Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик

Децата на родители с висше с 18 пъти по-малък риск от бедност
22 юни 2017 20:02, Красимир Ангелов
122
Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: Булфото

Всеки пети българин живее под прага на бедността, сочат данните на НСИ за 2016 година.

За изминалата година линията на бедност общо за страната e 308.17 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били 1 638 700 лица, или 22.9% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 5.4%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.9 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (54.6% за 2016 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 6.7 на сто по-висок в сравнение с безработните жени.

Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: НСИ

За изминалата година делът на работещите бедни нараства спрямо предходната година с 3.8% до 11.6%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 3,5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище също оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 68.8%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 4 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 5.4%.

Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: НСИ

Оценките на бедността зависят и от типа на домакинството, като най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Най-голямо нарастване на риска от бедност през 2016 г. в сравнение с 2015 г. се наблюдава при домакинствата с един родител със зависими деца. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12.4%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (16.0%).

Що се отнася до етническата принадлежност на лицата, през 2016 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата от ромската етническа група - 77.1%, а най-нисък - сред лицата от българската етническа група – 15.7%. Наблюдават се обаче съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически групи според икономическата им активност.

Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: НСИ

Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (42.6%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните лица (39,1%). По отношение на работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред турската етническа група - 29.0%, при 28.1% работещи бедни от ромската етническа група и 27.9% сред българската етническа група.

От какво се ограничава нашенецът, когато парите не му достигат?

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (56.3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на ел. уреди, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (54.1%).

Успоредно с това 2.8% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.4% - цветен телевизор, 9.0% - автоматична пералня, а 34.5% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39.2% се ограничават при отоплението на жилището си.

Ограниченията на лицата, свързани със задоволяване на определени нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата принадлежност. За всички етнически групи най-висок е процентът на лицата, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, като сред ромите това са 91.9%, за турската етническа група - 77.2%, и за българската етническа група – 50.2% от лицата, самоопределили се към съответния етнос.

Данните на НСИ сочат още, че през 2016 г. 31.9% от децата на възраст 0 - 17 години у нас са изложени на риск от бедност, или с 6.5 процентни пункта повече спрямо 2015 година. Достигнатата образователна степен и професията на родителите са важен фактор за бъдещото развитие на децата. По-високото образователно равнище дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане. През 2016 г. всяко осмо от десет деца (77.4%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност.

Приблизително 18 пъти по-малко, или 4.4% са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е пет пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Данните на НСИ показват, че през 2016 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик - съответно 194 и 204 лв., а най-високата - в област София (столица) (473 лв.), следвана от областите Стара Загора (332 лв.) и Габрово (328 лева).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31.4%, Пазарджик - 28.2%, и Варна - 26.6%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Ямбол - 14.4%, Силистра - 14.9%, и Благоевград - 15.7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се оплаквайте - избрахте си банкянския бек сега се сетили че е вредно за България!
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те бедните измират затова намаляват...
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо управляващите ни след 1989г политици-бивши комунисти и днешни изтъкнати капиталисти и активни борци против социализма и комунизма - под една или друга форма вече над 25г продължават да са на държавни заплати? Не е ли време да докажат,че освен дондуркани търтеи могат да са и реално работещи в условията на любимия им капитализъм същества?
70
0
 
2
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 6 години
От две години не съм ял месо, вчера ядох салам!
69
0
 
