Столипиново – най-мръсното гето в Европа с луксозни апартаменти

Боклуци, крастави кучета, коне, деца и старци – всичко е на улицата
71

Снимка: Александър Беленский

Във всеки по-голям град в България има по едно ромско гето. Столипиново е най-голямото и първоначално можете да се объркате, че сте в Русия. Ромите не могат и не искат да се адаптират към обществото. Те са различни, макар и да живеят с нас в продължение на стотици години. Всички се опитваха да ме разубедят да не ходя там и то със скъп фотоапарат и че трябва да съм идиот, ако го направя. Но аз отидох. Така започва разказът на руския блогър Александър Беленский, публикуван в сайта infomaniya.com, за живота на ромите в Столипиново.

Голяма част от съветските автомобили, които са тук, също напомнят за Русия. Но стига леко да си отклоните погледа и да видите боклуците в дворовете, като в ужасен кошмар. Такова нещо у нас няма. 

Следвайте ме! Ние не оставаме незабелязани. Трябваше около една секунда, за да ни забележат ромите. Всички разговори ги води Руслан, тъй като говори български език. Той взе "тежестта", докато аз тихо снимах ромите и бита им.

Очаквах подобно нещо. Всъщност, имаше само две възможности: или хората ще ни се зарадват, или ще ни набият и изгонят. Почти всички с удоволствие позираха с усмивка... Все едно си турист с камера в азиатските страни като Шри Ланка.

Не знам колко задружно живеят ромите, но са много компактни. Искаш или не искаш, ще общуваш със съседите и ще вземаш участие в общите празници. На сватби жените се обличат с най-хубавите си дрехи и тогава сходството им с индийците става още по-забележимо. Казват, че те са се отделили от индийския народ преди хилядолетия и оттогава скитат по света.

Кратка история на това как всичко това се е случило. Столипиново бил обичаен квартал, докато българските власти не взели решение за социален експеримент още в социалистическите години. Те дали свободни апартаменти в многоетажни блокове на ромите, заедно с българите. Първото нещо, което направили те, след като били настанени обаче, е поетапно изгаряне на паркета на пода на чисто новите апартаменти.

След падането на социалистическото правителство в България, ромите първи възприели новите правила на играта при пазарната икономика. Те избили или запалили всички прозорци на асансьорите, разглобили ги и ги предали като цветни метали. Като цяло, постъпили като нормални роми.

В същото време, докато се разхождам из района и говоря с хора, виждам напълно нормален живот. Майка и баба разхождат деца, работят магазини и складове. Сред ромите има и трудолюбиви хора. Работят и като ковачи, а това е типично ромска професия. Много роми събират черни и цветни метали. Понякога просто ги крадат, но какво да се прави.

В България има много ромски квартали, но Столипиново е уникален. Тук ромите обитават типични съветски 9-етажни сгради. Пространството между тях, което у нас се използва за училища, детски градини и магазини, тук отдавна е застроено с частни домове. Всички те са нелегални. 

Обикновените хора живеят в панелките, но и тук трябва да се демонстрира статус. Ако имаш кола, я паркираш пред входа. Ако имаш пари, си правиш гараж и го слагаш точно под прозореца си. Жилищата на много роми са съвсем прилични, на входната врата се събуват.

Течаща вода в Столипиново е проблем. Качеството на водата е много ниско, а до по-горните етажи, тя почти не стига. И с електричеството е същата история. Има режим на тока. Ромите дори не мислят да плащат за обществени услуги, правителството е принудено да направи всичко безплатно. Някак са успели да прекарат ток в целия район, благодарение на милиони левове дълг, но иначе би се вдигнал голям вой от страна на Европейския съюз: за лошо отношение към малцинство. Тази карта тук се разиграва често.

Боклукът в квартала не е извозван в продължение на години, защото никой не плаща за това. Но и да плащаше, щеше да е безполезно.

Веднъж е бил извозен боклукът. На другия ден всичко било същото. Хората просто хвърлят боклука от прозорците и не се притесняват. Е, това е удобно.

Знаете ли как успяхме да вървим безпрепятствено из района и да снимаме хората? Ромите идваха при нас всяка секунда и се интересуваха кои сме и откъде сме. Руслан им обясни, че сме дошли да заснемем в каква мръсотия живеят и как не се погрижило за тях българското правителство. Това беше попадение в целта. В своя живот те винят всеки друг за положението си, освен самите себе си. И даже се гордеят с това. В Столипиново е претъпкано.
По улиците се разхождат тълпи.

Освен хората, с тях живеят и бездомни, крастави кучета. На хората не им прави впечатление боклукът! Седнали са до него и всичко е наред.

За района казват ужасни неща. Че тук всички са пласьори на наркотици, че ромите продават децата си за органи, а момичетата стават проститутки на 10 - годишна възраст. Възможно е да го има и това, но аз такова нещо не забелязах. Или не ми позволиха да забележа.

