Учените ни станаха все повече, взимат степени по бързата писта

Доктори, доценти, професори - 14 111 за седем години
28
Учените ни станаха все повече, взимат степени по бързата писта
Снимка: Булфото, архив

14 111 учени с научни степени и академични длъжности са се нароили у нас за период от близо седем години, откакто всеки университет може сам да произвежда доктори, доценти, професори и др., пише в. "Монитор".

Числото е сравнимо с броя на войниците в около 40 батальона, ако приемем, че един се състои от около 350 души.

Бързата писта за научни степени и академични длъжности беше пусната със закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК), а присъждането им беше децентрализирано със Закона за академичния състав, приет по времето, когато министър на образованието беше проф. Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: докторученидоцент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, една бивша колежка с която завършихме заедно счетоводство в ИУ Варна сега е ас. др. по маркетинг там. Щом това чудо на чудесата, чапла на чаплите, което в главата си има само ацетонови и перхидролни изпарения е доктор, работата-МНОГО ЗЛЕ. Критериите са явно чао, щом хора без какъвто и да е умствен капацитет и качества, могат да станат университетски преподаватели. Дано някой от ИУ чете и знае за кой говоря
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Знаещ от систематаОооох, човеко,като че ли не знам какви предварителни преговори се водеха с този и онзи от ВАК, за да подкрепят де*бил*ни човечета с дебели връзки, познания на ниво основно училище и научна продукция, скалъпена чрез преписване.Всичко е сбъркано и увредено още преди 70 години, когато "сигурни другари" са били настанени в БАН и по ВУЗ-овете, "за да прокарват партийната линия". После те са имали грижата да дават път на "наши деца". И така, вече трето поколение ...
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсих си спецалност в Германия за магистърска , и попаднах на една Щутгард - Инфотеш - хардуерно и софтуерно инжнерство .. 20% завършилите магистри ставали и доктори.. Нещо съвсем да има докторанти но по икономика това не го смятам за наука , школа за измамници и ***
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе вие икономиката , псилогоията , социлогията , политологията , правото не са науки .. Там може и всички да станат доктори на науките, не ми пука..
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези доктори 90% са по икономика.. Там докторските ги раздава ЦРУ , Сорос , Ротшилд..
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктори, доценти, професори се роят като тези с купените книжки.Колото 16 годишният неграмотен ром е шофьор толкова и Сергей Игнатов е професор.
18
1
 
3
 
! Отговори
Случва се,2-3 години преди 6 години
да чака да бъде назначен на научна длъжност човек, който не само е с научна степен, получена зад граница, но и е осъществил определени научни приноси. "Оценяват" го лица, които не само нямат неговото ниво на знания, но дори понякога това са хора, които са с по 12-15 г. по-млади от него и даже не са чували за научните организации, в които е работил по проекти.Има случаи, при които такива учени с обида и омерзение пак се връщат в странство, макар че са дошли в родината с ентусиазъм и с добри идеи
17
1
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Рушвети и липса на ценности - правилно си схваналИма хора, чиито научни степени и академични длъжности са заслужени, но поне две трети от всичките ни "учени" са станали такива благодарение на връзките си или в резултат на това, че са дали каквото трябва на когото трябва.За съжаление, има не един и два примера с учени, получили научна степен в чужбина и публикували там, в солидни научни издания. Ако се върнат в родината, нерядко ги разиграват по 2-3 години, докато им "признаят" постиженията.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам един доктор по икономика. Ужасен наркоман и ***, облича се като клошар, и е толкова агресивен, колкото и ***.В милата ни родина е също толкова лесно да станеш учен, колкото и политик. Съвременния български елит е изцяло изграден върху рушвети и липса на ценности, а не върху личностни и професионални качества.
15
0
 
5
 
! Отговори
Знаещ от системата преди 6 години
Добре, няма ли кой да разбере, че държавата умира по хиляди причини и една от основните е тази, за която става въпрос. Какво от това, че имаме хиляди професори и доценти, дето *** за зеле на стават. Айде да останат само ВАКовските, да се възстанови ВАк макар и под друга форма и да стане по-строга цедката. Само така ще се оправи системата. Айде да го въведе някой най-после и да видим.
14
0
 
9
 
! Отговори
проф. д-р на науките преди 6 години
В СУ за 2 години всички станаха от обикновени асистенти в доктори, доценти и професори. Сами си пишеха рецензиите един за друг и сами си връчваха степените. Само дето са си същите мърди дето на нищо не учат студентите, ами трябва да им звъниш на мобилните за да благоволят да дойдат на работа и да изнесат някоя лекция.
13
3
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Сега ще ви "светна". Тия новите пилета са от ГЕРБ. Тази област се владееше от БСП, напълно, ама до време. Либерализацията на титулуването, направена от масона-египтолог от ГЕРБ, премахването на ВАС, даде възможност на ГЕРБ да наплоди свои кадри и в тази област. Създаването им бе на основата на лични взаимоотношения, доста често интимни или пък свързани с възможността да имаш множество протежета с титли "доцент" и чрез тях да си правиш частни университети и да усвояваш пари от еврофондовете. По този начин на входа и на изхода в областта на науката, ГЕРБ създаде свои кадри и затвори кръга, изпи
12
0
 
10
 
! Отговори
Люлин 3 преди 6 години
Библиотекарския му е майката
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раздават си кухи титли, за да преподават до 80 годишна възраст и да не пускат кокала. Така участват в комисии, получават допълнителни пари към заплатата. Пълни изкуфелници, а младите учени, които са в крак с времето мизеруват.
10
2
 
12
 
! Отговори
СИМО преди 6 години
СТАНЕ ДЕПУТАТ,ПА СТАНЕ И ДОКТОР ИЛИ ПРОФЕСОР,ИЗПОЛЗВА ПРИВИЛЕГИЙТЕ СИ ,НЕ ЧЕ Е ТОЛКОВА УМЕН И ЗНАЕЩ !!!!!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кухи "титли".Изобщо не ме впечатляват.Важно е какъв е човека и какви знания има.А това лесно се разбира в разговор.
8
3
 
17
 
! Отговори
Допълнение преди 6 години
Е че то и Жан Видеонов - човекът който фалира държавата и докара заплати по 4 долара и пенсии от 2 също е професор, същото важи и за тогавашният му икономически министър Румен Гечев. Орешара, който не си спомняше кой предложил Пеевски за шеф на ДАНС и той се води професор някакъв... Стефан Данаилов, който пише "збогом" е също професор в НАТФИЗ.
7
0
 
25
 
! Отговори
Д-р Доц Проф преди 6 години
Е че Делян Пеевски, който не може да говори български е доктор по право, Бойко Тиквата е доктор по пожарни науки, Алексей Петров пък е доцент по национална сигурност (рекет и убийства).... Пълна пародия!!!!
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволен съм че ги изнасяме на Запад, да морят народ там с фалшивите си знания. Така все пак ще дават принос за следващата победа над врага!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, в следващата война ще се гордеем с най много загинали доктори, професори.