Не без дъщеря ми... Сириец раздели майка българка от дъщеря й

Момичето е в България, учи се да чете и пише на роден език
19 юли 2017 14:15, Петя Славова
134
Не без дъщеря ми... Сириец раздели майка българка от дъщеря й
Снимка: bTV

Защо майка и дете не са се виждали 13 години разказват Марина Стефанова и дъщеря й Велизара. Двете се оказват разделени за толкова дълго време, тъй като бащата на момичето я извежда извън България.

Марина е била съпруга на сириеца Алан ал Махамид и от него ражда дъщеря. След време родителите се разделят съвсем добронамерено и без скандали, като Махамид заминава за чужбина.

Известно време той не проявява никакъв интерес към дъщеря си, но през 2002 г. мъжът започва отново да я търси.

"В един момент започна да звъни, тогава работеше в Чили. Аз не исках тя да расте с мисълта, че е изоставена от баща си и двамата с Велизара започнаха да поддържат връзка. Така реших да я заведа в Чили за лятото, поне това беше уговорката", спомня си Марина.

Но Велизара така и не се прибира – баща й отказва да я върне, като започва да я лъже, че майка й я е изоставила и повече не я иска. Двете се чуват в най-добрия случай веднъж годишно.

"Аз я търсех по всякакви начини. Само когато той преценеше се обаждаха", спомня си с днешна дата Марина.

Разговорите между майката и дъщерята протичали единствено в присъствието на бащата, за да не издаде Велизара местонахождението им.

"В първите години се обърнах към Външно министерство, но проблемът беше, че той не е в Чили и вече нямах връзка. Подадох сигнали към прокуратурата и към паспортното и по един мой сигнал до тях я открих след 12 години", разказва Марина пред bTV.

Точно когато започнала да губи надежда бащата на Велизара прави грешка – подава документи за български паспорт в Дубай.

"Веднага отидох в МВР, поисках снимката й за паспорта, който вече беше издаден. Видях адреса, намерих Велизара в интернет и рискувах да й пиша. Тя веднага реагира, поиска ми телефон и започнахме да си общуваме", разказва Марина.

"Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила. Баща ми не искаше да имам сирийски паспорт, защото ако имаш български те оставят да пътуваш на повече места", разказва Велизара.

Тогава се намесва екипът на Министерство на външните работи.

"Когато Марина подаде сигнал в ситуационния център на Външно, той веднага беше предаден и успяхме да задействаме консулска защита спрямо нея", разказва зам.-министърът Георг Георгиев.

Но трудностите не спират дотук. Когато Велизара тръгва да бяга с представители на българското консулство в Дубай, втората жена на баща й се опитва да я спре, като пред властите се представя за нейна майка.

"Тя представи фалшиви документи и трябваше да докажем от разстояние, че аз съм майка на Велизара", разказва Марина.

Цялата драма продължава 48 часа, но накрая Велизара се прибира в България. В момента двете наваксват изгубеното време и… Велизара се учи да чете и пише на български.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: дъщерямайкасириец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
4
 
! Отговори
Anji преди 6 години
Ами като се женят за *** така ще е,много са си добри нашите български мъже...
92
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104Айде пак побългарени сведения! Това може да се случи само в илюзийте на българин/ка! Имаше наистина арести за къси поли и подобни глупости но посоствата почти веднага разрешават проблема! Преди около 15 години чехите,словенците и унгарците практикуваха подобна дейност но след това горчиво съжаляваха! А може подобни случки стават замо с български граждани заради Великата и Могъща България която е много грижовна за нейните граждани!
91
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 101Повечето българските мъже са космически прости и меркантилни!
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А знаете ли какво се случва с туристка имала глупостта да отиде на туризъм в страна като Саудитска Арабия? Взимат й паспорта и оттогава нататък става доживот бяла робиня на първия чаршаф, който я е докопал. И няма никакъв начин да се отърве. А, щях да забравя, те са приятели на САЩ, тъй че евритинг из оукей.
89
0
 
