Пеликанът Грую – от жестокостта на хората, до тяхната отдаденост

Хиляди птици получават помощ в Спасителния център за диви животни
21 юли 2017 16:37, Красимир Ангелов
1

Хиляди птици, станали жертва на бракониери, или пострадали при други обстоятелства, са получили помощ и много грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Създаден е през 1996 г. от група ентусиасти - основатели на природозащитната организация "Зелени Балкани". Студенти по това време, те се срещат очи в очи с последиците от недобросъвестни ловци. Така поставят началото на Центъра - с много любов и състрадание към бедстващите диви животни.

Първоначално отглеждат намерените птици в апартаментите си. Първият пациент е скалният орел Джон Силвър, кръстен така, защото е пострадал от капан в района на Панагюрище и е загубил единия си крак.

Днес Спасителният център разполага с оборудвана амбулатория, помещения за реанимация, рехабилитация, карантинно отделение и различни по размер клетки за отглеждане и разлитане с обща площ от 6 800 кв. м.

"Работим в няколко направления. Едното, както е ясно от името, е лечение, рехабилитация и освобождаване на бедстващи диви животни. С годините се разви и другата дейност, която е работа по завръщането на изчезнали от природата на България видове. В момента работим за ловния сокол, за белошипата ветрушка, за няколко вида лешояди", заяви пред телевизия Bulgaria On Air Христина Клисурова от Спасителния център.

Още по темата

В посетителския кът живее и талисманът на Спасителния център за диви животни - розовият пеликан Грую, който пребивава там от 18 години и е най-голямата атракция за децата. През 2009 година той се прочу с това, че предсказа избора на Антония Петрова за "Мис България". Дни преди конкурса бъдещата миска, заедно с още 10 нейни колежки, се срещнаха с обитателите на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Тогава красавиците нахраниха животните и освободиха една излекувана кукумявка на име Марийка.

Посещението на красавиците в спасителния център може би щеше да остане незабелязано, ако не беше намесата на местния плейбой – пеликана Грую. Огромният розов пеликан се влюби в бъдещата миска и почти през цялото време не се отдели от нея. По-късно с Грую се снима и бившия американски посланик у нас Джеймс Уорлик.

"Той за съжаление е жертва на бракониери. Той е емблема на центъра и олицетворява какво един човек може да направи на дивите животни, защото тези големи величествени птици нито са за хранене, нито можеш да ги объркаш с някой ловен обект. Единствената причина, заради която е бил прострелян е, че хората са зли и си позволяват малко повече отколкото трябва", отчитат от центъра.

И добавят, че в първи ден на ловния сезон винаги имаме поне 1 - 2 птици, които пристигат простреляни от бракониери. Годишно в Спасителния център в Стара Загора постъпват около 1000 - 1300 бедстващи птици. Около 40% от тях се връщат успешно в дивата природа. Сред тях има много редки и ценни видове, които се срещат много рядко в България. Това са например царските орли, които са 20 - 30 двойки в природата на България и почти всяка година центъра приема или малки, които са излетели преждевременно от гнездата, или възрастни, които имат някакъв проблем.

За бедстващите птици се грижат екип от специалисти и доброволци - студенти от Тракийския университет и завършващи Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. За тази работа на първо място е необходимо човек да има голямо сърце и много търпение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубава публикация.