни. В сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса – за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов.

Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вредна захарта като я сложиш на джибрите. Някои не знаят как да я употребяват
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лъжливи г.рбераски о.репки
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради тези иддиоти сега ще сменят глюкозата и фруктозата с вредна захароза. Човешката глупост е безкрайна.
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе захарта е по-вредна от глюкозата и фруктозата.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особености на вкуса, това ли успяха да измислят мошениците? Източноевропейците много обичат салам с по-малко месо, обожават сирене с по-малко мляко, и си умират за палмово масло и аспартам вместо захар. Факта, че тези суровини са доста по евтини е пълна случайност, вЕрвайте им.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 МарианаТук говорим за разлика в качеството на едни и същи марки на едни и същи цени, което е измама! Това за което ти говориш, го има по цял свят и е нормално - различни марки на различни цени, с различно качество.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за храните , но в праховете за пране има 100% разлика м/у тези тук и тези на западния пазар!Преди няколко години ако си спомняте имаше съпоставяне на праховете по телевизията .Имаше и дискусия , но накрая наште д--уп-е-давци решиха,че няма разлика.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и друга разлика, тук пускат стоки на края на срока на годност
54
3
 
3
 
! Отговори
Мариана преди 6 години
Извинявам се, Нетто е веригата! Техническа грешка от моя страна. И да допълня, разлика примерно при саламите... много по вкусни са австрийските и италианските,както и френските, за разлика от немските! Защо е така? Защото и при месото има разлика, оттам идва и вкуса... и т.н
53
1
 
11
 
! Отговори
Мариана преди 6 години
Разлика има и то не само в България!!!! Живея в Германия, мога да ви гарантирам с ръка на сърцето че в по скъпите търговски вериги като Едека, Реал и Реве качеството е съвсем различно! Било на плодове,било на сокове, салами и прочие... при дискаунт веригите като Алди и Нито качеството също е различно ! Какво остава за бедна България. Проумейте го, който има пари знае от къде да купува, знае го и нашата политическа върхушка! Друг е въпроса че тук хем е ниско качеството, хем цената същата...
52
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Хехе, Евросъюзът може и да направи избора да не чуе министърът на земеделието и храните на България г-н Порожанов, който съобщи, че има разлики в състава и вкуса на храните, продавани в България и Западна Европа, обаче, сега стана ясно, защо на мене вече не ми се яде френско синьо сирене, въпреки уважителните и прехвални описания в кулинарните списания (ех, Европо, требаше и тех да развалите, ама не моете, щото ги пишат българи, културни хора))
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо внасяме тези стоки от там като същите тези стоки си ги произвеждахме с отлично качество? Кои са виновни за това положение да нямаме собствено производство което да задоволи търсенето на тези продукти? Никой ли? Всички са прави като изгорели свещи?
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви дам много *** пример за обичащите шоколад. Купете си шоколад "Лилка" (сещате се кой) със стафиди и лешници, но и от двете разфасовки (100 и 300 гр) и се опитайте да откриете разлики. Големият се прави в Австрия поради особености на необходимата поточна линия, докато малкия се произвежда в Източна Европа. Нямат нищо общо, уверете се сами! Малкият има по-малко процентно съдържание на стафиди и лешници, а самия шоколад е като дърво - нищо общо с мекия и богат на пълнеж голям вариант. Факт!
49
1
 
4
 
! Отговори
аз бре преди 6 години
До 49Добре, ама това са предимно български митове и практики.Западняците си правят домашното - на изток манталитета е за краткосрочни печалби. Типична ситуация за бг: продукт "излиза напред", инстинктивната реакция е да се намалят разходите за суровини и да се продава докато минава номера. На запад много повече фирми биха търсили начин да запазят преднината. А манталитета ни за краткосрочен "cash-out" няма как да я застраши, т. е. никой не им диша във врата.
48
0
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Този парашутист май пада наистина от небето. Ако нямаше разлика, нямаше да има и малки магазинчета със стоки от Германия.
47
12
 
5
 
! Отговори
Гужоранов преди 6 години
Измислени *** проблемчета-да има какво да предъвква *** и да не занимава с олигарсите, които му дерат кожата.
46
1
 
29
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
Господин министъра пада от небето!!! Хората му казват,че сирената имат отклонение..... А къде се произвеждат тия сирена с големите отклонения? И как сирене направено от палмово масло да има вкус на мляко? Първо обърнете внимание на нашите хайдуци, които направиха от сирената маслени продукти и от месата саламурени пушени дрипи и тогава изследвайте това което е произведено в Германия! Как искаш да ти предлагат от там качествена стока,когато самия ти предлагаш на народа си ***??????
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните стоки са мнооого по-качествени и вкусни!Я да проверят киселото мляко у нас - цялата Менделеева таблица е вътре!Заяждат се не с когото трябва, истинските престъпници са нашите производители!
44
1
 
10
 
! Отговори
PD преди 6 години
Един от основните митове е, че в преследването на печалба, производителя ще повишава качеството в конкуренция за крайния клиент. Другия мит е, че търговците предлагат конкурентна среда за различни по качество стоки.А набеждаването на един продукт за по качествен, само през цена и реклама, и в последствие подмяна на основни съставки с по евтини заместители е световна практика. В един момент, клиента се усеща, и тръгват приказки.. И това го развалиха.
43
8
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не, че се обиждам от минуси на коментара ми, но колко ограничен трябва да си, за да критикуваш - мишешката? Не можеш ли да опровергаеш или оспориш твърдение със коментар, а типично по комплексарски да изразиш мнение със един минус? *** народ, слаба държава.