27
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
Моя братовчедка по същия начин се омъжи за богат арабин, и двамата лекари, свекърът зам.министър на здравеопазването на Тунис.... Роди дете, а след време се обадили на родителитей, че загинала при катастрофа и са я погребали- нито са могли да отидат на погребение, нито да напрвят нещо и естествено се съмняват, че е убита. Детето сега е правоверна мюслимка и ходи с бурка..
88
0
 
7
 
! Отговори
men преди 6 години
нйма ко да ергенстват българчетата. да събират кинта, да купят по една нива и да ходят да си търсят жена по западна европа. техните мъжленца съвсем изпидирастяха и онези търсят мъжаги. малко културка и уважение и са ваши. скоро иде време разделно и германките го знаят.
87
4
 
16
 
! Отговори
men преди 6 години
дуайте ресани зипове за неколко долера повече и им раждайте дечурлига еничерчета дето нема да ги видите повече. а това че ви продухва храноотвода по 3 пъти дневно е явно некв допълнителен богнус. изчакайте и малко да позачантеете малко и да видите бай арапинго колко е загрижен ко ва праи. примери бол, спрете да ни ги набивате в очи
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SnorkyПодобни майки трябва да бъдат подвеждани под отговорност........От такива индивиди като теб,с изкривена психика,в държавата няма ред.Спомям си преди години,как някои полицаи обвиняваха хората,че не поставяли решетки на прозорците си,т.е. обвиняваха жертвите,а оправдаваха крадците.И това "да не си..." е типично за психологията на много хора у нас,защитавайки престъпниците и обвинявайки жертвите.
85
12
 
14
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Подобни майки трябва да бъдат подвеждани под отговорност.
84
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са нормални особености на исляма...
83
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореден пример ,че жените нямат чувство за расова чистота.
82
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая чанта толкова ли не можа да излъже некой българин а се хванала с ряз***на пушка?
81
5
 
31
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
КАТО ПОГЛЕДНЕШ МАЙКАТА НА СНИМКАТА ВЕДНАГА СТАВА ЯСНО ,ЧЕ Е МНОГО НАИВНА И ЗАТОВА СЕ Е ИЗЛЪГАЛА ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА МЮСЮЛМАНИН ! ДОРИ СЕГА НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ПАК БИ ПОВТОРИЛА ГРЕШКИТЕ СИ ,100 % НЕ СИ Е ВЗЕЛА НИКАКВИ ПОУКИ ОТ ЖИВОТА И ОТ ПАТИЛАТА СИ ! НАИВНОСТТА Е МОЗЪЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ !
80
14
 
8
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
E bre Boolgari i zenite vi ...... odat so Arabi a vie tuka ste kako nekakvi junaci ste zad PC.
79
5
 
14
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Като чета Чили и веднага се сещам за ген.Пиночет.Голяма работа беше този пич.Спаси Чили от социализма.Един такъв трябва и за Венецуела .
78
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На чужд гръб и 100 тояги са малко! Майката се е събрала с детето си. Радвайте се и не злобейте. Лоши бащи и съпрузи има навсякъде по света!
77
8
 
22
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Абе, за тези българки няма ли мъже българи, та са хукнали да се ... с арабески !
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В повечето случаи,жените им работят и ги издържат,тук изобщо не става дума за пари,а за наивност и доколко си се излъгал в доверието си в даден човек.Всеки може да сгреши,но и да поправи грешката си навреме!
75
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братовчедка ми преди години се ожени за иначе много симпатичен на вид и интелигентен арабин и замина с него. Не искаше да слуша никого, влюбена беше, обърна всичко на инат. Тя работеше и издържаше семейството. По време на поредния семеен скандал мъжът й я заклал като животно пред очите на децата им. Не можахме да си я приберем да я погребем, нямаме никакви права по отношение на децата и повече не сме ги виждали. Един обикновен частен случай, но дано послужи за предупреждение.
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе точно в Чили и взел детето и го отвлякъл, и тя се върнала сама :) абе Вие сте много наивни, ако вярвате на тая история, това е Чили, а не Иран, Либия или някоя съветска република, на полицията и порядъка в Чили могат да завидят 90 % от европейските държави---Да бе,той предварително и е обяснил,че ще отвлича детето,хахаха!Е,чак толкова *** да си,просто не е истина!!