Спешна помощ със стари линейки, а 160 млн. – отлежават!

Ако до декември не започнат проекти за модернизация - губим парите
12
Спешна помощ със стари линейки, а 160 млн. – отлежават!
Снимка: Булфото, архив

До декември трябва да стартират проектите за модернизация и обучение в спешната медицинска помощ, в противен случай средства в размер на 160 милиона лева ще бъдат загубени, алармираха медиците от Спешна помощ.

Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, обясни, че ръководството на Министерството на здравеопазването през февруари 2017 г. е изразило становище, че няма готовност.

В момента са стопирани проектът в спешната помощ за закупуване на 400 линейки, ремонт на 150 филиала и 36 спешни отделения, както и продължаващото обучение на медиците, каза д-р Десислава Кателиева.

Освен това от три месеца спешните отделения работят извън закона, след отмяната от съда на текстове от стандарта по спешна медицина.

Според Кателиева държавата е позволила на определени лобита да спрат действието на части от стандарта, защото частните болници нямали интерес да отговорят на изискванията му за спешните си отделения.

Липсата на развитие по Концепцията за спешна помощ кара лекарите там да напускат, оплака се Марин Вълков, фелдшер от Спешната помощ в Благоевград.

От своя страна, министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че проектът по оперативната програма "Региони в растеж" за спешната помощ не е спрян, а само забавен.

"Не е спрян, а забавен с четири месеца. Направихме и група, която ще форсира изпълнението на проекта, съкращаваме сроковете, актуализирахме си и графика. До края на годината имаме амбициозната цел да обявим поканата за подаване на проектното предложение, и на второ място, медицинския стандарт, знаете се променя, в момента се променя за Спешна помощ", обясни той.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
до 9-ти преди 1 година
Причините за инфаркта на миокарда не са само пържолките и цигарите.Когато постъпих на работа имаше възрастен лекар патоанатом който каза,че през 1956-та година за цялата година в болницата е приет един пациент с инфаркт!И тогава е имало и цигари и пържоли.Стресът е убиец номер едно в днешно време.Това е горчивата истина.Не си ли забелязал,че непукистите които познаваш живеят по щастливо от другите?
10
0
 
1
 
! Отговори
до 4-ти преди 1 година
Знаеш ли ти колко загинали има от такива дето мислят като теб?Сещам се за 43 годишният таксиметров шофьор ухапан от оса и загинал от алергичен шок на центъра на София!Аман от счетоводители които не виждат нищо извън монитора и калкулатора си!Виновни са софиянци,че още не са съборили НС затова,че ЕС е дал тези пари от няколко години и досега управниците нехаят за тях.Ама на тях не им пука -Вози ги НСО,охранява ги НСО и си имат отделна болница-не се виждат с обикновените хора!Затова не им дреме!
9
0
 
1
 
! Отговори
до 7-ми преди 1 година
Ти мразиш не когото трябва!Защо сега не излязат всички софиянци пред НС и да протестират затова,че няма дори линейки в спешна помощ?Тук не става въпрос за пари заплати,храна,дрехи.Спешна помощ няма линейки!А и при болен с инфаркт не е само като да се дойде и да се закара в болница.В линейката трябва да има оборудване-монитор,дефибрилатор,перфузори,ЕКГ и други уреди,без които линейката е просто такси с легло!Виновни за това са не работещите в спешна помощ,а управниците и то не сегашните!
8
3
 
0
 
! Отговори
До номер 7 преди 1 година
Бащата ти можеше да не пуши и да не се натаралянква всяка вечер , нали ?
А блъскаше ли тейко ти пържолки по време на постите ?
7
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 1 година
Отлежават на някоя яхта физически. Иначе уш ги има...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами сега трябва да ви осъдя за 2 милиона,че дойдохте след 40 минути и баща ми почина от инфаркт!Или да ви пребия,или запаля, или кажете кой точно да продължа да мразя? Гадове алчни!
5
0
 
9
 
! Отговори
Най-добрата фирма преди 1 година
Направо КОМЕРС ЕООД да взима поръчката и да се свършва.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се направи анализ на профила на потребителя на спешна помощ. Бързо ще се устаниви, че ситуацията е изкривена и този тип клиенти я ползват като безплатна медицинска за всякакви техни нужди. Дори и транспортни.
Логично е да се задържи финансирането.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравеопазването в България е опасно за живота!!! ...от опит
ВМА са от най-некадърните
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако чакате тия фатмаци от ВМА да ви оправят здравеопазването, значи сериозно ви хлопа дъската..
1
0
 
16
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Трябва време, за да се уредят нещата за правилните фирми с фиктивните търгове.