100 дни на власт и доверието в "Борисов 3" скочи до... 42%

Премиерът остава с най-висок рейтинг, но и вицетата му харесвани
189
100 дни на власт и доверието в "Борисов 3" скочи до... 42%
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни.

След 100 дни управление кабинета "Борисов 3" спечели доверието 42% от избирателите, а в началото на мандата тези, които са го харесвали, са били 35 на сто.

Това показват данните от проведено проучване на агенция "Барометър България" в периода 11-15 август 2017 г.

48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос: "Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?".

Премиерът традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета.

Според анализаторите от "Барометър България" това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище.

Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус, обясняват още те.

Покачва се одобрението и към военния министър Красимир Каракачанов, който обаче традиционно е от водещите рейтингови политици.

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от мнозинството българи, за изтеклите 100 дни управление.

Дори недоволството от действията на другия вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство - Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки, явно не е намалило доверието в кабинета.

Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и по-скоро положително са оценили стабилизиращите действия на държавните органи на фона на дългогодишното бездействие пред очите на цялото общество, коментират анализаторите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета "Борисов 3". Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Вицето Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрение.

Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, каквато реформа среща одобрението на българите.

Според социолозите явно избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
37
 
! Отговори
varg преди 6 години
Престанете да защитавте тоя престъпник борисов бе *** долни
30
4
 
43
 
! Отговори
А фактите са... преди 6 години
Защо не сложихте надпис "Платено съобщение"???Аз не съм чул и един човек да е доволен от управляващите. И е нормално. Все пак ГЕРБ управляват 8 години и България става все по-бедна и корумпирана. Който не вярва на мен, да провери в сайта на Евростат - най-бедната страна в ЕС е България. Няма ленти, няма магистрали, няма глупости. Има статистика и тя показва "успехите" на ГЕРБ.
29
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше още малко информация:1.Как се казват "СОЦИОЛОЗИТЕ"2-Кой е платил за "ИЗСЛЕДВАНЕТО"Това нали са задължителни елементи за едно проучване?
28
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЙ!ЩЕ СПРА ДА ЧЕТА ВЕЧЕ ТОЯ ЛЪЖЛИВ САЙТ!ОТ СУТРИНТА ДОСЕГА ПУБЛИКУВАХА 10 ГРАНДИОЗНИ ГЕРБЕРАСТКИ ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ!ТО БИВА БИВА..АМА..
27
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ. ЩОМ ЗА 100 ДНИ Е ТАКОВА ВИСОКО ДОВЕРИЕТО, ЗА 800 ДНИ СИГУРНО ЩЕ НАДХВЪРЛИ СТОТЕ ПРОЦЕНТА?
26
2
 
18
 
! Отговори
Стига преди 6 години
Уважаеми Българи спрете да се карате за политика,всички партий са едни и същи само заглавията са различни,защо си усложнявате и без това трудния живот.
25
2
 
30
 
! Отговори
Вярно ли бе преди 6 години
Добре са го написали, ама малко ми се виждат процентите на "вярващите"!Да го догодят на 99,5 процента доверие - ще да е, по-така достоверно....
24
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП СА ЛИДЕРИТЕ, НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ ДАННИТЕ. РАДЕВ ПАБЕДА!
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кого си мислите, че ще излъжете.Народът вече не пасе трева, както през 2009-та.
22
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дръжки.... моето проучване показва, че я имат 5 %, я нямат и толкова
21
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно Румяна Бъчварова е правила "ИЗСЛЕДВАНЕТО", друго обяснение няма.
20
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който плаща, той поръчва музиката.
19
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е вица на годината.
18
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ Щ6Е Е ДА СЕ НАПРАВИ НАЙ-ПОСЛЕ ТОЗИ ЗАКОН СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ.
17
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните лъжи на медиите на Прасилян и Суджука.
16
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото чашата на Цанков камък е спукана, толкова им е висок и рейтинга. Тези сметки сигурно Деса ги е правила.
15
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ ПОБЕДА, никога повече БСП на власт, червените пак в миша дупка, църкат църкат цър цър цър!
14
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно, вече от няколко години знаем, че на НАШИТЕ СТАТИСТИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЯМА ВЯРА!!!!! Що не ги поднасят? Лъскат имидж? За какво им е? Те и така си правят какво искат!!!!!
13
5
 
53
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Редно е все пак да се каже кой е поръчал проучването, понеже нещо ми намирисва на суджук :)
12
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според социолозите явно избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.--------------хаха, тия надминаха татовата пропаганда Тогава поне по два часа немаше ток или телевизия, а сега ни облъчват денонощно