Всеки ден: 25% от българите забелязват фалшиви новини

Също толкова не разчитат никой да ни пази сигурността
27 юни 2017 12:23, Екип на Investor.bg
35
Всеки ден: 25% от българите забелязват фалшиви новини
Снимка: архив, Ройтерс

Седем от всеки 10 българи забелязват фалшиви новини, свързани с политика, като 24,7% от населението разпознават такива новини, съдържащи неверни факти, всеки ден.
 
Това показват резултатите от проучването на Алфа рисърч и Медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер". 16,8% от българите забелязват фалшиви новини няколко пъти седмично, 17,3 – няколко пъти месечно, а 12,7% - няколко пъти годишно.
 
15,9% никога не са разпознавали фалшиви новини, а 12,6% не знаят какво значи "фалшиви новини".
 
По думите на Боряна Димитрова, управляващ партньор в Алфа рисърч, фалшивите новини вече са изключително разпознаваеми. "Обществото проявява висока чувствителност към тях и ги пречупва през своята собствена призма", коментира Димитрова.
 
Резултатите от изследването показват, че поколението на средна възраст, хората с висше образование и живеещите в столицата и големите градове разпознават най-много фалшиви новини и са най-критични към тях.
 
По думите на Димитрова вторият ключов извод от проучването, при това особено притеснителен, е това, че много млади хора, между 18 и 30 години не разпознават фалшивите новини.

"Младото поколение, хората от малки населени места и ниско образованите българи, са най-силният обект на въздействие на фалшивите новини, защото най-малко ги разпознават“, коментира Боряна Димитрова.
 
Телевизията остава най-честият източник на информация (90,6%) за населението на България, но новинарските сайтове и социалните мрежи изпреварват вестниците, списанията и радиото като източник на информация.
 
Единствено групата на възраст между 18 и 30 години се информира предимно от социалните мрежи и сайтовете (83%). На второ място е телевизията - 70%.
 
Проучването показва още, че българите разчитат еднакво и на българските сили за сигурност (армия и полиция) и на Европейския съюз за защита на националната сигурност на България. Делът е съответно 29,4% и 29,1%, като разликата е под статистическата грешка, посочва Димитрова. Следва НАТО (20,2%), Русия (18,2%), Германия (5,4%) и САЩ (3,8%)
 
27,8% от българите не разчитат на никоя от горепосочените институции за защита на националната сигурност на България.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това, че има реален ръст на икономиката също ли го вярвате, както и че ще има увеличение на заплати и т.н., при положение, че след 10 години икономиката ще е един град, а целият свят предстои да изпадне в тежка криза, която е най-вече криза на съзнанието, предизвикана от агресивният, гнусен капитализъм на западните елити и 0ли0френските им масонски триизмерни убеждения, заради които в следващите години мн хора ще умрат, от които и те самите.
11
1
 
11
 
! Отговори
ууупс преди 6 години
Най-много фалшиви новини бълва Нова телевизия. Страшното е, че правят и фалшиви РЕПОРТАЖИ!!! ГЕНКА ШИКЕРОВА Е ЗА ЗАТВОРА!!!! АЛООО НОВА ТВ, ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ ГНИЛИ ЯБЪЛКИ!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А комбинацията от фалшиви източници на новини и политици-манипулатори като ББ и ЦвЦв е направо трепач! Направиха ни далтонисти с масовото облъчване!
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ли вярвате, че атентата от 11 септември в Ню Йорк е дело на терористи от близкият изток, защото най-големите терористи в света са масоно-илюминатският елит на САЩ и ЕС, които запалиха ислямският свят напълно нарочно!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обвиненията на новият крал на С. Арабия, че Иран, Катар и сега вече и Русия подкрепяли тероризма фалшива новина ли е, докато САЩ и ЦРУ стоят зад всичкият този сценарий в близкият изток и те създадоха и подкрепяха тероризма? Внимавайте, масонският елит на запада е на път да сътвори огромна глупост в света, от която всички ще пострадат! И нито Русия, нито С. Корея, нито Иран ще са виновни :D
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя дето слага минусите на двата коментара долу ще да е Наьо ПТицин или някой птицоподобен
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, мн хора започнаха да говорят истината и да разкриват мръсните масонски игри на запада, на който му предстои да западне, и измислиха термина "фалшиви новини", докато новините винаги са били манипулативни с цел конкретна настройка и нагласа в съзнанието на хората за по-лесен контрол и манипулация от елита.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя термин беше наложен от отвъд океана и сега сме длъжни всеки ден да четем подобни измислени статии. Защото някой плаща за тая пропаганда за т.нар "фалшиви" новини. Но в реалност това са новини които не се харесват на определени хора и понеже не им стиска да ги приемат им лепят етикета "фалшиви"
4
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
...мда...и един от "доайените" на фейк нюз е настоящият преписвачески сайт!
3
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Само 8% от новините са на базата на действителни събития примерно катастрофи или природни явления! Всичко останало се съчинява в либертофонските лаборатории и реклманите отдели!
2
0
 
19
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Най-антибългарските, ислямолюбски и глобалистки медии в България са Нова телевизия и БиТиВи,
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно,ето в тази статия видях фалшива новина!