Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

може да lr вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация
Обновена: 13 авг 2017 07:30 | 13 авг 2017 07:30, Камелия Цветанова
150
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова
Снимка: Булфото, архив

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.


150
Още по темата: ракияпървак
Още от
Напиши коментар Коментари
29
1
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 3 месеца
Махам първите 500милилитра метил допълнително отделям един литър първак и точа до четирсет градуса...жив съм....
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ракията е правопропорционална на трушията и обратно пропорционална на кесията!
27
1
 
17
 
! Отговори
миро преди 3 месеца
По вкусни храни и наоитки от домашно приготвените няма. За сьжаление неорекьснато се налагат за консумация ГМО продукти и концентрати с химия.
26
1
 
6
 
! Отговори
Haha преди 3 месеца
Abe vzimaite kupeshka rakiq da sponsorirame golemite. Hahaha. Nai dobroto e domashnoto !!!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Говорим за продукти за ядене и пиене.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все едно някой да хвали града, че е по-модерен за живеене от селото. Ама на село има спокойствие, чист въздух, дворче, асма, земя.
23
1
 
38
 
! Отговори
1234 преди 3 месеца
Незнам какво става!
На село цялата махла дядовци и бабички цял живот са бухали свинско и ракия и умират на по 80-90 години а сега масово хора умират на по 45-50-55-60 от инфаркти,инсулти,рак !!!
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе все едно сега да има статия "Не си правете домашно вино, не си правете домашно кисело мляко и сирене, не си правете домашна лютеница, не си правете салата с домашни домати, не си правете омлет с домашни яйца и т.н."
за всички е ясно, че домашното е 1000 по-вкусно, по полезно, по-добро, по-качествено.
А не "щастливи кокошки, прасета и т.н.".
21
8
 
3
 
! Отговори
Къркач преди 3 месеца
Пием секва гмеж, която е под 2 лева литъра. Нема ми нищо. Без къркане нямам муза за Джавата.
20
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен № 17 преди 3 месеца
Брат'чед, свикнал си на моя Джак, то в България друго няма!
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Миналата седмица сварих 20л кайсиева, няма такъв елекзир. Преди години пиех само твърд алкохол - не става хора от него се умира. Сигурно съм поел отрова за 100г напред. В петък в една кручма на нашето прочуто черноморие ми сервираха една чаша бяло наливно вино и в събота щях да пукна. Сега пия само вино от доказани произвозители и ми е ОК. Домашната я варя от асмалъка и плодните дръвчета в къщи. Правя си я като за мен, но не мога да я пия. Много рядко по 50г за обезаразяване :)
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има и домашна ракия голям ***, зависи коя я прави.
Купувал съм си кофти домашна и съм я изливал в мивката.
Но купешкият алкохол не трува.
17
5
 
32
 
! Отговори
до 31 преди 3 месеца
Шики,
старите българи, ксто са си варили ракията в юедни казани и са живеели по сто години, и те ли са скотове според тебе!?
Единият ми дядо живя до 84
другият до 91
- и двамата пиеха само " домашна"!
По лекичко, да не се задавиш с "доводите" си))
16
3
 
18
 
! Отговори
До 31 преди 3 месеца
Е казвам ти, че пиех само качествено уиски и накая имах проблем с дебелото черво, и докторът изрично ми забрани да пия. И 2 г. не пиех, при един опит да близна купешки алкохол веднага ме заболя пак стомаха и се отказах. Но след 2 г. реших да опитам нещо домашно, но не какво да е, а правено от познат, който е от провинцията в едно селце в планината, той я прави ракията за себе си сливова два пъти преварена. И леко започнах с големи опасения, но се оказа, че тази ракия не ми вреди.
15
4
 
18
 
! Отговори
маке преди 3 месеца
темата за домашния алкохол ме обижда лично некем да кръкам от отровите от магазина коко и да ревете за паре я съм си копал лойзето я ке си кръкам винцето и ракийката
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бирата е вредна, вдига кръвното.
А вино българско хубаво в магазина не знам дали има. Най-добре е пак домашно.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до ODESSA
Бирата в България е отрова!
Не можеш да си представиш, от какви бо клуци я произвеждат!
А горната статия мога да я разбера само като реклама на фалшивия алкохол, от козметичен спирт+есенция, който се продава по магазините!
Ако смятате, че питие, дори от реномиран производител, на цена под 15 лв е "истинско", значи сте много наивни)
12
2
 
33
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Няма да ни впечатлиш с обидите. Който има възможност да си вари ракията, нека го прави. Също както и домашната лютеница, няма нищо общо с купешката, ако ще и да имат най скъпата реклама.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В нашия град има модерен казан за ракия, който веднага отделя вредните съставки на ракията и излиза готова за пиене на момента. НО! Какъвто и материал да сложиш, излиза една и съща ракия. Няма го ароматът на слива или на гроздето. Жив спирт на 43 градуса.
10
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо не може да се сравни с домашното, това важи и за ракията и виното, но трябва да е правено не за продаване, а за себе си, да е хубаво и човекът, който го прави да разбира.
То както не от всеки става готвач, и не от всеки става човек, дето да може да прави ракия и вино.
А всичко вече по света качеството му спадна. Докато ракията си е същата качествена. Няма как да се сравни боклука ако ще да струва 200 лв. със домашното. Домашното си е домашно.