На дъното на ЕС: Само 30% от българите са ходили на театър, кино, концерт...

Евростат: България и Румъния са последни в Съюза по този показател
12 юли 2017 15:27, Елка Василева
98
На дъното на ЕС: Само 30% от българите са ходили на театър, кино, концерт...
Снимка: архив, Булфото

Едва около 30 процента от българите или един на всеки трима наши сънародници е посетил театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г.

По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС заедно с Румъния, като средният коефициент за европейците, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67 процента.

В страната през миналата година са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива, показват данни на националната статистика. Местата в театрите са около 29 хиляди, а в концертните зали - около 6000.

В театрите през миналата година са били осъществени около 15 000 представления, които са били посетени от близо 2,2 млн. българи, показват данните на НСИ.

Посещенията в концертните зали са били почти три пъти по-малко или около 750 хиляди, като най-посещавани са били общинските музикални колективи - близо половин милион души, а най-слабо посетени са били държавните колективи - около 145 хиляди души.

По-активни при посещения на културни събития са били българите в градовете - съотношението е 3 към 1 за сънародниците ни в градска среда, в сравнение с хората, които са живели в селата, при посещенията на театър или друго събитие.

Икономическата активност също оказва влияние при посещенията на културни събития - заетите българи са били три пъти повече съпричастни към подобен вид прояви отколкото безработните. Българите с висше или средно образование също са три пъти повече от сънародниците ни с основно или начално образование при посещенията на културни събития.

Две трети от европейците редовно са посещавали културни събития

Около две трети от европейците или приблизително 67 процента редовно са посещавали театрални или други културни събития, отчита Евростат.

Като цяло в ЕС по-голям процент от населението на възраст над 16 години са дали предпочитанията си за културни, отколкото за спортни събития. Над 45 на сто от европейците са ходили най-малко веднъж през тази година на кино, близо 42 процента са посещавали културни обекти или са гледали на живо друго културно събитие, а по-малко от една трета от европейците са ходили на спортна проява - 29 процента.

Най-активни в посещаването на културни събития в ЕС са шведите - близо 90 на сто. Следват: Холандия, Дания и Финландия - с по около 85 процента посещаемост на културни събития, Люксембург - 80 процента, Франция - 78 процента и др.

В дъното на ЕС по този показател са Румъния и България - средно с по 30 процента посещаемост на театрални или други културни прояви през годината.

Пак в дъното на тази класация, но със значително по-висок процент посещаемост на културни събития, са страни като Италия, Гърция и Малта - по около 50 на сто.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: културно събитие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...не че са загубили нещо /щото аз наскоро ходих/.
32
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Аман от *** статистики.Първо дефинирайте що е то културно мероприятие.Ние в Бг не броим нечий концерт за такова мер.Едва ли някой ще каже :ааа да бях на концерт на Акага докато ония броят и Лейди Гага за култура.Второ.Обърнете внимание на %в направление север-юг.Южните народи са по некултурни от северните.А я сега ми кажете що така културният север има съвсем незначителен дял в световното културно наследство.статистици ей
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александър Попов на колко концерта е ходил тази година?
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С две думи, народа като цяло деградира и предпочита да си изпие, издруса и изпуши парите и времето, вместо да посети някое културно мероприятие... но все пак е разбираемо, нали след това приятелите и/му ще и/му се подиграват колко е задръстен/а.......
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо повечето оправдания в коментарите са, че българите нямат възможност... Един билет за театрална постановка е 8-20лв., което мисля, че не е много стига човек да има желание да отиде (няма да пие в петък и събота и ето ги парите). И никой не споменава, че под "концерт" се разбира концерт на Пайнер, на Слави и т.н.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18"Бедният народ" който редовно хвърля пачки с 2000 евро през терасите на разни апаши.2000евро?Човек, рядко се пада под 5000евро!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо да се ходи където и да е като по 24 часа в денонощието гледаме интернет - театрото "Опл.юй българското"?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обожавам концерти и мюзикъли, ама на качествени и световно утвърдени звезди и бих дала и 300 лв за билет за концерт, дори да се лиша от много неща. Но на кого да отида на концерт в България?! На Слави Трифонов?!! На Пайнер?!!! На Криско, някакви си Венци Венц и прочее простотии. Само Графа мога да отлича като изпълнител с по - качествена продукция, останалите са за recycle bin! Защо западните звезди не правят концерти у нас, защо не се поставят мюзикъли на Ендрю Л. Уебър като Joseph & the Amazing technicolor dreamcoat? Miss Saigon, Клетниците....? Хората ори не знаят за тях
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какво казвате културно събитие? Вулгарности на сцената и на екрана.Вие от сайта, като сте участници в културни събития, каква култура ПРоПАГАНДИРАТЕ чрез сайта си????
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината не могат да си го позволят, другата половина не им позволява празната глава.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоРобски манталитет си е робски манталитет.
22
1
 
2
 
! Отговори
Вижте се! преди 6 години
Що да ходят като си имат клавиатура и пръскат знания и поуки от там като този Калеко Алеко.Когато някой действително е Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено.Задръстено интернет поколение- поп фолк и лаптоп!!!!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е класация за нещо лошо. Стига плюхте БГ. Аз лично , не ходя защото не ми харесва ...кое изкуство ще гледаш е личен избор.
20
0
 
3
 
! Отговори
Димитър С. преди 6 години
Много тапунгери нищо не вдяват но умират да пишат простотии.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От концерт до концерт, от театър до театър и от кино до кино има голяма разлика. Уточнете за какви, филми, постановки и концерти говорите в "статията", защото едно е да си заведеш детето да гледа простотиите на миньоните, друго е - да гледа Inside Out, например.
18
0
 
10
 
! Отговори
Бай Муцан преди 6 години
Защо постановката "Монолози за вагината" е изкуство а пайнерските вагини да не е? Само питам
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що му е на българина кино. Той е теглил заем за плазмен телевизор и тегли 4к филми от замунда :)
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли да организират културни мероприятия за ромите - нещо като на "бежанците" в Германия. Няма ли разни фондации.- ПЕредай се Левски!- Няма да се пЕредам!- ПЕредай се, нямъ праим сиг.ански номера, бе!
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бедният народ" който редовно хвърля пачки с 2000 евро през терасите на разни апаши. П*остият народ е по-подходящ термин за българина.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че на концертите на Лайнер освен пияни тинейджъри кой нормален стъпва!?