Светлин Русев: Сринатият паметник пред НДК - погребение!

Художникът със сантиментално писмо до автора на монумента
9 авг 2017 11:15,
186

Въпреки подпалените кранове, развалящите се багери и живите вериги около паметника "1300 години България", той все пак бе сринат.

Още по темата

Случилото се предизвика разнородни реакции у хората преди, по време и след деконструкцията. Дори художникът академик Светлин Русев написа сантиментално писмо на автора на монумента професор Валентин Старчев.

Според Русев гледката на разрушения паметник е като погребение и няма как да остане безучастен, тъй като битката за "1300 години България" се води още от създаването му.

"Кампанията срещу скулптора бе изключително грозна. Това, че някои хора се радват, че парче от изкуството се унищожи, трябва да бъде много притесняващо за обществото ни", посочи той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

По думите на проф. Старчев изоставянето и ограбването на паметника е продукт на погрешното разбиране за изкуството от предишния режим.

"Паркът на НДК и самият дворец не биха понесли какъвто и да е паметник на това място. Трябва много внимателно да се подбере следващото здание. Никой дори не се е опитал да се свърже с мен, за да проведем професионален разговор по темата", уточни авторът на бившия монумент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
6
 
! Отговори
Do 60 преди 6 години
До ВасилевСамо едно *** закоравяло, може да нарече "патриотично" един прогнил комунистически паметник...символизиращ единствено партийните комплекси и мании за величие.Патриотично е далече от това да ми говориш как трябва вда ценим комунистическите символи.Но...какво вли обяснявам.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не било паметник, онова било грозно, само мрънкане. Хайде дайте идея която да ви обедини, сигурен съм че всеки има какво да каже, но никой няма да хареса идеята на другия. Ето ви една, създаваш исторически паметник, значи е добре да го съхраниш за историята. А за да не старее си трябва профилактика. Как пречеше само не мога да разбера.
40
3
 
10
 
! Отговори
Господата... преди 6 години
...Русев и Старчев нямат и дума обелена по повод незаконното и кощунствено унищожаване на Монумента на Желязната дивизия, на чието място е въздигнат коментираният паметник. А сега вият на умряло пред възможността законният паметник да се върне на законното му място.Характерно!
39
3
 
10
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Абе вие нормални ли сте бе!?басиии...Тоя чурук ли е символа на 1300г България.Това безумие ръбато и безформено.То бива бива,но вярно че главите ви по твърди от павета.Да се направи монумент,като го видиш да ти става приятно,да изпиташ гордост..това кво,гледаш го,не говоря за сегашното му окаяно състояние,гледаш го и се чудиш аз ли не съм добре,българите ли дето са дошли са извънземни...айде стига се превземайте..
38
4
 
5
 
! Отговори
Do 34 преди 6 години
До АнонименИ така да е?!!Значи, ако някой даровит художник е бил приближен на Хитлер и е имал нацистки убеждения, а самия Хитлер го е протектирал....та, трябва да го приемаме за великия художник и да му слушаме думата и мненията за историята, политиката и т.н.??Ай, омръзнахте ни с тези комунистически величания.художник е, но е и комунист, слуга на бай Тошо и партията, която е престъпна спрямо народа си и изби своята интелигенция.Сега и за Стефан Данаилов ще кажете колко е велик.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се радвам,че събориха това недоразумение.Едва ли може да се измисли по грозно"творение на изкуството".Русев може и да е академик,но е време младите хора да вземат нещата в свои ръце.Измислените академици и професори да се оттеглят в почивка и да не пречат на развитието на България.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А могат ли поддръжниците на тази отломка да покажат снимки на паметника нов. Така както е трябвало да бъде?Или може би не биха желали следващите поколения да знаят какъв е бил и само пръскат вредни вопли че е разрушено нещо "стойностно" без фактическа стойност.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старчев защо си траеше когато паметника беше претупан набързо като всеки ударен обект на БКП. Лапна си едни хубави парички и не рева
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, викачите на духове, оплаквайте се взаимно!Една демонична зомба по-малко в София!
33
2
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Русев в кой свят живее и какво утвръждава?Русия сложи рускините на тезгяха. Света е пълен с реклами на сайтове за запознанства с рускини.
32
3
 
3
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Не оспорвам таланта на автора на паметника, но ако го беше направил така, че да не се руши едва ли на някой щеше да му дойде на ум да го маха
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не беше нещо красиво и стойностно
30
4
 
6
 
! Отговори
ценител преди 6 години
Тука ни облъчват с някакви галерии по света където били изложени творби на Светлин Русев. Можете ли да споделите няколко от тях че да отидем и ние да им се възхитим.
29
4
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Жив ли е още дядката Русев? И ако е жив, в кой свят живее? Този бездарен "паметник" отдавна трябваше да бъде сринат и бетонните отломки разчистени.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ся Кво ? Другарките са в черно
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамота! Тези бездарни подлизурковци все още лаят. На всичко отгоре България е на повече от 1300 г., но това не изнася на техните руски господари и те се опитват да поддържат лъжата.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Построите на негово място джамия или паметник на Тиквата.Което е едно и също.
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безродниците по заповед отвън бутнаха паметника 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.Целта е обезличаване на нациите и създаване на безмозъчно стадо, вярно на Брюксел.Това е.
24
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Човечеството има историческо наследство оцеляло през вековете ,а тук един един "шедьовър" на комунизма се разкапа за има няма четиридесет години, пък сега и да плачем ли за него.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дърт комунистически инфантил може да плаче за тоя грозен петоъгълен шестоху.йник!