Видях един обикновен район, само много мръсен. И хора, заселени в панелки, които живеят типичния номадски живот. Хора на временната работа.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
До Анонимен

Изм*т още 1000 години майка ти ще ни чисти тоалетните заради сербеслъка ти. Иначе вие къде сте били през тези 500 години? На същия ху* просто сте и*мет и и стадо от тъ*и породи и нямате родова памет и не го знаете.
44
0
 
5
 
! Отговори
РРР преди 1 година
Когато се съберат феновете на разни отбори, в близост до махалата, изкача патрулка до половин минута. Понякога изкачат по 3-4. Ако някой мине наблизо и го тормозят ромите, дори с обаждане до полицията, на патрулките им отнема по половин час.
Та пита се, дали няма групи, които се ползват с особени блага ?
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... кой е виновен за тяхното държание ами и като ходят да им дават пари да гласуват и тоо истински БЪЛГАРИ кой бяга от пари в днешно време искам да кажа че българите сме били 5 века под турско робство това значи 500 години.. *** такива замислете се малко надили и вие сте българи истински хахаха и бабите ви и прабабите и прапрабабире ви да ги оправяли турците и сега ще ми се пишете българи и ще сте нацисти хаххахахах зле сте хора злобари
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Столипиново и подобни гета са развъдници на мънкита -сигурни гласоподаватели за статуквото на българските политикани.
41
0
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 година
Дори жалкия ми коментар беше цензуриран.Нямам думи.
40
1
 
6
 
! Отговори
Саня преди 1 година
***!!! Язвата на България. Какво означава: "държавата е абдикирала"?
39
4
 
15
 
! Отговори
Баннат от Факти преди 1 година
Поздравявам Александър Беленский за фотографиите, които е направил с риск за живота си. Знам, че Столипиново е затворена феодална общност, където държавата е абсолютно абдикирала и българският език е нежелан. Тези хора, охраняват територията си като животните - всеки чужд бива пребит, убит или прогонен.
38
0
 
28
 
! Отговори
Е преди 1 година
До коментиращите по-долу, моля не обиждайте маймуните и не ги асоциирайте с това племе!
37
0
 
13
 
! Отговори
Е преди 1 година
Наповня ми за чернобилската авария
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BALGARIA PO PRIMERA NA GERMANIA SAZDADE ROMSKOTO GETO V STOLIPINOVO,A NEMZITE VARSHAVSKOTO.
DA GOVORISH,CE V BALGARIA IMA DEMOKRAZIA,TOVA SI E FIKS IDEYA.

BALGARITE GIVEYAT V EVROPA,A ROMITE V GETATA
35
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Ехеееей къткайте ги, особенно тези от снимка 22,че знае ли се,някое от тях след години може да е министър на околнота среда.
34
12
 
3
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 1 година
Столипиново да ви е проблема...
При последната си визита в Плводив, сутринта в центъра ме събуди кукуригането на петел. Едва ли беше от зоологическата градина, ако ме разбирате какво намеквам.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези снимки са пророчески. Скоро навсякъде ще е така.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така изглежда раят на полухората
31
0
 
26
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Сайтът buyagift определя Столипиново като ромски квартал. Ако електронният всекидневник “Plovdivmedia”, пък и която и да е наша медия, напише, че Столипиново е ромско гето, начаса ще скочат няколко тумби възмутени. Гневно и заканително ще обяват, че само 10 000 от живеещите в този квартал били роми. “Останалите близо 40 000 категорично сме турци!”, ще се изпъчат те. Гордо демонстрирайки, че техен майчин език е точно турският. Макар че, за да ги разберат какво говорят, на знаещите литературния турски език им трябва…преводач.
30
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да,като изчезнем ние нормалните те ще се превърнат в маймyни или ще умрат от някой мутирал вирус.Или ще превърнат целият свят в едно голямо бунище ще правят деца от 11 годишни и така докато не станат 50-100 милиарда.По-някое време ресурсите ще свършат щото само с крадене,далавери, производство на деца и гюбеци не става.Природата ще постигне най-готиният баланс и равенство.И социални ще дава и жилища ще прави изобщо чака ги светло бъдеще.Чудя се дали ще стигнат до канибализъм като насекомите?
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми какво е в Столипиново.
28
0
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Мирише на интеграция,не усещате ли?
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко трябва да е горд от тези хора, щом си мълчи и нищо не прави по въпроса.
26
0
 
53
 
! Отговори
Край преди 1 година
Напишете в Гугъл - ужасите на Ганг. Индииците хвърлят умрелите си в Ганг и пият от реката. Подути трупове се носят по течението а жените им перат на пет метра от тях. Странно племе са тези. Не мога да ги сравня с животни - животните не правят така.