9
 
! Отговори
глад и мизерия преди 6 години
В Албания,Македония,Сърбия,Босна заплатите и пенсиите са пъти по добри от третополовата България ,макар че тези държави не са в ЕС,а да не говорим за Гърция,Румъния,Чехия,Полша......цялата беда идва от продажните ни управници които мачкат бедното стадо по заповед на новите им господари от третополовия съюз-ЕС и отвъд океанските им господари....вижте само колко управници,министри,журналисти,социолози,политолози са на тлъсти заплати на разни вражески фондациии които само фъфлят срещу родината ни.
68
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 години
Да , ама са 100 милиона , а ние колко сме ?!!!!
67
0
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Бебето (78) се опитва да обясни нещата по бебешки - материалът бил калпав. Истината е, че когато нещата се влошават в сравнение с преди, значи просто не се върви в правилна посока. Реформите, реформите...... Да се трудим, да строим... Къде, като местната фабрика я затвориха още в началото на промените (Костоя каза че сме били свърх индустриализирани), а завода в големия град го затвориха преди 10 години, и.т.н.
66
1
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Бебето (78) се опитва да обясни нещата по бебешки - материалът бил калпав. Истината е, че когато нещата се влошават в сравнение с преди, значи просто не се върви в правилна посока. Реформите, реформите......
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страната е в подем, благодарение на мъдрото управление на Генерал Борисов.
64
6
 
6
 
! Отговори
Bebetto преди 6 години
Всички писарушки тук обвиняват политиците или американците или ЕС и т.н. Никой не иска да признае защо сме бедни!!! Българите сме крайно мързеливи, завистливи, неработещи в екип от което следва, че много лесно се корумпираме и мафиоризираме и освен тези ни качества се шири простотията и невежеството!!! ТОВА Е ИСТИНАТА. ДРАГИ. БЪЛГАРИ!!! Не търсете причината за бедността си...духовна и финансова другаде, а погледнете себе си!!! Здраво работим, не плащаме рекет и подкупи, борим се за правата си!!
63
0
 
9
 
! Отговори
Боко-тиквето преди 6 години
Яжте ми магистралите, нещастници глупави!
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sliven nai dolniq i beden taka nare4en grad
61
7
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Основният извод от публикацията е, че за една година бедните са намалели с 5.4%, че рискът от бедност при образованите е най-нисък, а най висок при ромите. Освен това може да сме далече от нивото на развитите страни, но нещата вече са съпоставими, което си е напредък.
60
1
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
И каква е стойността на селския имот в Бг с данък от 2лв и този в чужбина (съответно какво получаваш тук и там) Сравняват се несравними неща, по коректно е да се сравнява покупателната способност на хората, като изходно равнище 1) покриване на необходимите разходи и потребности от първа необходимост за нормално съществуване, които голяма част от хората в Бг се лишават и не могат да свържат двата края. Нормално е с 2МРЗ семейство с две деца да могат що годе да си покрият тези разходи, около2000лв
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как бе, в Тикволандия по магистралите текат реки от мед и масло.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Симитли положението е ...
57
15
 
2
 
! Отговори
до безсрамника 47 преди 6 години
До Анонимен 47,знаят те в ЕС и че данъка на село е 2лв.(1 евро),а при тях е 300 евро,а сега сравнявай,наглецо,че българския бедняк може да плати 120 данъка,а колко трябва да получава западноевропееца за да плати същото количество,ясно ли ти е,толкова сте нагли,цинични,че нямам думи,все меда на хората гледата,а жилото не виждате,при вас всичко е мед и масло,нма жило,няма разходи,няма работа,шапка на тояга и на всичкото отгоре имате безочието да се оплаквате,ГНУСНИ МРЪНКАЧИ
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23Лъжат те!Не желат да разбираш финансово,как са.А и на алчните никога не им стига.Алчни са!Ризата от гърба ще ти свалят и ще я продадат. И пак ще кажат,че ти имаш повече,А на тях не им стига. Просто е!!!Не им вярвай на нищо,казано.Хвърлят те в заблуда, объркват те!!!Да си мислиш едно,да изградиш някаква представа, докато всъщност е съвсем друго.Но,така ти си заблудената овца.Не им вярвай, за нищо...,нищо!!!!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изключим Варна, в северна България остана само един град с население над 100хил.д.- Русе!
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как сле 20 часа са затворени заведенията в Габрово . Тук тепърва сле 20 ч излизат да се забавляват и е отворено навсякъде и пълно с народ . Гадай къде е това, не е Софията